Αυτισμός σε βρέφος 3-7 μηνών: Πρώιμα συμπτώματα
Το βρέφος από τους πρώτους μήνες της ζωής του αναγνωρίζει τη φωνή της μητέρας του. Αυτό είναι το πρώτο αναπτυξιακό ορόσημο στον κοινωνικό και συναισθηματικό τομέα ανάπτυξης.
Η μητέρα κάθε φορά που απευθύνεται στο μωρό της αλλάζει τον τόνο της φωνής της και μιλώντας του ενισχύει τον συναισθηματικό δεσμό μεταξύ τους. Το μωρό καθώς μεγαλώνει αρχίζει να ξεχωρίζει τις συναισθηματικές αλλαγές του τόνου της φωνής και έτσι καταλαβαίνει πότε το επαινούμε, πότε το μαλώνουμε, πότε είμαστε χαρούμενοι και πότε λυπημένοι.
Με άλλα λόγια αναπτύσσεται μεταξύ μητέρας και παιδιού ένα ξεχωριστό είδος επικοινωνίας. Επιπλέον, μέσα από τα χάδια τις αγκαλιές και τις τρυφερές στιγμές ισχυροποιείται ο δεσμός μητέρας παιδιού , ενώ με τη βλεμματική επαφή εδραιώνεται η επικοινωνία.
Τι είναι σημαντικό να κάνετε για να ενισχύσετε τις επικοινωνιακές ικανότητες στην ηλικία 3-7 μηνών ;
Είναι σημαντικό να αξιοποιείτε κάθε στιγμή της καθημερινότητας μαζί του, ώστε να εμπλουτίζονται τα ερεθίσματά που λαμβάνει.
• Κοιτάξτε το πρόσωπο , μιλήστε του, τραγουδήστε του.
• Δώστε του χρόνο να «απαντήσει» και αυτό με τον τρόπο του.
• Χρησιμοποιήστε σωματική επαφή, όπως τσιμπήματα, γαργαλήματα, πετάγματα ψηλά, ώστε να ενεργοποιήσετε τις αισθήσεις του.
• Στη διάρκεια του φαγητού, δώστε του την τροφή ενώ το κοιτάτε στα μάτια του χαμογελάτε και του εκφράζετε τα συναισθήματά σας.
Τι πρέπει να προσέξουμε σε ένα μωρό 3-7 μηνών σχετικά με τις επικοινωνιακές του ικανότητες;
Παρακάτω ακολουθούν μερικά χαρακτηριστικά που αναμένεται να παρατηρήσουμε σε ένα βρέφος αυτής της ηλικίας. Πιο συγκεκριμένα:
• Χαμογελάει το παιδί, όταν του χαμογελάτε κι εσείς.
• Όταν σας βλέπει, χαμογελά και βγάζει φωνούλες χαράς.
• Είναι παρατηρητικό στα πρόσωπα και τα αντικείμενα γύρω του, τα περιεργάζεται εστιάζοντας το βλέμμα του.
• Αντιλαμβάνεται και αντιδρά στους δυνατούς ήχους.
• Βαβίζει, προσπαθεί δηλαδή να κάνει επαναλαμβανόμενους ήχους όπως «βα ββααβα».
• Όταν ακούγεται ένας ήχος, στρέφει το κεφαλάκι του να δει από πού προήλθε ο ήχος αυτός.
• Σας κοιτάζει με νόημα στα μάτια ή ανοίγει τα χεράκια του για να το πάρετε αγκαλιά.
Αν παρατηρήσετε ότι δεν κάνει ορισμένα από τα παραπάνω καλό είναι να τα αναφέρετε και να συζητήσετε με τον παιδίατρό σας. Επίσης είναι χρήσιμο να καταγράψετε σε ένα ημερολόγιο ή ακόμη και να βιντεοσκοπήσετε τις αντιδράσεις του μωρού σας, ώστε να μπορείτε να ελέγχετε διαχρονικά τη βελτίωση του.
Πότε χρειάζεται να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό;
Κάθε παιδί ακολουθεί τον δικό του ρυθμό ανάπτυξης και είναι μοναδικό. Αν όμως, όσα χαρακτηριστικά προαναφέρθηκαν δεν ανταποκρίνονται στην εικόνα του μωρού σας, τότε καλό είναι να απευθυνθείτε σε ένα αναπτυξιακό κέντρο , ώστε να γίνει μια αναπτυξιακή εκτίμηση με το αναπτυξιακό Check up Plus , το οποίο εξετάζει όλους τους τομείς της ανάπτυξη του παιδιού. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι ο πρώιμος εντοπισμός μεμονωμένων συμπτωμάτων που σχετίζονται με τις διαταραχές επικοινωνίας και τον αυτισμό μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό των συμπτωμάτων.