H σημασία των κοινωνικών και φιλικών σχέσεων στο δημοτικό σχολείο

Είναι πολύ σημαντική η ικανότητα των παιδιών που διανύουν τη σχολική ηλικία να αναπτύσσουν αλλά και να διατηρούν σχέσεις με τους συνομηλίκους τους.

Πρόκειται για τη δημιουργία των πρώτων σχέσεων, εκτός οικογένειας, οι οποίες σηματοδοτούν την έναρξη του παιδιού στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.
Στο νήπιο, και έπειτα στο δημοτικό σχολείο, τα παιδιά καταλήγουν να περνούν περισσότερο χρόνο με τους συμμαθητές τους συγκριτικά με τον χρόνο που περνούν με τους γονείς τους στο σπίτι.

Οι σχέσεις που διαμορφώνουν ασκούν μεγάλη επιρροή στην διαμόρφωση της προσωπικότητας τους και στην κοινωνική τους ανάπτυξη. Επίσης, διαφοροποιούνται και αναδιαμορφώνονται, ανάλογα με την ηλικία στην οποία βρίσκεται το κάθε παιδί και επηρεάζουν την λειτουργικότητα τους στο περιβάλλον το οποίο βρίσκονται, π.χ. σχολικό, οικογενειακό κλπ.

Όλες εκείνες οι στενές σχέσεις και αλληλεπιδράσεις που δημιουργεί ένα παιδί του δίνουν την αίσθηση ότι αποκτά καλύτερο αυτοέλεγχο της προσωπικής του ζωής.

Όταν ένα παιδί γίνει αποδεκτό από μία ομάδα συνομήλικων αυτομάτως νιώθει ότι «ανήκει κάπου» και ενισχύονται οι συναισθηματικές και κοινωνικές ανάγκες που έχουμε όλοι. Αντίθετα, η προσδοκία για στενή επαφή και αμοιβαία εμπιστοσύνη μας δημιουργεί την ανάγκη για δημιουργία φιλικών σχέσεων.

Η συμβουλή του Ειδικού

Η ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων αποτελεί ένα σημαντικό αναπτυξιακό ορόσημο. Τα παιδιά που έχουν τουλάχιστον ένα φίλο είναι πιο χαρούμενα και ικανοποιημένα από αυτά που δεν έχουν. Ο ρόλος της οικογένειας είναι σημαντικός καθώς οι γονείς που διαπιστώνουν ότι τα παιδιά τους δεν έχουν φίλους ή συχνά τσακώνονται θα πρέπει να συζητήσουν με έναν ειδικό σε ένα αναπτυξιακό κέντρο για να τους καθοδηγήσει.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved