Παιδί και τηλεόραση: 6 Συμβουλές για γονείς
Tα παιδιά σήμερα περνούν πολλές ώρες μπροστά από την οθόνη της τηλεόρασης.
Ιδιαίτερα δε όταν είναι μικρά έχουν την τάση να απορροφούνται από τον ήχο και την γρήγορη εναλλαγή των εικόνων. Από την άλλη πλευρά και για τους γονείς λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής η τηλεόραση αποτελεί μια εύκολη λύση, ώστε το παιδί να μένει ήρεμο και απασχολημένο. Όμως περνώντας πολλές ώρες μπροστά από την τηλεόραση, το παιδί δε μένει απλώς ήρεμο αλλά παθητικό.
Τι να κάνετε;
Θέστε όρια
Τα παιδιά δεν είναι σε θέση να βάλουν πρόγραμμα στο χρόνο που αφιερώνουν μπροστά από την τηλεόραση. Εμείς θα πρέπει να ορίσουμε τους κανόνες. Μέσα από τα όρια όπως είναι γνωστό τα παιδιά αισθάνονται ασφάλεια. Δε χρειάζεται να είμαστε αυστηροί και απόλυτοι καθώς υπάρχει περίπτωση απαγορεύοντάς τους συστηματικά να παρακολουθούν να εγείρουμε το ενδιαφέρον τους.
Συγκεκριμένος χρόνος
Ορίστε μια συγκεκριμένη ώρα που θα ανοίγει η τηλεόραση. Το να έχουμε θέσει από πριν την ώρα και τη διάρκεια που θα περνούν χρόνο μπροστά από αυτή είναι πολύ σημαντικό και μπορεί να γίνει κατόπιν συζήτησης με το παιδί εφόσον φυσικά το επιτρέπει η ηλικία του. Φτιάξτε το δικό σας «συμβόλαιο» και μείνετε πιστοί σε αυτό.
Επιτρέψτε τους να βλέπουν προγράμματα και όχι τηλεόραση
Με το να αφήνουμε το παιδί να παρακολουθεί συγκεκριμένα προγράμματα είναι πιο εύκολο να οριοθετήσουμε τον χρόνο. Του μαθαίνουμε ότι είναι μια δραστηριότητα που έχει αρχή και τέλος με τρόπο που είναι εύκολο να αντιληφθεί, καθώς τα μικρά παιδιά δυσκολεύονται ακόμα να αντιληφθούν την έννοια του χρόνου.
Απομακρύνετε τα μικρότερα παιδιά
Τα βρέφη και τα νήπια ακόμα κι αν δε τα ενδιαφέρει το πρόγραμμα που παρακολουθούν οι μεγάλοι έχουν την τάση να προσηλώνονται στην τηλεόραση. Για αυτό είναι σημαντικό όταν το μωράκι μας είναι μικρό να έχουμε τα παιχνίδια του όσο γίνεται μακριά και αντίθετα από την τηλεόραση. Επιπλέον προσπαθούμε να έχουμε την ένταση χαμηλή, ώστε να μην αποσπάται η προσοχή του όταν παίζει.
Εξηγήστε τους
Ανάλογα με την ηλικία τους εξηγήστε τους ότι δεν είναι ωφέλιμο να περνούν πολύ χρόνο. Δώστε τους ρεαλιστικούς λόγους και εναλλακτικές λύσεις. Είναι σημαντικό να είμαστε σταθεροί σε αυτά που λέμε, ώστε να μη τους στέλνουμε αντικρουόμενα μηνύματα.
Ενθαρρύνετε τον δημιουργικό χρόνο
Τα παιδιά ιδιαίτερα όταν είναι βρέφη ή νήπια όπως είναι εύκολα αντιληπτό σε αυτή την ηλικία δεν ωφελούνται παρακολουθώντας τηλεόραση, αντιθέτως στερούνται ουσιαστικό χρόνο από το παιχνίδι και την αλληλεπίδραση με τα πρόσωπα γύρω τους. Προσπαθήστε να τους δώσετε εναλλακτικούς τρόπους να διοχετεύσουν την ενέργεια και τη φαντασία τους. Ακόμα και με απλά υλικά όπως ένα μπολ και ένα κουτάλι, ένα σπάγκο και μερικές μεγάλες χάντρες, μπορείτε να τους χαρίσετε άφθονη διασκέδαση και χαρά. Παίξτε, ζωγραφίστε, διαβάστε ένα παιδικό βιβλίο μαζί, οι ιδέες πολλές!
Αναπόφευκτα σχεδόν το παιδί από πολύ μικρή ηλικία θα εκτεθεί μπροστά στην τηλεόραση ή σε κάποιο άλλο ηλεκτρονικό μέσο. Δε χρειάζεται να είμαστε υπερβολικοί ως προς αυτό, αλλά να θυμόμαστε να έχουμε ένα μέτρο, καθώς τα πρώτα χρόνια της ζωής ο εγκέφαλος ενός παιδιού είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος. Χρειάζεται πληθώρα απλών και γόνιμων ερεθισμάτων από τους γονείς και το περιβάλλον ώστε να αναπτυχθεί.
Διαβάστε επίσης:
Διαδίκτυο και ΤV: Απαιτούνται ίδιοι κανόνες για την προστασία των παιδιών από τη βία και την επιβλαβή διαφήμιση
Πόσες ώρες επιτρέπεται να βλέπει το παιδί μου τηλεόραση;
Η προβολή διαφημίσεων από την τηλεόραση «παχαίνει» τα παιδιά;