Το μωρό μου κοιτάζει το ταβάνι - Είναι σημάδι αυτισμού ή κάτι άλλο;

Το μωρό κληρονομώντας την ανθρώπινη φύση είναι κοινωνικό πλάσμα που αναζητά την συντρόφια με τους ανθρώπους από την πρώτη μέρα της γέννησής του.

Η επικοινωνία με το μωρό το βοηθά να νιώσει ασφάλεια και να είναι ήρεμο. Πολύ συχνά ο σύγχρονος τρόπος ζωής που μας αναγκάζει να τρέχουμε να προλάβουμε όλες τις δουλειές μπορεί άθελα μας να μας οδηγήσει στην στέρηση ενός βρέφους από επικοινωνιακά και κοινωνικά ερεθίσματα. Ένα ήσυχο, καλόβολο βρέφος εύκολα μπορεί να μεγαλώνει μοναχικά απλά το αλλάζουμε, το ταΐζουμε αλλά δεν ασχολούμαστε μαζί του όσο θα έπρεπε.

Η επικοινωνία και η συχνή συναισθηματική σχέση με το βρέφος είναι εξίσου σημαντική όσο και το φαγητό.

Πραγματική περίπτωση

Η Μαρία είναι ένα παιδάκι 10 μηνών, η μητέρα της ανησύχησε γιατί κοιτάζει το ταβάνι και δεν ενδιαφέρεται για το περιβάλλον και για τους ανθρώπους γύρω της. Μετά από συζήτηση, η μητέρα της μου εξομολογήθηκε ότι είχε και μια μεγαλύτερη αδελφή που την ζήλευε πολύ <<το μωρό ήταν πολύ ήσυχο και καλόβολο >> ασχοληθήκαμε περισσότερο με την μεγάλη μήπως και σταματήσει να ζηλεύει. Σήμερα έχουμε καταλάβει ότι κάναμε λάθος.

Υπάρχουν και ορισμένες άλλες περιπτώσεις όπου η αδιαφορία του παιδιού να επικοινωνήσει με το περιβάλλον μπορεί να οφείλεται και σε αλλά παθολογικά αιτία και συνήθειες όπως να κοιτάζει το ταβάνι μπορεί να αποτελεί πρώιμο σύμπτωμα αυτισμού η κάποιας αυτιστικής διαταραχής.

Χρειάζεται προσοχή και ψυχραιμία! Το γεγονός ότι κοιτάζει το ταβάνι επίμονα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρόκειται για αυτισμό. Αρχικά εφαρμόστε τις παρακάτω οδηγίες και κρατήστε σημειώσεις αλλά και ημερολόγιο για τις αντιδράσεις του παιδιού σας.

Συμβουλές και δραστηριότητες για την ενίσχυση της κοινωνικότητας και αλληλεπίδρασης του μωρού σας 3-8 μηνών

Όταν φέρνετε το μωρό σας σε επαφή με άλλα παιδιά, το βοηθάτε:

• Να συνηθίσει τη συνύπαρξη με άλλα μωρά. Δεν είναι ακόμα σε θέση να κάνει φιλίες, αλλά ο ήχος, η οπτική επαφή και η μυρωδιά των άλλων παιδιών θα του κεντρίσουν το ενδιαφέρον.
• Να γνωρίσει τους μελλοντικούς του φίλους. Τα παιδιά των φίλων σας θα γίνουν μελλοντικοί συμπαίκτες του μωρού σας.
• Να βιώσει νέες εμπειρίες. Όταν αλλάζει περιβάλλον το μωρό σας εκτίθεται σε καινούργιες εικόνες, ήχους και κινήσεις.
• Πάρτε το παιδί σας αγκαλιά, παίξτε μαζί του, χαμογελαστέ του, τραγουδιστέ του, κάντε το να νιώσει σημαντικό.
• Γαργαλήστε το και ζουζουνίστε το κοιτάζοντας το παράλληλα στα ματιά.
• Κάθε φορά που περνάτε από διπλά του μιλήστε του, δώστε του προσοχή .
• Κλείστε την τηλεόραση η γυριστέ το relax ώστε να μην έχει οπτική επαφή με την συσκευή.

Αν συνεχίζεται να ανησυχείτε ή εάν δεν βλέπετε σημαντική βελτίωση και διαπιστώνεται ότι το παιδί σας δεν δείχνει ενδιαφέρον για το περιβάλλον και τους ανθρώπους γύρω του, επικοινωνήστε με ένα αναπτυξιακό κέντρο για μια εκτίμηση με το αναπτυξιακό check up plus ώστε να σας δώσει εξατομικευμένες συμβουλές της συγκεκριμένης περίπτωσης.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved