Πώς να φωνάζουμε λιγότερο στα παιδιά μας

Οι φωνές πολλές φορές δε λείπουν από την καθημερινότητα μιας οικογένειας.

Η κούραση, ο απαιτητικός τρόπος ζωής, το παιδί με αντιδραστική συμπεριφορά είναι μερικοί από τους λόγους που κάνουν τους γονείς να χάνουν την ψυχραιμία τους και να ανεβάζουν τους τόνους. Μέτα όμως, ούτε εσείς νιώθετε καλά ούτε και το παιδί.

Πώς να περιοριστεί αυτή η κατάσταση;

Αρχικά θα πρέπει να παρατηρήσετε πότε σας συμβαίνει. Συγκεκριμένα τι είναι αυτό ακριβώς που πυροδοτεί αυτή τη συμπεριφορά. Είναι η κούραση, είναι η έλλειψη αντοχών, είναι η ματαίωση που νιώθετε από τη συμπεριφορά του παιδιού; Για παράδειγμα, μπορεί να διαπιστώσετε ότι αυτό σας συμβαίνει όταν είστε πολύ κουρασμένοι κι επομένως οι αντοχές σας όπως είναι φυσικό είναι περιορισμένες. Τότε καλό είναι να κάνετε μια υπενθύμιση στον εαυτό σας “Ξέρω ότι είμαι πολύ κουρασμένος/η για αυτό θα πρέπει δείξω λίγο παραπάνω υπομονή σήμερα.’’. Εναλλακτικά αν νιώθετε ότι είστε έτοιμοι να αρχίσετε τις φωνές απομακρυνθείτε παίρνοντας μερικές ανάσες για να δείτε αν πράγματι αξίζει (Ο μόνος ίσως λόγος που αξίζει είναι αν το παιδί κινδυνεύει).Αν πάλι παρατηρείτε ότι αυτό συμβαίνει γιατί νιώθετε ότι το παιδί σας δεν σας ακούει, τότε θα πρέπει να δείτε τι συμβαίνει. Μήπως τα μηνύματα ή οι κανόνες του σπιτιού δεν είναι τόσο ξεκάθαροι για το παιδί όσο νομίζετε;

Πώς νιώθει ένα παιδί που του φωνάζουν;

Οι φωνές μπορεί να έχουν λίγη διάρκεια, όμως όταν προέρχονται από τόσα αγαπητά πρόσωπα, οι συνέπειες είναι αναμφισβήτητες για τον ψυχισμό του. Ένα παιδί που του φωνάζουν συχνά, νιώθει ασήμαντο και φοβισμένο. Πιστεύει ότι δεν είναι άξιο να το λογαριάζουν οι γύρω του και αρχίζει να χτίζει μια χαμηλή αυτοεικόνα με συνέπειες αργότερα και στην ενήλικη ζωή. Δυσκολεύεται να εμπιστευτεί τους γονείς του, να ανοιχτεί και να εκφράσει κάποιο πρόβλημα που το απασχολεί. Τέλος, του περνάμε το μήνυμα ότι είναι αποδεκτό να φωνάζουμε στους άλλους για να επιβάλλουμε αυτό που θέλουμε και έτσι είναι πολύ πιθανό στο μέλλον να αναπαράγει αυτή τη συμπεριφορά.

Τι πρέπει να δοκιμάσουν και τι να αποφύγουν οι γονείς;

Δοκιμάστε όταν θέλετε να τους τραβήξετε την προσοχή και να σας ακούσουν, να σκύψετε στο ύψος τους και να τους μιλήσετε σιγά. Αυτή η εναλλαγή στον τόνο της φωνής κάποιες φορές τα ξαφνιάζει και προσελκύει το ενδιαφέρον τους. Αποφύγετε όταν το ίδιο βρίσκεται σε κάποιο ξέσπασμα, να φωνάξετε κι εσείς, ώστε να το ηρεμήσετε ή να του επιβληθείτε. Εκείνη τη στιγμή δεν είναι σε θέση να σας ακούσει και σίγουρα θα χειροτερέψει την κατάσταση.

Η γνώμη του ειδικού

Σίγουρα η ανατροφή ενός παιδιού στις μέρες μας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η σχέση μας μαζί του είναι σαν ένα μικρό δέντρο που χρειάζεται προσοχή, αγάπη και υπομονή για να αναπτυχθεί. Προσπαθήστε καθημερινά να χτίζετε τη σχέση σαςμεταξύ σας και να την κάνετε καλύτερη. Αν όμως διαπιστώνετε ότι παρά τις προσπάθειές σας, βρίσκεστε σε συνεχή τριβή και νιώθετε ότι δεν μπορείτε να βρείτε τις ισορροπίες, τότε καλό είναι να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό, για συμβουλευτική γονέων.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved