Παιδί και συμπεριφορά: Tο παιδί μου εκτός σπιτιού φέρεται καλά ενώ στο σπίτι όχι -Τι κάνω λάθος;
Πολύ συχνά βλέπουμε ένα παιδί εκτός σπιτιού να έχει μια πολύ καλή συμπεριφορά, ενώ στο σπίτι να έχει μια άλλη εικόνα ταλαιπωρώντας τους γονείς.
Συχνά οι γονείς αναφέρουν ότι ενώ μπροστά στη δασκάλα ή σε άλλους γονείς είναι ένα πολύ ευγενικό, ήσυχο και πρόθυμο στο σπίτι είναι εντελώς διαφορετικό. Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι κάτι κάνετε λάθος, αντίθετα.
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Το να υιοθετεί εκτός σπιτιού αυτά που του έχουμε μάθει είναι ιδιαίτερα θετικό. Σημαίνει ότι τα έχει κατακτήσει και τα έχει γενικεύσει. Δηλαδή είναι σε θέση να εφαρμόζει τους κανόνες και τις αξίες που του έχουμε μάθει εκτός σπιτιού ακόμα κι όταν εμείς δεν είμαστε παρόντες. Γύρω στη ηλικία των 3 ετών και μετά το παιδί καταλαβαίνει ότι οι απαιτήσει αλλάζουν από περιβάλλον σε περιβάλλον και από άνθρωπο σε άνθρωπο, με αποτέλεσμα να προσπαθεί να συμπεριφερθεί αναλόγως.
Η τήρηση των κανόνων στο σπίτι
Το ότι το παιδί έχει γενικεύσει τους κοινωνικούς κανόνες, ορισμένες φορές δεν είναι αρκετό. Θέλουμε να υπάρχει μια καλή συμπεριφορά και στο σπίτι, ώστε να διατηρείται μια αρμονία.
Τι να κάνετε;
Μιλάτε του με ευγένεια
To παιδί έχει την τάση να «απορροφά» τις συμπεριφορές που βλέπει από τους γονείς του. Για αυτό δώστε προσοχή στον τρόπο που έχετε μάθει να εκφράζεστε μπροστά του π.χ. μήπως πρέπει να ακούει πιο συχνά τις λέξεις «Ευχαριστώ» και «Παρακαλώ»;
Καλέστε άλλα παιδιά στο σπίτι
Αφού καταφέρνει να συμπεριφέρεται καλά σε άλλους χώρους ήρθε η στιγμή να το καταφέρει και στο δικό σας σπίτι. Έτσι βλέποντας τα άλλα παιδιά στο ρόλο του «καλού παιδιού» θα παρασυρθεί και εκείνο, υιοθετώντας σιγά σιγά πιο συστηματικά τους καλούς τρόπους.
Αφήστε το να πάει σε σπίτια που το καλούν
Έχει πρόσκληση να πάει σε άλλο σπίτι; Ίσως να διστάζετε να το αφήσετε, όμως είναι μια καλή ευκαιρία να βρεθεί σε ένα οικείο μεν χώρο στο οποίο όμως θα πρέπει να τηρήσει κάποιους κανόνες.
Θέστε λίγους και απλούς κανόνες
Καμιά φορά οι γονείς φοβούνται να θέσουν κάποιους κανόνες στο παιδί όταν βρίσκονται στο σπίτι από φόβο μήπως το περιορίσουν. Όμως αυτό δεν είναι κάτι που θα πρέπει να σας ανησυχεί καθώς όπως είναι γνωστό τα παιδιά νιώθουν ασφάλεια μέσα από γνωστούς κανόνες .
Δημιουργήστε μια ρουτίνα
Το να δημιουργήσετε μια ρουτίνα δεν εννοούμε να υπάρχει μονοτονία στην καθημερινότητά του στο σπίτι, αλλά αντίθετα μια σταθερότητα. Δημιουργήστε ένα πρόγραμμα για την ώρα που ξυπνάει, που πλένει τα δόντια του, τα χέρια, που τρώει και για τις ώρες που βλέπει τηλεόραση. Αν αντιδρά σε κάποιον κανόνα ακούστε τον και κρίνετε αν πρέπει να επαναπροσδιορίσετε, διαφορετικά δείξτε σταθερότητα και επιμείνετε για την τήρηση του προγράμματος.
Η γνώμη του ειδικού
Το σπίτι τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες αποτελεί έναν προσωπικό χώρο στον οποίο νιώθουμε περισσότερη ελευθερία. Έτσι είναι λογικό όταν βρισκόμαστε στο σπίτι μας να αλλάζει η συμπεριφορά μας. Όμως για να υπάρχει μια ήρεμη και αρμονική συμβίωση καλό είναι να υπάρχουν κάποια όρια και στο σπίτι. Τα όρια όμως σκοπό δε θα έχουν να περιορίσουν το παιδί αλλά να το βοηθήσουν να συμβιώνει πιο αρμονικά με τους άλλους.