Το παιδί μου τρώει ακόμη αλεσμένα επηρεάζει αυτό την εξέλιξή του;
Η μετάβαση από την αλεσμένη τροφή στη στερεά δεν είναι εύκολη για όλα τα βρέφη και νήπια καθώς ορισμένα παρουσιάζουν δυσκολίες σίτισης.
Χαρακτηριστικά οι γονείς των παιδιών με δυσκολίες σίτισης αναφέρουν «αρνείται να φάει αν δεν είναι αλεσμένο», «βγάζει από το στόμα του το φαγητό», «θέλει να τρώει μόνο γάλα από το μπιμπερό» κ.α. συμπεριφορές που τους προκαλούν μεγάλη ανησυχία και άγχος.
Πώς εξελίσσονται οι διατροφικές συνήθειες των βρεφών;
Τα μωρά καθώς μεγαλώνουν, αναπτύσσονται σε όλους τους τομείς της ανάπτυξής, έτσι σταδιακά εξελίσσονται και οι διατροφικές τους συνήθειες. Από την γέννηση τους τρέφονται με γάλα ενώ τους πρώτους μήνες της ζωής τους μπαίνουν οι κρεμούλες και οι αλεσμένες τροφές. Μεγαλώνοντας τα βρέφη 12 μηνών περίπου περνάνε στο επόμενο στάδιο, στην κατανάλωση τροφών σε μικρά κομματάκια ή πατημένα, έως ότου φτάσουν στο σημείο να μπορούν να μασήσουν σκληρές τροφές.
Πότε πρέπει το παιδί να αρχίσει να τρώει στερεές τροφές;
Η ηλικία 6 έως 18 μηνών, είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να μπορέσει ένα μωρό να δοκιμάσει πολλές γεύσεις και υφές στη διατροφή του. Η μετάβαση από αλεσμένη τροφή σε στερεά θα πρέπει να γίνεται με ενθάρρυνση από τους γονείς, με την απαιτούμενη πάντα προσοχή. Για παράδειγμα, σωστή στάση σώματος, μικρά και μαλακά κομμάτια στερεάς τροφής κ.α.
Τι συμβαίνει όταν το παιδί επιμένει να τρώει αλεσμένες τροφές;
Για την ομιλία είναι απαραίτητη η κίνηση των αρθρωτών του νηπίου (γλώσσα , χείλη, γνάθος), έτσι λοιπόν οι αρθρωτές μένουν παθητικοί και δεν ενδυναμώνονται από την διαδικασία της μάσησης. Όσο αφορά στην κίνηση, τα παιδιά που καταναλώνουν στερεές τροφές, πειραματίζονται με τις τροφές. Τις πιάνουν με τα χεράκια τους και προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν το πιρούνι για να πιάσουν, για παράδειγμα την πατάτα. Ένα παιδί δυο ετών και πάνω, που τρώει αλεσμένη τροφή, «χάνει» τις ευκαιρίες για να εξασκήσει τις δεξιότητες αυτές. Τέλος, ένα παιδί που δεν μπορεί να μεταβεί στο επόμενο στάδιο της κατανάλωσης στερεάς τροφής, μένει συναισθηματικά καθηλωμένο σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης, υιοθετεί «μωρουδίστικη» συμπεριφορά και δεν του δίνεται η δυνατότητα να ανεξαρτητοποιηθεί. Η διαδικασία του φαγητού για την οικογένεια από απόλαυση γίνεται πηγή άγχους.
Είναι πολύ σημαντικό οι δυσκολίες στην κατανάλωση των στερεών τροφών να αντιμετωπιστούν όσο δυνατόν το συντομότερο με την βοήθεια ενός ειδικού.
Πότε οι γονείς θα πρέπει να απευθυνθούν σε κάποιον ειδικό;
Αν οι γονείς παρά τις προσπάθειες να μεταβεί το παιδί τους από στερεά σε αλεσμένη τροφή, εκείνο αρνείται και παραμένει σε προηγούμενο αναπτυξιακό στάδιο, τότε καλό είναι να απευθυνθούν σε έναν ειδικό σε αναπτυξιακό κέντρο ώστε να εξεταστεί η συνολική ανάπτυξη του παιδιού και να σχεδιαστεί ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα.