Κλάμα μωρού: Δέκα λόγοι που κλαίει ένα βρέφος
Γιατί κλαίει το μωρό; Τι μπορεί να θέλει ενώ το έχουμε ταΐσει και αλλάξει;
Το μωρό που κλαίει θέλει κάτι να μας πει καθώς αυτός είναι ο δικός του τρόπος για να το δείξει.
Μεγαλώνοντας, μέσα από το κλάμα εκφράζει τα συναισθήματα που του προκαλούν στενοχώρια, εκφράζει το φόβο του, την κακή σωματική υγεία, τον πόνο του, το παράπονό του, την έλλειψη προσοχής.
Οι πιο πολλές μητέρες μπορούν με λίγη εμπειρία και λίγες γνώσεις να ξεχωρίσουν σιγά-σιγά το κλάμα του βρέφους όταν αυτό πονά, όταν πεινά, όταν είναι λερωμένο ή απλά κουρασμένο.
Σύμφωνα με την Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου ένα μωρό μπορεί να κλαίει όταν:
- Πεινάει
- Είναι λερωμένη η πάνα του
- Θέλει να κοιμηθεί
- Θέλει αγκαλιά και κουβέντα
- Έχει κολικό
- Θέλει να ρευτεί
- Κρυώνει ή ζεσταίνεται
- Βγάζει δόντια
- Είναι άρρωστο
- Υποφέρει από άλλα πιο σπάνια (κήλη, σύγκαμα, στοματίτιδα, πονοκέφαλος, περιτύλιξη τρίχας γύρω από κάποιο δάκτυλο, εγκολεασμός τσιμπήματα εντόμων κλπ)
Έρευνα έχει δείξει ότι το κλάμα ενός μωρούακολουθεί μία διαβάθμιση τους πρώτους μήνες της γέννησής του. Το κλάμα αυξάνεται στις δύο ή τρεις εβδομάδες, φτάνει στο ζενίθ του κατά τις 6 με 8 εβδομάδες και μετά μειώνεται, φθάνοντας στο ελάχιστο επίπεδο όταν το μωρό γίνεται τεσσάρων μηνών. Τα μωρά επίσης κλαίνε συχνότερα αργά το απόγευμα ή νωρίς το βράδυ, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να θέλουν να «απελευθερώσουν» την ένταση της ημέρας που πέρασε.
Δεν αφήνουμε βέβαια εκτός και τα μωρά που αντιμετωπίζουν κολικούς και τα οποία κλαίνε ασταμάτητα. Αν το μωρό σας είναι μικρότερο των πέντε μηνών και κλαίει συνεχόμενα για παραπάνω από τρεις ώρες σε διάστημα τριών ή περισσότερων ημερών της εβδομάδας για περίπου τρεις συνεχόμενες εβδομάδες, τότε το πιθανότερο είναι ότι αντιμετωπίζει σοβαρούς κολικούς.
Διαβάστε επίσης
Νεογέννητο και υπερβολικό κλάμα: Ηρεμήστε το με 8 απλά βήματα
Κλάμα μωρού: Αντιμετώπιση κλάματος σε βρέφος 2 μηνών
Έξι πράγματα που μπορεί να εκνευρίσουν το μωρό σας
Βρεφικοί κολικοί σε μωρά 2 μηνών: Πώς μπορεί μια μαμά να αντιμετωπίσει το κλάμα