SOS: Τι είναι η λιστερίωση και πώς μπορεί να βλάψει το έμβρυο;

Ιδιαίτερη προσοχή συνιστούν οι ειδικοί στην κατανάλωση άψητων τροφίμων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς μπορεί να προκύψουν σοβαρές επιπτώσεις.

SOS: Τι είναι η λιστερίωση και πώς μπορεί να βλάψει το έμβρυο;

Περιπτώσεις λιστερίωσης είναι σχετικά σπάνιες. Το 2004, αναφέρθηκαν μόλις 120 περιστατικά ενώ το 2007 αναφέρθηκαν 800 περιστατικά, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η λιστερίωση είναι μια σπάνια λοίμωξη, αλλά είναι περίπου 20 φορές πιο συχνή σε έγκυες γυναίκες από ό, τι στο γενικό πληθυσμό. Η Λιστερίωση, προκαλείται από το βακτήριο Listeria onocytogenes.


Οι κίνδυνοι στην εγκυμοσύνη:
• Αποβολή
• Πρόωρο τοκετό
• Μόλυνση στο νεογέννητο
• Θάνατος στο νεογέννητο (περίπου 22% των περιπτώσεων της περιγεννητικής λιστερίασης προκαλεί νεογνικό θάνατο)


Ένα άτομο μπορεί επίσης να μολυνθεί με την κατανάλωση ορισμένων τροφών, όπως:
• Τα αλλαντικά
• Τα αναψυκτικά
• Το τυρί
• Το γάλα
• Το κοτόπουλο
• Τα άψητα λουκάνικα
• Τα οστρακοειδή και
• Τη λαχανοσαλάτα ( από μολυσμένα λάχανο).

Πηγή: iatropedia

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved