Εφηβεία: Δεν πρέπει να επιβάλλετε τους δικούς σας στόχους και όνειρα στα παιδιά σας
Νέα χρονιά, νέοι στόχοι! Κάθε φορά ο ερχομός του καινούριου χρόνου συνοδεύεται από σκέψεις και σχέδια που θα θέλαμε να πραγματοποιήσουμε μέσα στη νέα χρονιά.
Αυτό είναι μια συνήθεια τόσο των ενηλίκων όσο και των μεγαλύτερων παιδιών και των εφήβων. Έτσι συχνά τους ακούμε να λένε «Θα διαβάζω περισσότερο», «Θα βγάλω μεγαλύτερο βαθμό», «Θα ξεκινήσω χορό» κ.α. Πόσα όμως από αυτά γίνονται στην πράξη;
Το σχέδιο πίσω από τον στόχο
Ως ενήλικες ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν αρκεί να θέτουμε στόχους, αλλά χρειάζεται και ένας προγραμματισμός, ένα σχέδιο το οποίο θα μας βοηθήσει να κατορθώσουμε όλα αυτά που επιθυμούμε. Στην περίπτωση όμως των εφήβων τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Συχνά οι έφηβοι είναι ονειροπόλοι ή ιδιαίτερα απαιτητικοί από τους εαυτούς τους. Πώς όμως μπορούμε ως γονείς να τους βοηθήσουμε;
1. Ενθαρρύνετε τους να θέσουν στόχους!
Για κάποιους έφηβους η Πρωτοχρονιά είναι απλώς μια μέρα χαράς, διασκέδασης και ανταλλαγής ευχών. Δεν συνειδητοποιούν ότι τους δίνεται η ευκαιρία να σχεδιάσουν τη ζωή τους, να αναθεωρήσουν τι δεν πήγε καλά την προηγούμενη χρονιά τι έφταιξε και να κάνουν κάποιες αλλαγές. Είναι σε μια ηλικία που παρά το νεαρό της ηλικίας τους, μπορούν να θέσουν κάποιους στόχους.
2. Βοηθήστε τους να έχουν ρεαλιστικούς στόχους
Αυτό είναι το Α και το Ω. Αν π.χ. αποφασίσουν ότι θέλουν να περάσουν σε μια ιδιαίτερα υψηλόβαθμη σχολή, ενώ μέχρι τώρα έχουν χαμηλή επίδοση, αυτό φυσικά δεν είναι εύκολα εφικτό και ίσως ούτε ρεαλιστικό, με αποτέλεσμα στην πρώτη δυσκολία να εγκαταλείψουν την προσπάθεια και να συνεχίσουν να έχουν την ίδια χαμηλή επίδοση, την ίδια μαθητική συμπεριφορά όπως έχουν μάθει και όπως νιώθουν ασφάλεια.
3. Καθοδηγήστε τους να τους αναλύσουν σε άλλους μικρότερους
Συζητάμε με τα παιδιά μας, ακούμε τις σκέψεις τους και προσπαθούμε να τα κάνουμε να συνειδητοποιήσουν τι χρειάζεται να κάνουν για να πετύχουν τον μεγάλο στόχο τους. Για παράδειγμα στο προηγούμενο παράδειγμα με την υψηλόβαθμη σχολή, θα πρέπει αρχικά να κάνουν ένα πλάνο μελέτης, να εντοπίσουν τα κενά τους, να σκεφτούν τρόπους για να έχουν περισσότερη διάθεση να διαβάζουν κ.λπ. Επομένως ένας στόχος μπορεί να είναι το «θα διαβάζω 2 ώρες κάθε μέρα» και σταδιακά ο στόχος να αλλάζει ή να πλαισιώνετε και από άλλους.
4. Εμπνεύστε με το προσωπικό σας παράδειγμα
Είστε οι γονείς τους, οι άνθρωποι που τα μεγαλώνετε και που περνάτε ίσως τις περισσότερες ώρες μαζί τους. Τι κι αν σ’ αυτή την ηλικία σας έχουν απομυθοποιήσει δεν παύετε να αποτελείτε πρότυπα για αυτούς. Γίνεται παράδειγμα για αυτά, εκφράστε στόχους, κάντε προγραμματισμό και δείξτε αφοσίωση στο πρόγραμμα και τους στόχους που έχετε θέσει για εσάς. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να τους δώσετε το καλό παράδειγμα όπως λέμε.
5. Υποστηρίξτε τους στόχους τους
Κατ’ αρχάς ακούστε τους, ακούστε τις σκέψεις τους! Συνήθως οι γονείς μέσα στο άγχος και την ανασφάλεια μας έχουμε την τάση να επιβάλλουμε δικούς μας στόχους, δικά μας όνειρα. Τι γίνεται όμως με τα δικά τους; Έχουν τη δική τους προσωπικότητα και έχουν ανάγκη να είμαστε κοντά τους. Ας συζητήσουμε μαζί τους ακούγοντας τι έχουν να μας πουν κι ας τους αφήσουμε να έχουν τον πρώτο ρόλο.
Μια χρονιά περνάει και μια νέα ξεκινά. Ας αδράξουμε την ευκαιρία έφηβοι και γονείς να θέσουμε τις βάσεις μέσα από μικρούς πραγματοποιήσιμους στόχους να φτάσουμε πιο κοντά στα όνειρά μας.