Πώς μπορούμε να μειώσουμε το άγχος του αποχωρισμού στο παιδί μας
Όλα τα παιδιά βιώνουν το άγχος του αποχωρισμού. Είναι αναμενόμενο για ένα νήπιο αλλά όχι για ένα παιδί μεγαλύτερης ηλικίας.
Η ένταση και τα συμπτώματα αυτά ποικίλλουν από παιδί σε παιδί. Κάποια βρέφη μπορεί να παρουσιάσουν υπερβολικά έντονες αντιδράσεις (π.χ. συνεχές κλάμα, αυτοτραυματισμοί κ.α.) όταν βλέπουν τη μητέρα τους να απομακρύνεται, ενώ άλλα να εκδηλώνουν έντονη ανησυχία.
Συμβουλές προς όλους τους εργαζόμενους γονείς
Oι γονείς, από την πλευρά τους, πιέζονται αρκετά όταν αναγκάζονται να αποχωριστούν τα παιδιά τους. Δεν είναι λίγοι μάλιστα αυτοί που αισθάνονται ότι κάνουν λάθος που τα αφήνουν για λίγες ώρες και νιώθουν ενοχές. Ωστόσο, είναι σημαντικό σταδιακά η διαδικασία του αποχωρισμού να γίνει ρουτίνα καθώς δεν είναι εφικτό να είμαστε συνέχεια με τα παιδιά μας, όσο κι αν οι ίδιοι το επιθυμούμε.
Συμβουλές επιβίωσης από το άγχος αποχωρισμού
? Δημιουργήστε ένα μικρό τελετουργικό κάθε φορά που πρέπει να το αποχωριστείτε. Για παράδειγμα, κάντε του μια μεγάλη αγκαλιά και φιλήστε το ενώ του λέτε «αντίο» ή φεύγοντας δώστε του το αγαπημένο του παιχνίδι. Στόχος σας είναι να το προετοιμάσετε ότι πρόκειται να φύγετε, για αυτό πρέπει να είναι σύντομος ο αποχωρισμός χωρίς ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση.
? Μείνετε συνεπείς στη διαδικασία αποχωρισμού αλλά και στην ώρα που θα γυρίσετε. Προσπαθήστε να ενημερώνετε το παιδί σας, ειδικά όταν είναι μεγαλύτερο, για την ώρα που θα επιστρέψετε μιλώντας του με έννοιες που καταλαβαίνει π.χ. μετά το φαγητό, μόλις ξυπνήσεις.
? Δείξτε σταθερότητα και μην υποκύπτετε στις πιθανές παρακλήσεις του παιδιού καθώς αντιλαμβάνεται την επιρροή που έχουν απέναντί σας. Το να γυρνάτε μετά από λίγο για να δείτε πώς τα πάει ο μικρός ή μικρή σας, μόνο κακό του κάνει καθώς εντείνει την αγωνία του και το αποσυντονίζει.
? Διατηρήστε την ψυχραιμία σας. Το άγχος αποχωρισμού που βιώνουν τα παιδιά, όπως προαναφέρθηκε είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο. Η ανασφάλεια της μητέρας, οι ενοχές, οι πολλές ώρες μακριά από το παιδί λόγω υποχρεώσεων είναι παράγοντες που ανατροφοδοτούν το άγχος του παιδιού και επιδρούν στον ψυχισμό του.
Αν εξακολουθεί για εσάς και το παιδί σας η διαδικασία αποχωρισμού να είναι επίπονη και με αρκετές εκρήξεις, μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό.
Διαβάστε επίσης:
Άγχος αποχωρισμού: Τι είναι, σε ποιους συμβαίνει και πότε;
Πώς μπορούμε να μειώσουμε το άγχος του αποχωρισμού στο παιδί μας