Παίζει ρόλο η εποχή γέννησης στην ανάπτυξη του παιδιού;

Οι άνθρωποι ανέκαθεν έστρεφαν το βλέμμα τους στον ουρανό για να βρουν απαντήσεις στα βαθύτερα φιλοσοφικά ερωτήματα. Η αστρολογία, η πεποίθηση δηλαδή ότι η θέση των άστρων και των πλανητών έχει άμεση επίδραση στους ανθρώπους και τα γεγονότα.

Οι αρχαίοι Έλληνες, Αιγύπτιοι και Ρωμαίοι, είχαν υιοθετήσει διάφορες πτυχές της αστρολογίας και πολλές από αυτές τις ιδέες εξακολουθούν να απασχολούν τους ανθρώπους ακόμη και σήμερα. Στην απλούστερη μορφή της, η αστρολογία ισχυρίζεται ότι το ημερολογιακό έτος χωρίζεται σε δώδεκα αστερισμούς, γνωστούς ως ζώδια. Το σκεπτικό είναι ότι όλα τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας, καθώς και η ζωή μας, καθορίζονται από την ημερομηνία που γεννηθήκαμε.

Μήνας γέννησης

Ο Gerhard Weber και οι συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο της Βιένης, ανέλυσαν ιατρικά στοιχεία από 507 χιλιάδες 18χρονους και ανακάλυψαν ότι ο μήνας στον οποίο γεννηθήκαμε σχετίζεται με το προσδόκιμο της ζωής μας.

Εποχή γέννησης
Στις περισσότερες χώρες οι τέσσερις εποχές ποικίλλουν ως προς τα μετεωρολογικά και οικολογικά χαρακτηριστικά τους. Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι αυτές οι διαφοροποιήσεις μπορεί να προκαλούν τις βιολογικές διαφορές που παρατηρούνται ανάλογα με την εποχή στην οποία έχει γεννηθεί ένα άτομο. Για παράδειγμα, αν μια γυναίκα κυοφορεί καλοκαίρι, τρώει φράουλες και άλλα φρούτα εποχής. Το ίδιο ισχύει και για τα λαχανικά, τα δημητριακά και το κρέας. Τα έμβρυα λοιπόν στην κοιλιά της μητέρας τους τρώνε ό,τι τρώνε και οι μητέρες τους, οπότε είναι πολύ πιθανό κάποια τρόφιμα να έχουν διαφορετική επίδραση στην ανάπτυξη και κατά συνέπεια στην υγεία του βρέφους.

Η εποχή που γεννιόμαστε εξετάστηκε επίσης σε σχέση με τις ασθένειες που πλήττουν τους ανθρώπους. Μάλιστα, το ενδιαφέρον είναι ότι αυτή η συσχέτιση βοήθησε να ανακαλυφθούν τα αίτια των ασθενειών που μέχρι σήμερα δεν γνωρίζαμε. Η ασθένεια που συγκέντρωσε ίσως την περισσότερη προσοχή είναι η σχιζοφρένεια.

Κάτι που όλες οι έρευνες έχουν διαπιστώσει για τη σχιζοφρένεια είναι ότι τα άτομα που έχουν γεννηθεί τον χειμώνα και τους πρώτους μήνες της άνοιξης, έχουν 5 με 15 τοις εκατό περισσότερο κίνδυνο να εμφανίσουν την ασθένεια αυτή. Από μόνο του αυτό δεν αλλάζει πολλά αλλά, λαμβάνοντας υπόψη όλο τον πληθυσμό, σημαίνει ότι ένα άτομο έχει 1 με 1,15 τοις εκατό πιθανότητα να εμφανίσει σχιζοφρένεια. Αυτό ειναι κάτι που έχει παρατηρηθεί σε όλο τον κόσμο, οπότε και οι περισσότεροι ψυχίατροι έχουν παραδεχτεί ότι η εποχή της γέννησης παίζει κάποιο ρόλο.

Μύθος ή πραγματικότητα όλα τα παραπάνω;

Υπάρχουν αρκετές αποδείξεις ότι ο μήνας που γεννιόμαστε μπορεί να επηρεάσει το μονοπάτι που ακολουθεί η ανάπτυξή μας. Η επιστήμη έχει αποδείξει ότι αυτή η επίδραση οφείλεται περισσότερο σε εποχιακούς παράγοντες, όπως είναι η έκθεση στον ήλιο. Προτού όμως, αρχίσουμε να προγραμματίζουμε εγκυμοσύνες και γεννήσεις, θα πρέπει να περιμένουμε λίγο να και να δούμε τα πράγματα λογικά. Η ανάπτυξη ενός παιδιού είναι ένα μεγάλο και δαιδαλώδες ταξίδι. Οποιαδήποτε λοιπόν επίδραση της εποχής στην οποία κάποιος έχει γεννηθεί είναι πιθανό να είναι απειροελάχιστη.

Υπάρχουν τόσοι άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία και την ανάπτυξη ενός παιδιού, (διατροφή, τρόπος ζωής, κοινωνικές συνθήκες, να βλέπεις αριστερά και δεξιά πριν διασχίσεις τον δρόμο κλπ). Αν τοποθετήσουμε όλους αυτούς τους παράγοντες σε σειρά ανάλογα με το πόσο σημαντικοί είναι, η εποχή της γέννησης μάλλον θα είναι από τους τελευταίους στη λίστα.

Andrew Whitehouse (Βιβλίο: Μεγαλώνει ο Μότσαρτ εξυπνότερα παιδιά; Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ)

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved