Νεογέννητο και διπλωμένο αυτί- Πότε επανέρχεται στη θέση του;
Σε πολλά νεογέννητα, ιδίως τα πρόωρα, το ένα συνήθως αυτί φαίνεται διπλωμένο ή πεταχτό.
Αυτό οφείλεται στην πίεση που δεχόταν το αυτί στη μήτρα ανάλογα με τη θέση του εμβρύου. Οι παιδίατροι επισημαίνουν ότι δεν χρειάζεται να τοποθετήσουν οι γονείς τσιρότα για να το σταθεροποιήσουν, καθώς σε λίγους μήνες θα επανέλθει στη θέση του, μόνο του.
Σύμφωνα με την Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου, σε μερικές περιπτώσεις, το ένα ή και τα δύο αυτιά παραμένουν πεταχτά, αυτό όμως, είναι οικογενειακό και γενετικά καθορισμένο. Διορθώνεται μόνο με πλαστική επέμβαση σε μεγαλύτερη ηλικία.
Συχνά επίσης παρατηρείται ότι το σχήμα των δύο αυτιών είναι διαφορετικό.
Οφείλεται στη “φυσιολογική” ασυμμετρία που υπάρχει στις δύο πλευρές του σώματος και παρατηρείται και σε άλλα μέρη του σώματος. Σε μερικές περιπτώσεις είναι και αυτό γενετικά καθορισμένο. Προκαλεί κάποιο άγχος στους γονείς αλλά το πρόβλημα ελαττώνεται με τη πάροδο του χρόνου, είτε διότι η διαφορά μικραίνει σιγά-σιγά, είτε διότι το συνηθίζουν, είτε ακόμα διότι τα αυτιά κρύβονται μέσα στα μαλλιά και δεν φαίνονται.
· Μετά το μπάνιο του μωρού τα αυτιά στεγνώνονται με μια πετσέτα. Δεν χρησιμοποιούμε μπατονέτες διότι θα καταστρέψουμε τη φυσική προστασία του κεριού και θα τραυματίσουμε τον ακουστικό πόρο. Εξ άλλου σε περίπτωση που υπάρχει πολύ κερί θα το σπρώξουμε να πάει πιο βαθιά.
· Συχνά οι γονείς ανησυχούν αν το μωρό τους ακούει. Είναι πολύ σπάνιο να υπάρχει πρόβλημα ακοής εκ γενετής. Η ακοή είναι ανεπτυγμένη και όταν το μωρό ευρίσκεται στη μήτρα της μητέρας του. Όταν γεννηθεί η ακοή του αναπτύσσεται ακόμα πιο πολύ και αρχίζει σιγά σιγά να αναγνωρίσει ήχους (τη φωνή της μητέρας του, θορύβους, μουσική, κλπ).
Απόδειξη ότι το μωρό ακούει είναι το ξάφνιασμα (τίναγμα) που κάνει όταν ακούσει ένα δυνατό κρότο.
Τα τελευταία χρόνια γίνεται ακοολογικός έλεγχος σε όλα τα νεογνά, σε ειδικά κέντρα που υπάρχουν σε όλες τις πόλεις.