SOS: Τι είναι η λιστερίωση και πώς μπορεί να βλάψει το έμβρυο;
Ιδιαίτερη προσοχή συνιστούν οι ειδικοί στην κατανάλωση άψητων τροφίμων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς μπορεί να προκύψουν σοβαρές επιπτώσεις.
Περιπτώσεις λιστερίωσης είναι σχετικά σπάνιες. Το 2004, αναφέρθηκαν μόλις 120 περιστατικά ενώ το 2007 αναφέρθηκαν 800 περιστατικά, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η λιστερίωση είναι μια σπάνια λοίμωξη, αλλά είναι περίπου 20 φορές πιο συχνή σε έγκυες γυναίκες από ό, τι στο γενικό πληθυσμό. Η Λιστερίωση, προκαλείται από το βακτήριο Listeria onocytogenes.
Οι κίνδυνοι στην εγκυμοσύνη:
• Αποβολή
• Πρόωρο τοκετό
• Μόλυνση στο νεογέννητο
• Θάνατος στο νεογέννητο (περίπου 22% των περιπτώσεων της περιγεννητικής λιστερίασης προκαλεί νεογνικό θάνατο)
Ένα άτομο μπορεί επίσης να μολυνθεί με την κατανάλωση ορισμένων τροφών, όπως:
• Τα αλλαντικά
• Τα αναψυκτικά
• Το τυρί
• Το γάλα
• Το κοτόπουλο
• Τα άψητα λουκάνικα
• Τα οστρακοειδή και
• Τη λαχανοσαλάτα ( από μολυσμένα λάχανο).
Πηγή: iatropedia