Η επίδραση της μουσικής και της μουσικοθεραπείας στην προσχολική ηλικία είναι ανεκτίμητης αξίας
Πολλοί μουσικοπαιδαγωγοί τονίζουν πόσο σημαντική είναι η μουσική αγωγή στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού ήδη από την προσχολική του ηλικία.
Η μουσική ως τέχνη, προσφέρει στα παιδιά ένα πολύ δυνατό μέσο για έκφραση και επικοινωνία.
Έτσι μέσα από τη μουσική, αποκτούν μουσικότητα και ευαισθησία, αποκτούν την ικανότητα για ακρόαση και αισθητική εκτίμηση.
Κάτι τέτοιο είναι καλό να ξεκινά από την πρώτη παιδική ηλικία όταν ακόμα οι ψυχοκινητικές, νοητικές και συναισθηματικές και κοινωνικές δεξιότητεςβρίσκονται σε ένα κρίσιμο στάδιο ανάπτυξης.
Η επίδραση της μουσικής στην γενικότερη ανάπτυξη τους, ειδικά στην προσχολική ηλικία, όπως προέκυψε από σχετική έρευνα που έχει γίνει στην Κύπρο και έχει τίτλο: «Η μουσική αγωγή ως παράγοντας για τη διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιοόυ» έχει πάρα πολλά οφέλη για την υγιή ανάπτυξη του παιδιού».
Οφείλουμε λοιπόν να τη λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψιν μας.
Ως μαμάδες, είναι σημαντικό να ξέρετε πως το νανούρισμα του παιδιού, το τραγούδι και τα πρώτα απλά ρυθμικά μουσικά παιχνίδια αποτελούν πολύ βασικούς συντελεστές όχι μόνο για την σταδιακή εισαγωγή του στην τέχνη της μουσικής, αλλά κυρίως για την ανάπτυξη σημαντικών χαρακτηριστικών της ίδιας της προσωπικότητας του.
Χαρακτηριστικά όπως η ανάπτυξη της ευαισθησίας του για τα συναισθήματα, τις εντυπώσεις και τις εικόνες που μόνο η μουσική μπορεί να μεταφέρει.
Τα περισσότερα σχολεία έχουν εντάξει την μουσική αγωγή στην καθημερινότητα των παιδιών. Άλλα σε μεγαλύτερη συχνότητα και άλλα σε μικρότερη.
Υπάρχουν όμως ειδικά κέντρα που προσφέρουν μουσικοθεραπεία στα μικρά παιδιά. Είναι ενδεικτικό πως η μουσικοθεραπεία έχει αποδειχτεί πως έχει αποτελέσματα στην αντιμετώπιση πολλών δυσκολιών των παιδιών μικρής ηλικίας.
Μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά με:
- Διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (Αυτισμός, Asperger, Σύνδρομο Rett)
- Εγγενείς διαταραχές/σύνδρομα (Σύνδρομο Down, Σύνδρομο Εύθραστου Χ κ.α)
- Διαταραχή Ελλειμματικής προσοχής με ή χωρίς υπερκινητικότητα
- Δυσκολίες/διαταραχές στην επικοινωνία
- Νευρολογικές παθήσεις (π.χ σύνδρομα, εγκεφαλική παράλυση)
- Μαθησιακές δυσκολίες
- Νοητική υστέρηση
- Συναισθηματικές δυσκολίες
- Προβλήματα συμπεριφοράς
- Κινητικές δυσκολίες
Aκόμα πιο συγκεκριμένα βοηθά τα παιδιά στην:
- Ανάπτυξη των επικοινωνιακών και κοινωνικών δεξιοτήτων.
- Ανάπτυξη της ικανότητας για συγκέντρωση.
- Ενθάρρυνση της αλληλεπίδρασης και της αυτοέκφρασης.
- Ανάπτυξη λόγου και ομιλίας
- Ανάπτυξη της επίγνωσης του εαυτού και της αυτοπεποίθησης.
- Έκφραση και επεξεργασία διαφορετικών συναισθημάτων.
- Ανάπτυξη σημαντικών δεξιοτήτων όπως η ακρόαση, η εναλλαγή σειράς και η ικανότητα του παιδιού να μοιράζεται.
- Ανάπτυξη αδρής και λεπτής κινητικότητας.
- Ενδυνάμωση και ενίσχυση της χρήσης της φωνής και ανάπτυξης του λόγου.
- Διεύρυνση δεξιοτήτων του συντονισμού της κίνησης.
- Συναισθηματική στήριξη
Οι στόχοι της μουσικοθεραπείας διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Έτσι, είναι μια θεραπεία καθαρά προσωπική και εξατομικευμένη για κάθε περίπτωση. Πέραν όμως από τις ειδικές περιπτώσεις, η μουσική γενικότερα παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγιή ανάπτυξη όλων των παιδιών.
Όπως έχει αναφέρει ο κοινωνιολόγος Dell Hymes, «Οι εμπειρίες μας σήμερα το κάνουν ξεκάθαρο: Χρειαζόμαστε παιδιά με μεγαλύτερη ευαισθησία, όπως χρειαζόμαστε και καλά πληροφορημένα παιδιά. Η εκπαίδευση σήμερα κάνει ένα μεγάλο λάθος όταν επικεντρώνεται μόνο στη γνώση».