Βρεφικοί κολικοί σε μωρά 2 μηνών: Πώς μπορεί μια μαμά να αντιμετωπίσει το κλάμα
Οι βρεφικοί κολικοί είναι πολύ συνηθισμένη και αναμενόμενη κατάσταση στα μωρά.
Συνήθως μετά τη δεύτερη εβδομάδα ζωής και κυρίως κατά τον πρώτο και δεύτερο μήνα παρουσιάζουν έντονη ανησυχία και ξεσπούν σε κλάματα. Τα συμπτώματα αυτά συνεχίζουν μέχρι τον τρίτο με τέταρτο μήνα, ενώ σε κάποια βρέφη συνεχίζουν και λίγο αργότερα.
Πώς να διαχωρίσουμε το κλάμα που οφείλεται σε άλλη κατάσταση;
Όταν το κλάμα του μωρού δε σχετίζεται με την ανάγκη του να θηλάσει ή να του αλλάξουμε πάνα γιατί είναι λερωμένο είναι πολύ πιθανό να οφείλονται σε βρεφικούς κολικούς. Οι βρεφικοί κολικοί είναι μέρος της φυσιολογικής ανάπτυξης και συναντώνται σε όλα τα βρέφη.
Βρεφικοί κολικοί και ο κανόνας του 3
Όταν το μωρό είναι ταϊσμένο και φροντισμένο και παρόλα αυτά παρουσιάζει παρατεταμένα επεισόδια ανησυχίας και κλάματος τότε είναι πιθανό να οφείλονται σε βρεφικούς κολικούς. Για να τους ορίσουμε υπάρχει ο «κανόνας του 3» του Wessel. Σύμφωνα με τον κανόνα αυτόν κολικούς έχει ένα βρέφος όταν κλαίει και δείχνει έντονη δυσφορία για περισσότερες από 3 ώρες την ημέρα, για περισσότερες από 3 μέρες την εβδομάδα και περισσότερες από 3 εβδομάδες. Σαφώς η ανησυχία του βρέφους δε θα πρέπει να οφείλεται σε ανικανοποίητες φυσικές ανάγκες όπως πείνα, δίψα ή αίσθημα δυσφορίας από την πάνα ή κάτι άλλο.
Βρεφικοί κολικοί: Πού οφείλονται;
Δεν είναι ξεκάθαρα ακόμη τα αίτια εμφάνισης τους στα βρέφη. Αρκετές είναι οι εκτιμήσεις για το πού οφείλονται αλλά δεν έχει βρεθεί μια μόνη αιτία. Πρώτα όμως θα πρέπει οι γονείς να αποκλείσουν ότι το κλάμα του βρέφους οφείλεται σε κάποιο άλλο πρόβλημα. Για αυτό καλό είναι να βρίσκεστε σε επικοινωνία με τον παιδίατρό σας και να τον ενημερώνετε για τα συμπτώματα που παρουσιάζει το παιδί.
Υπάρχουν μερικές συμβουλές που μπορεί να μειώσουν την εμφάνιση των κολικών και να καθησυχάσουν το μωρό. Ιδιαίτερα βοηθητική μπορεί να φανεί η χρήση ειδικών σταγόνων που μειώνουν τους κολικούς στα βρέφη και τα ανακουφίζουν, φυσικά πρώτα καλό είναι να συζητήστε το με τον παιδίατρο σας. Είναι γεγονός ότι παρά την φαρμακευτική κάλυψη των κολικών, σε μερικά μωρά επιμένουν οι πόνοι και η δυσφορία.
Κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Ο γονείς δοκιμάζοντας τα παραπάνω θα διαπιστώσουν τι είναι αυτό που βοηθάει πιο αποτελεσματικά το παιδί τους. Το σημαντικό είναι να είμαστε κοντά τους και με την παρουσία και την φροντίδα μας να τα ηρεμούμε. Αν είναι κάτι που σας ανησυχεί στη συμπεριφορά του και η δυσφορία του είναι αρκετά έντονη μέσα στη μέρα τότε καλό είναι συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας ή ένα αναπτυξιακό κέντρο.
Διαβάστε επίσης:
Πώς να ανακουφίσετε το μωρό σας από τους κολικούς
Κολικοί: Τι είναι μύθος και τι πραγματικότητα;
Κολικοί στα μωρά: Πώς θα τους αναγνωρίσετε και πώς θα τους σταματήσετε