Αναγωγές και παλινδρόμηση μωρού - Τι πρέπει να γνωρίζετε

Όλα τα μωράκια μπορούν να εμφανίσουν αναγωγές, δηλαδή να βγάζουν γουλιές μετά τη σίτιση.

Νίκη Παπανικολάου
Αναγωγές και παλινδρόμηση μωρού - Τι πρέπει να γνωρίζετε
Bigstock

Τα περισσότερα μωρά όταν πίνουν το γάλα τους βγάζουν γουλίτσες και αυτό συχνά ανησυχεί τους νέους γονείς. Αυτό παρατηρείται κυρίως στα μωρά που τρώνε λίγο παραπάνω ή όταν τρώνε λαίμαργα. Επίσης αν κλαίνε για αρκετά δευτερόλεπτα, η ένταση προκαλεί βήχα και ο βήχας, εμετό.

moro-mpimpero-(2).jpg

«Όποτε έβηχε ο γιος μου, έβγαζε πάντα την τροφή του. Ήξερα ότι δεν ήταν άρρωστος, επειδή έδειχνε μια χαρά και ευχαριστημένος. Από την άλλη όμως, ανησυχούσα μήπως δεν έπαιρνε αρκετή τροφή. Αν έβγαζε οποιαδήποτε ποσότητα τροφής, απλώς ακολουθούσα το ένστικτό μου και του πρόσφερα και άλλη τροφή», αναφέρει η γιατρός Δρ. Μίριαμ Στόπαρντ και μέλος του Royal College of Physicians. Kαι προσθέτει: «Αν τη δεχόταν καταλάβαινα ότι την είχε ανάγκη. Αν την αρνιόταν, καταλάβαινα ότι είχε βγάλει την επιπλέον ποσότητα που δεν χρειαζόταν».

Αναγωγές του βρέφους: Πώς να τις μειώσετε

Στα πολύ μικρά μωρά η συνηθέστερη αιτία της αναγωγής είναι η χορήγηση υπέρμετρης ποσότητας τροφής. Αν το μωρό σας τρώει με μπιμπερό και εμφανίζει τάση για αναγωγές, ελέγξτε την τρύπα της πιπίλας από το μπιμπερό. Αν είναι μεγάλη ίσως ρουφάει πολύ μεγάλη ποσότητα γρήγορα.

Αν είναι μικρή, ίσως ρουφάει πολύ αέρα επειδή πρέπει να τη βυζαίνει πολύ δυνατά.

Θα είστε πάντα σε θέση να διακρίνετε αν ο εμετός είναι σοβαρός. Ο βίαιος εμετός πρέπει να αναφέρεται αμέσως στο γιατρό. Στα πολύ μικρά μωρά , ο εμετός μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση.

Τι πρέπει να γνωρίζετε αν ταΐζετε το μωρό σας με μπιμπερό

Πώς να ξεχωρίσεις τις γουλίτσες από την παλινδρόμηση

thilasmos-kai-epafi-derma-derma.jpg

Γουλίτσες: Ουσιαστικά πρόκειται για αποβολή του γάλακτος μετά από το θηλασμό ή το τάισμα με μπιμπερό. Το γάλα στην προκειμένη περίπτωση, επιστρέφει στον οισοφάγο του μωρού, χωρίς αυτό να επιδρά στην ανάπτυξή του.

Γιατί το μωρό βγάζει γουλιές;

Έφαγε υπερβολικά και αποβάλλει την πλεονάζουσα ποσότητα. Το πεπτικό σύστημα του μωρού δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένο γι΄αυτό και η βαλβίδα ή το διάφραγμα στην είσοδο του στομάχου δεν λειτουργεί καλά.

Παλινδρόμηση: Στην περίπτωση της παλινδρόμησης το μωρό βγάζει το φαγητό του, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ή της νύχτας. Αυτό ονομάζεται γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και σχετίζεται με φλεγμονή της βλεννογόνου, με πολύ υψηλή οξύτητα των υγρών του στομάχου ή με ενδεχόμενη αλλεργία στις πρωτεΐνες του αγελαδινού γάλακτος.

Τι να κάνετε σε αυτή την περίπτωση; Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρο του παιδιού σας. Εκείνος θα σας ενημερώσει για το τι πρέπει να κάνετε.

Αναγωγές του βρέφους: Πώς να τις μειώσετε

Πώς να μειώσετε τις αναγωγές

  • Να διακόπτετε μια φορά το γεύμα και να το αφήνετε να ρευτεί.
  • Στο τέλος κάθε γεύματος να το κρατάτε για 5-10 λεπτά όρθιο στην αγκαλιά σας και να του δίνετε τη δυνατότητα να ρευτεί. Μην το ταΐζετε ξαπλωμένο.
  • Kατά τον ύπνο, θα πρέπει το μωρό να κοιμάται σε ανάρροπη θέση (ανασηκωμένο το μπροστινό μέρος του σώματος. Αν είναι τακτικές οι γουλιές του φροντίστε να είναι ανασηκωμένο το πάνω μέρος του στρώματος της κούνιας.
  • Μην κάνετε απότομες κινήσεις στο μωρό σας μετά το γεύμα, ούτε να το πετάτε ψηλά για να παίξετε...
  • Προσπαθήστε να αποφύγετε την αλλαγή πάνας αμέσως μετά το γεύμα
  • Μην πιέζετε το μωρό να πιει όλο το γάλα ή να αδειάσει το μπουκάλι. Να είστε σίγουρες πως αν πεινάει θα βρει τρόπο να σας το δείξει.

Είναι φυσιολογικό τα μωρά να βγάζουν γουλιές από αίμα;

Να θυμάστε:

Κάθε μωρό είναι διαφορετικό. Κάποια βγάζουν περισσότερο γάλα από άλλα και κάποια λιγότερο. Οι γουλιές ή αλλιώς αναγωγές, είναι κάτι αρκετά συνηθισμένο και ναι, μοιάζουν με αρκετή ποσότητα γάλακτος από ό,τι στην πραγματικότητα είναι. Δοκιμάστε να ρίξετε 2-3 κουταλιές της σούπας γάλα επάνω στον πάγκο της κουζίνας για να δείτε πώς φαίνεται.

Όπως αναφέραμε παραπάνω δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας εφόσον το μωρό σας μεγαλώνει και αναπτύσσεται σωστά.

*πρώτη δημοσίευση: 20/10/2017 - ανανεώθηκε

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved