Συνηθισμένα λάθη που άθελά μας κάνουμε κατά την ανατροφή των παιδιών
Όλοι οι γονείς θέλουν να είναι κοντά στο παιδί τους και να το δουν να μεγαλώνει σωστά.
Ανησυχούν μήπως άθελα τους δε φερθούν με τον καλύτερο τρόπο απέναντι του. Αυτή είναι μια φυσική ανησυχία αφού κανείς δε γεννιέται με ειδικές γνώσεις αλλά ακόμα κι αν διαθέτουμε είναι δύσκολο να τις εφαρμόσουμε στην πράξη.
Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη που όλοι οι γονείς κάνουμε.
Δείχνουμε ασυνέπεια
Το να έχουν τα λόγια μας συνέπεια με τις πράξεις είναι από τα πιο σημαντικά που μπορούμε να κάνουμε κατά τη σχέση μας με τους άλλους και ειδικότερα με το παιδί μας, το οποίο έχει ανάγκη να νιώσει ασφάλεια και αξιοπιστία. Επομένως δεν υποσχόμαστε ή δεν εκφράζουμε συνέπειες, αν δεν είμαστε σε θέση να εφαρμόσουμε αυτό που λέμε.
Χάνουμε την ψυχραιμία μας
Πολύ συχνά λόγω κούρασης ή άλλων προβλημάτων δυσκολευόμαστε να παραμείνουμε ψύχραιμοι με αποτέλεσμα να υψώνουμε τον τόνο της φωνής μας και να γινόμαστε πιο απότομοι. Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνουμε σιγά σιγά να τραυματίζουμε την αυτοπεποίθηση των παιδιών, τα αποθαρρύνουμε και τα κάνουμε να νιώθουν ότι δεν έχουν αξία. Παράλληλα τους μαθαίνουμε ότι μπορούμε έτσι να επικοινωνούμε με τους άλλους.
Τα υπερφορτώνουμε
Μια άλλη συνήθεια που αρκετοί γονείς έχουμε είναι να έχουμε υψηλές απαιτήσεις από τα παιδιά μας, να τα πιέζουμε με τον τρόπο μας για υψηλές επιδόσεις, ενώ παράλληλα τους αναθέτουμε αρκετές ευθύνες και υποχρεώσεις. Όμως θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε και να εστιάσουμε στις ανάγκες των παιδιών.
Είμαστε υπερπροστατευτικοί
Ορισμένοι γονείς έχουμε την τάση να γινόμαστε υπερπροστατευτικοί, συμπεριφορά η οποία μαθαίνει το παιδί να νιώθει αδύναμο, άγνωμο χωρίς να εκφράζει πρωτοβουλίες. Η διάθεση μας να τα προστατέψουμε από κινδύνους αποτυχίες ή άγχη δεν είναι κακή, θα πρέπει, όμως, να αναλογιστούμε τις συνέπειες που έχει για το παιδί.
Δεν επικοινωνούμε ουσιαστικά
Επίσης συχνό φαινόμενο αποτελεί η έλλειψη ουσιαστικής επικοινωνίας γονιού-παιδιού, καθώς πλέον είμαστε απορροφημένοι με τα άγχη της καθημερινότητας με αποτέλεσμα να χάνουμε την επαφή με το παιδί μας. Ξεχνάμε να συζητήσουμε μαζί του ανοίγοντας διάλογο, ενώ συνήθως περιοριζόμαστε σε τυπικούς διαλόγους, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που μας αποσπούν την προσοχή άλλα πράγματα όπως το κινητό μας.
Η γνώμη του ειδικού
Το να μεγαλώνεις σωστά ένα παιδί δεν είναι εύκολο. Καλό όμως είναι να ενημερωνόμαστε, καθώς μη ξεχνάμε ότι αποτελούμε πρότυπα για αυτά και επηρεάζουμε τον χαρακτήρα τους μελλοντικά ως ενήλικες. Επιπλέον, αν διαπιστώνουμε ότι είναι δύσκολο να χειριστούμε κάποιες καταστάσεις, καλό είναι να ζητήσουμε τη γνώμη ενός ειδικού ο οποίος με τις γνώσεις και την εμπειρία του θα μας συμβουλέψει, ώστε να έχουμε μια ισορροπημένη σχέση με το παιδί μας και να προλάβουμε σημαντικές τριβές και συγκρούσεις οι οποίες μπορεί να το τραυματίσουν.
Διαβάστε επίσης:
Μη βάζετε το παιδί σας σε γυάλα – Αφήστε το να «δοκιμάσει» τη ζωή
Γιατί δεν πρέπει να υποχωρούν οι γονείς στις απαιτήσεις των παιδιών
Τα 10 πιο κοινά λάθη που κάνουμε με τα παιδιά μας
Γιαγιάδες και παππούδες: Ο ρόλος τους στην ανατροφή του παιδιού