Tips για να κοιμίσετε πιο εύκολα το μωρό σας

Ιδιαίτερα μετά τους πρώτους έξι μήνες ζωής

Tips για να κοιμίσετε πιο εύκολα το μωρό σας

Τους πρώτους μήνες της ζωής του το μωρό δεν έχει αναπτύξει ακόμη σταθερές συνήθειες στον ύπνο του. Περίπου στους έξι μήνες προσπαθεί να αντιληφθεί τη διαφορά μεταξύ ημέρας και νύχτας. Από αυτό το σημείο κι έπειτα είναι σημαντικό να συνηθίσει σ' ένα τακτικό ωράριο ύπνου. Όταν, όμως, ένα παιδί δυσκολεύεται να κοιμηθεί ή ξυπνάει συχνά μέσα στη νύχτα, εμφανίζεται ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που ενδέχεται να αντιμετωπίσετε ως γονείς. Τότε, είναι η εποχή που η έκφραση «τρελά ξενύχτια» παύει να σημαίνει βόλτες τα ξημερώματα με φίλους και αρχίζει να γίνεται συνώνυμη του «πηγαίνω-πάνω-κάτω-στο-διάδρομο-με-το-μωρό-αγκαλιά-μήπως-και-κοιμηθεί». Τότε είναι που προβαίνετε σε κάποιες κλισέ κινήσεις που θα στείλουν το μωρό σας στην αγκαλιά του Μορφέα όσο πιο γρήγορα γίνεται και εσάς, στο δικό σας κρεβάτι.

Ας παίξουμε!

Το διάστημα μεταξύ βραδινού και ύπνου είναι καλή ώρα για παιχνίδι. Το παιδί μπορεί να ενθουσιαστεί για κανένα μισάωρο και να παίξει με έντονο ρυθμό κι έτσι να κουραστεί και να πέσει για ύπνο.

Ένα ζεστό μπανάκι

Μετά το παιχνίδι, μάλλον δε θα θέλει να πάει κατευθείαν για ύπνο. Ένα μπανάκι θα το χαλαρώσει. Δεν είναι απαραίτητο να κάνετε μπάνιο στο παιδί καθημερινά, ωστόσο είναι κάτι που μπορείτε να συμπεριλάβετε στην καθημερινή ρουτίνα, καθώς το βοηθάει να χαλαρώσει.

c88d635e3ee19f0443b472cca1f6a56f

Ένα «μασαζάκι»

Μετά απ’ όλο αυτό παιχνίδι, το μωράκι σας μπορεί να έχει υπερένταση. Δοκιμάστε ένα χαλαρωτικό μασάζ με απαλές κινήσεις στην πλάτη και στην περιοχή της κοιλιάς. Η ήρεμη ατμόσφαιρα θα το βοηθήσει να χαλαρώσει και η ανακουφιστική αίσθηση του αγγίγματός σας θα του προσφέρει ασφάλεια και θα το κάνει να νυστάξει.

Προπάντων ηρεμία

Παρόλο που το μωράκι σας τουλάχιστον για τους πρώτους έξι μήνες θα ξυπνάει για βραδινό τάισμα, μπορείτε από πολύ νωρίς να του δείξετε τη διαφορά μεταξύ ημέρας και νύχτας. Διατηρήστε ατμόσφαιρα ηρεμίας τη νύχτα, ώστε να αντιλαμβάνεται ότι είναι η ώρα για ύπνο, σε αντίθεση με τη μέρα που είναι η ώρα για δραστηριότητα. Μιλάτε χαμηλόφωνα, χρησιμοποιείτε πορτατίφ κι όχι δυνατά φώτα και προσπαθήστε να αποφύγετε κάθε τύπου ενοχλήσεις.

Κλασικά, νανούρισμα…

Όταν είναι έτοιμο για ύπνο, αφού το ξαπλώσετε στο κρεβατάκι του, διαβάστε του ένα παραμύθι ή τραγουδήστε του ένα νανούρισμα. Η οικειότητα και η απαλότητα της φωνής σας θα το κάνουν να νιώθει ασφάλεια και θα αποβάλλει το συναίσθημα ότι το αφήνουν μόνο του.

Μην ξεχνάτε τα αρκουδάκια

Πολλά μωράκια έχουν ένα αγαπημένο αντικείμενο, όπως μια κουβερτούλα ή ένα μαλακό παιχνίδι. Βάλτε το στην κούνια μαζί του πριν κοιμηθεί. Θα νιώσει μεγαλύτερη ασφάλεια, κυρίως δε αν φεύγετε απ’ το δωμάτιο πριν αποκοιμηθεί.

afac330a1d4c071eaf379637f5ca3517

Πεινάω, μαμά!

Θα περάσει λίγος καιρός πριν κόψει το βραδινό τάισμα. Προσπαθήστε να το ταΐζετε στο ίδιο μέρος κάθε βράδυ. Το ιδανικό θα ήταν δίπλα στο μέρος που κοιμάται. Κάντε όσο το δυνατό λιγότερη φασαρία και μην το αφήσετε να αποκοιμηθεί την ώρα που τρώει, καθώς δε θέλετε να συνδέσει τον ύπνο με το φαγητό. Επιπλέον, σιγουρευτείτε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μετά το τάισμα. Ένα μωρό με κοιλόπονο δεν κοιμάται ποτέ.

Τελευταία λέξη

Το μωρό σας πιθανόν, αφού βγείτε από το δωμάτιο, να κάνει φασαρία για να σας τραβήξει την προσοχή. Μη βιαστείτε να επιστρέψετε. Θα μάθει σύντομα ότι ένα μέρος της ρουτίνας είναι να αποκοιμιέται αφού βγείτε από το δωμάτιο. Αν κλαίει, δείτε αν ηρεμεί μετά από λίγο. Αν συνεχίζει, μπορεί να σημαίνει ότι φοβάται και χρειάζεται ένα καθησυχαστικό χάδι. Αφήνετε ένα φωτάκι ανοιχτό για να μην είναι στο απόλυτο σκοτάδι.

Δείτε ακόμα:

Ύπνος: Είναι σωστό να κοιμάται το παιδί στο κρεβάτι των γονιών του;

Ύπνος μωρού: Πότε το μετακινούμε από την κούνια σε δικό του κρεβάτι;

Δεκαπέντε αστείες φωτογραφίες αποδεικνύουν ότι τα παιδιά κοιμούνται όπου βρουν

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved