Κάθε γονιός πιστεύει και εύχεται ότι το παιδί του θα είναι γερό και υγιές. Τα τελευταία χρόνια, όμως μία συχνή ερώτηση που γεννιέται μαζί με τον ερχομό ενός βρέφους είναι το αν θα παρουσιάσει κάποια αναπτυξιακή διαταραχή.
Το γεγονός αυτό δεν είναι τυχαίο, γιατί οι γονείς σήμερα είναι πολύ πιο ενημερωμένοι αλλά και γιατί οι αναπτυξιακές διαταραχές είναι πιο συχνές. Έτσι, η επιθυμία της νέας μαμάς είναι η διαρκής ενημέρωση, θέλει να ξέρει από νωρίς τις δυνατότητες αλλά και τις αδυναμίες του παιδιού της χωρίς να αφήνει τίποτα στην τύχη. Η άποψη που υπήρχε παλιά ότι μία δυσκολία με τον χρόνο θα ξεπεραστεί έχει αναθεωρηθεί.
Σύγχρονες μελέτες που αφορούν την παιδική ανάπτυξη συμφωνούν ότι μία δυσκολία που δεν έχει διαγνωσθεί έγκαιρα και αντιμετωπιστεί κατάλληλα αφήνει κατάλοιπα και η λύση της γίνεται δυσκολότερη με την πάροδο του χρόνου. Το συμπέρασμα αυτό οδήγησε στην δημιουργία του Βιβλιαρίου Αναπτυξιακής Υγείας του Παιδιού.
Ένας πολύτιμος Ενημερωτικός Οδηγός για τα στάδια ανάπτυξης του παιδιού, τους τομείς που θα πρέπει να έχει κατακτήσει ανά ηλικία στον τομέα της κοινωνικής επικοινωνίας.
Απαντήστε στο ερωτηματολόγιο ανά ηλικία
Στόχος να ενημερωθούν περισσότεροι γονείς για τον Αυτισμό και τις Διαταραχές Επικοινωνίας, καθώς σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία ο έγκαιρος εντοπισμός ανησυχητικών σημαδιών πριν τα δύο έτη μπορεί να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά συμπτώματα που σχετίζονται με τον Αυτισμό. Παράλληλα η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά προληπτικό έλεγχο για την ανίχνευση Διαταραχών Αυτιστικού Φάσματος σε όλα τα φυσιολογικά παιδιά από τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωής ενός βρέφους.
Τα οφέλη των παραπάνω ερωτηματολογίων
Μαθαίνετε για το τι πρέπει να κάνει το παιδί σας ανά μήνα στον κοινωνικό και συναισθηματικό τομέα αλλά και στην επικοινωνία
Ενημερώνεστε για τα πρώτα πρώιμα σημάδια της επικοινωνίας σε κάθε στάδιο ανάπτυξης από 3 μηνών μέχρι 3 χρονών
Παρακολουθείτε κατατοπιστικά βίντεο μίας τυπικής ανάπτυξης ενός βρέφους (τα όσα πρέπει να κάνει και πώς να τα κάνει) από την γέννηση του μέχρι τα 3 χρόνια
Εντοπίζετε ασυνήθιστες συμπεριφορές και αδυναμίες του παιδιού
Συζητήστε κάθε απορία με τον παιδίατρο ανά τρίμηνο καταγράφοντας μεθοδικά την εξέλιξη της επικοινωνίας του παιδιού
Δραστηριοποιηθείτε και προλάβετε μικρές δυσκολίες πριν εξελιχθούν σε σημαντικά προβλήματα σε σχέση με την έκφραση του λόγου, τη συμπεριφορά, την κοινωνική αλληλεπίδραση και τη μάθηση