Απαιτητικό παιδί: Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς;

Το απαιτητικό παιδί συνήθως είναι το κακομαθημένο παιδί.

 

Το παιδί που έχει μάθει να γίνονται όλα με τον δικό του τρόπο, ενώ ζητάει υλικά ή προνόμια που δε ταιριάζουν με την ηλικία του ή τις αξίες της οικογένειάς μας. Από την άλλη και οι ίδιοι οι γονείς θέλοντας το καλύτερο για το παιδί μας, δυσκολευόμαστε να του χαλάσουμε χατίρι. Είναι όμως σωστό να υποκύπτουμε στις απαιτήσεις τους και να κάνουμε τα χατίρια τους; Τους περνάμε τα σωστά μηνύματα;

Συμβουλές για γονείς με απαιτητικά παιδιά

Ο ειδικός, μας δίνει μερικές συμβουλές για το πώς να διαχειριστούμε καλύτερα τα θέλω τους, χωρίς να τα στεναχωρούμε ή να δημιουργούμε προστριβές στη σχέση μας μαζί τους.

Τονίζουμε τις προτεραιότητες που έχει η οικογένεια μας

Είναι σημαντικό να δείχνουμε στο παιδί ότι υπάρχουν προτεραιότητες και οργάνωση. Το ότι δε θα αγοράσουμε κάτι, ξεκαθαρίζουμε ότι δεν έχει να κάνει ούτε με το ότι το ίδιο δεν το αξίζει, ούτε με το πνεύμα στέρησης της εποχής.

Του εξηγούμε

Δεν αρκεί να λέμε απλά «όχι», η άρνησή μας ή η αποδοχή μας πρέπει να είναι πάντα δικαιολογημένη π.χ. «δε θα το πάρουμε γιατί …», «το καταλαβαίνω ότι σου αρέσει και θα το ήθελες αλλά…», ή «είναι στο πρόγραμμά μας να πάρουμε παιχνίδι για σένα».

Μαθαίνουμε το παιδί να έχει δικό του κουμπαρά

Μπορούμε να μάθουμε το παιδί μας να αποταμιεύει χρήματα είτε από το χαρτζιλίκι του είτε από τυχόν χρήματα που του δίνουν οι συγγενείς στις γιορτές. Έτσι την επόμενη φορά που θα θελήσει ένα παιχνίδι χωρίς να υπάρχει λόγος, μπορούμε να το παροτρύνουμε να χρησιμοποιήσει τις οικονομίες του. Με αυτή την προσέγγιση ουσιαστικά περνάμε το μήνυμα στο παιδί ότι είναι και αυτό υπεύθυνο για τα πράγματα που θέλει κι αν βάλει στόχο κάτι μπορεί να τα καταφέρει.

Αποφεύγουμε να είμαστε απόλυτοι

Αν κρίνουμε ότι το παιδί μας ζητάει κάτι λογικό, μπορούμε να μην είμαστε απόλυτοι και αρνητικοί, αλλά να του απαντήσουμε περισσότερο διαλλακτικά όπως «Μάλλον δε μπορούμε να το αγοράσουμε σήμερα, αλλά αφού σου αρέσει τόσο θα το έχουμε υπόψην μας να το πάρουμε, μια άλλη φορά στο μέλλον».

Διατηρούμε σταθερή θέση

Αν το παιδί προσπαθήσει να διεκδικήσει αυτό που ζητά με κλάματα, φωνές αντιδραστική συμπεριφορά όσο δύσκολο κι αν φαίνεται είμαστε απολύτως κάθετοι. Επιπλέον του εξηγούμε ότι ο τρόπος που το ζητά είναι λανθασμένος και ότι αύτη η συμπεριφορά του μας κάνει ακόμα πιο αντιθέτους. Αν πράγματι θέλει κάτι μπορεί να το συζητήσει μαζί μας ή έστω να το ζητήσει με ωραίο τρόπο.

Όταν μας το ζητά με σεβασμό

Αν πάλι το παιδί μας το διεκδικεί με σεβασμό, μέσα από τον διάλογο και προβάλλοντας ορισμένα επιχειρήματα τότε σε αυτή την περίπτωση θα διαπραγματευτούμε μαζί του. Αν δούμε ότι η επιμένει παρά πολύ μπορούμε να κάνουμε μια εξαίρεση, αλλά θα την έχουμε στο μυαλό μας να την αναφέρουμε την επομένη φορά π.χ. «την προηγούμενη φορά σου έκανα το χατίρι, γιατί μου είπες ότι ήταν σημαντικό για σένα δεν μπορούμε όμως κάθε φορά να χαλάμε τον κανόνα». Με αυτό τον τρόπο το παιδί μας δεν μας αντιλαμβάνεται σαν σκληρούς και ανένδοτούς. Επίσης του θυμίζουμε την αρχή του μέτρου «δε μπορούμε να τα έχουμε όλα τη στιγμή που θα τα ζητήσουμε».

Συνήθως μείς είμαστε αυτοί που τα κακομαθαίνουμε αφού τα παιδιά μαθαίνουν από εμάς. Έτσι το αν θα γίνουν κακομαθημένα ή όχι, αυτό εξαρτάται από τη δική μας στάση. Σήμερα βέβαια τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα καθώς μεγαλώνουν σε μια κοινωνία που επικρατεί ο καταναλωτισμός, ο ανταγωνισμός και η σύγκριση για το ποιος έχει τα περισσότερα.

Για αυτό, λοιπόν, είναι σημαντικό να τα καθοδηγούμε και να τα διαπαιδαγωγούμε συζητώντας μαζί τους τις αξίες και τους κανόνες που έχουμε θέσει ως οικογένεια. Φυσικά και θα τους προσφέρουμε το καλύτερο που μπορούμε, φυσικά και δε θα τους στερήσουμε πράγματα, όλα όμως με ένα μέτρο.

Ποτέ να ζητήσω την βοήθεια σε ένα αναπτυξιακό κέντρο;

Όταν έχουμε δοκιμάσει τις παραπάνω συμβουλές και δεν έχουν αποδώσει καρπούς, ενώ παράλληλα το παιδί μας αντιδρά έντονα και υπερβολικά, τότε καλό είναι να απευθυνθούμε σε ένα αναπτυξιακό κέντρο. Εκεί μέσα από τη συμβουλευτική γονέων και την καθοδήγηση ενός έμπειρου ψυχολόγου ή παιδοψυχίατρου μπορείτε να βρείτε υποστήριξη για το πώς μπορείτε να χειριστείτε τέτοιες συμπεριφορές φτιάχνοντας από κοινού το κατάλληλο πλάνο για την οικογένειά σας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved