Κρίσιμες περίοδοι της ανάπτυξης του βρεφικού εγκεφάλου - Ευαισθησία και πλαστικότητα

Οι κρίσιμες περίοδοι της ανάπτυξης του βρεφικού εγκεφάλου τα τελευταία χρόνια είναι ένα πολύ συχνό θέμα επιστημονικής συζήτησης.

Με τις προόδους της νεύρο αναπτυξιολογίας, αποκαλύπτονται πολλά νέα ευρήματα σχετικά με το πώς λειτουργεί και μαθαίνει ο βρεφικός εγκέφαλος.

Δύο από τα πιο σημαντικά ευρήματα είναι ότι ο εγκέφαλος σχηματοποιείται με βάση τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος. Τι σημαίνει αυτό απλά για έναν γονέα; Ότι όσο εκθέτουμε σε ερεθίσματα ένα νεογέννητο βρέφος, τόσο πιο έξυπνο θα γίνει δίνοντας ερεθίσματα μέσα από παιχνίδια και δραστηριότητες.

Όλοι οι ερευνητές συμφωνούν ότι τα εγκεφαλικά κύτταρα χρειάζεται να δεχθούν συγκεκριμένα ερεθίσματα σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους του εγκέφαλου, προκειμένου να αναπτυχθούν οι διάφορες αναπτυξιακές ικανότητες (Kotuiak, 1996)

Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει ότι ο εγκέφαλος περνά τέσσερις περιόδους βασικών αλλαγών στη δομή του, σε όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ζωής και εξέλιξης.
• Πρώτη περίοδος είναι κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης
• Δεύτερη αμέσως μετά τη γέννηση 0- 5 χρόνια, «παράθυρα μάθησης» ή «κρίσιμες περίοδοι ευκαιριών μάθησης»
• Τρίτη ανάμεσα στην ηλικία των 6 -12 ετών
• Τέταρτη 13-19 ετών- εφηβεία, νεότητα

Η συμβουλή του Ειδικού:

Αρχίστε από τις πρώτες μέρες να διεγείρετε τις αισθήσεις του μωρού σας. Χρησιμοποιήστε μαλακά παιχνίδια, αρκουδάκια και μαλλιαρά ζωάκια, παιχνίδια με ήχους, κουδουνίστρες που συναρπάζουν τα μωρά. Κρεμαστά παιχνίδια, με έντονα χρώματα και αντιθέσεις για να προκαλέσει το ενδιαφέρον του μωρού. Καθρέπτες όπου μπορεί το μωρό να δει το είδωλο του και να αντιδράσει. Επίσης, οι γονείς που θα ήθελαν να βοηθήσουν συστηματικά το παιδί τους θα μπορούσαν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα happy learning όπου είναι δομημένες δραστηριότητες και ασκήσεις από την πρώτη κιόλας ημέρα της γέννησης.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved