Πως διαμορφώνονται οι φιλίες από τη γέννηση μέχρι και την εφηβεία

Οι κοινωνικές σχέσεις είναι μια έμφυτη ανάγκη για κάθε παιδί. Βοηθάνε το παιδί στην συναισθηματική του ωρίμανση και στην σύνδεση του με το περιβάλλον εκτός σπιτιού. Η στέρηση των φιλικών σχέσεων μπορεί να οδηγήσει ένα παιδί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση σε απομόνωση ή ακόμη και σε κατάθλιψη.

Η φιλία, μολονότι είναι μία έμφυτη βιολογική ανάγκη κάθε παιδιού, σχετίζεται με τον κοινωνικό- συναισθηματικό τομέα της ανάπτυξης και χρειάζεται να καλλιεργηθεί από τους γονείς, οι οποίοι θα πρέπει να αρχίσουν να τη διδάσκουν από πολύ μικρή ηλικία.

Είναι μία μορφή αγάπης, εμπιστοσύνης και σεβασμού μεταξύ δυο παιδιών που βρίσκεται πάντα σε συνεχή εξέλιξη.

Η φιλία στην βρεφική ηλικία:

Από την ηλικία των 12-18 μηνών τα μωρά δίνουν τα πρώτα δείγματα της ανάγκης τους να δημιουργήσουν δεσμούς. Χαμογελούν, κάνουν βλεμματική επαφή, παίζουν παράλληλα, προσεγγίζουν και μερικές φορές αγγίζουν τα πρόσωπα των άλλων παιδιών όταν βρίσκονται σε χώρους, όπως η παιδική χαρά.

Η φιλία στην παιδική ηλικία:

Από την ηλικία των 18 μηνών τα παιδιά αρχίζουν να κατανοούν τη σχέση της φιλίας, να ονομάζουν φίλους και να τους αναζητούν. Στο νήπιο συνήθως αποκτούν τον πρώτο τους καλύτερο φίλο και αρχίζουν να μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα και δραστηριότητες. Ενώ στην σχολική περίοδο του δημοτικού δημιουργούν κολλητούς αλλά και παρέες.

Η φιλία στην εφηβική ηλικία:

Στην εφηβεία, αρχίζουν να απομακρύνονται ως ένα βαθμό από την οικογένεια και αναζητούν μέσα από τους φίλους την κατανόηση και τις απαντήσεις που δεν μπορούν να δώσουν οι γονείς. Επενδύουν συναισθηματικά στις φιλίες και επιλέγουν να περνούν χρόνο μαζί τους, νιώθοντας πάντα πως εκείνοι τους καταλαβαίνουν καλύτερα.

Η συμβουλή του Ειδικού:

Σύμφωνα με μελέτες τα παιδιά που έχουν έστω και έναν φίλο έχουν καλύτερη προσαρμογή στο σχολείο. Η φιλία είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την ψυχική υγεία ενός παιδιού. Εάν παρατηρήσετε ότι παρά τις προσπάθειες σας για κοινωνικές επαφές το παιδί σας, προτιμά να μένει απομονωμένο, αρνείται να δημιουργήσει φίλους, εκφράζει επιθετικότητα στα άλλα παιδάκια τότε είναι προτιμότερο να ζητήσετε τη βοήθεια σε ένα αναπτυξιακό κέντρο όπου γίνονται ειδικά προγράμματα, όπως το life skills, που μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved