Πώς αναπτύσσονται τα οστά του μωρού;
Στην αρχή της εγκυμοσύνης δημιουργείται η βασική δομή των οστών του μωρού ως χόνδρος και συνδετικός ιστός.
Η ανάπτυξη του στοιχειώδους σκελετού του μωρού ολοκληρώνεται γύρω στις 14 – 15 εβδομάδες για να αρχίσει μετά η «οστεοποίηση», δηλαδή η προοδευτική μετάβαση των σκελετικών οστών του μωρού σας από χόνδρο σε γερά οστά. Η διαδικασία αυτή ολοκληρώνεται κανονικά στις 31 ε 32 εβδομάδες περίπου, αλλά τα οστά εξακολουθούν να αναπτύσσονται σε όλη την υπόλοιπη εγκυμοσύνη- και μέχρι την ενηλικίωση του παιδιού. Τα οστά αυτά φαίνονται στα υπερηχογραφήματα , οπότε είναι δυνατή η διαπίστωση προβλημάτων του σκελετικού συστήματος πριν από τη γέννα.
Στη γέννα το μωρό σας έχει 300 οστά περίπου που τελικά θα συνενωθούν σε 206. Μερικά από αυτά τα πρώτα οστά, παραμένουν σε μεγάλο βαθμό χόνδρος, που είναι ελαστικός και προστατεύει το μωρό από κατάγματα όσο μπουσουλά και περπατά. Τα οστά στο κρανίο που έχουν δύο μαλακά σημεία, τις «πηγές», που επιτρέπουν στο κεφάλι τη διέλευση από το γεννητικό σωλήνα. Η πηγή στο πίσω μέρος του κεφαλιού κλείνει στους 4 μήνες περίπου. Αυτή της κορυφής του κεφαλιού κλείνει ανάμεσα στους 9 και 18 μήνες. Ο χώρος που δημιουργείται στο κρανίο επιτρέπει την ανάπτυξη του εγκεφάλου κατά το τελευταίο τρίμηνο και τη βρεφική ηλικία.
Για να είναι αποτελεσματική η οστεοποίηση, χρειάζεστε άφθονες τροφές πλούσιες σε ασβέστιο και βιταμίνη D. To φως του ήλιου βοηθά στη δεύτερη. Οι μέλλουσες μαμάδες που περνούν πολλές ώρες έξω αποκτούν μωρά με πιο γερά οστά.
Πληροφορίες για την εγκυμοσύνη σας και το μωρό στο βιβλίο « Η εγκυμοσύνη μου» εκδόσεις Διόπτρα.