Παιδί και Διάσπαση Προσοχής; Πώς να το διαχειριστείτε;

Κάθε παιδί είναι μοναδικό και έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες.

Η διάσπαση προσοχής είναι όλο και πιο σύνηθες φαινόμενο στα νέα παιδιά.

Yπάρχουν ειδικά κέντρα διάγνωσης που μπορείτε να επισκεφτείτε ώστε να σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας έχει διάσπαση προσοχής (Attention Deficit Disorder ADD), όμως συνήθως μπορείτε να το διακρίνετε από κάποια χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα οι γονείς, πολλές φορές από άγνοια, μπορεί να χαρακτηρίσουν το παιδί τους ως αδιάφορο και τεμπέλικο.

Είναι πολύ συνήθης η φράση «Έξυπνο παιδί, αλλά δεν διαβάζει». Τα περισσότερα παιδιά με διάσπαση προσοχής είναι υπερκινητικά, μπορεί να πειράζουν τα πάντα γύρω τους και να νιώθουμε καμιά φορά πως είναι «ενοχλητικά».

Αυτό σίγουρα δυσκολεύει τις μαμάδες που πρέπει να έχουν συνεχώς το νου τους στα παιδιά και τους (το έχουν που το έχουν έτσι και αλλιώς) και πολλές φορές μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα και στο σχολείο.

Η επίδοση τους μπορεί να είναι πεσμένη και να ακούν παράπονα από τους δασκάλους.

Τι μπορείτε να κάνετε για να διαχειριστείτε κάπως καλύτερα αυτή την κατάσταση:

Αρχικά είναι καλό να επισκεφτείτε ένα ειδικό κέντρο δυσλεξίας και διάσπασης προσοχής, ώστε να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας όντως έχει διάσπαση προσοχής.

Μια επικυρωμένη βεβαίωση από το κέντρο μπορεί να διευκολύνει κατά πολύ μεταχείριση του παιδιού από τους δασκάλους στο σχολείο και αυτό μόνο σε καλό μπορεί να του βγει.

Τι μπορείτε να κάνετε εσείς ώστε να διαχειριστείτε καλύτερα την κατάσταση με το παιδί σας τις στιγμές που θυμώνετε και ξεφεύγετε;

Πειθαρχία και όχι τιμωρία

Να έχετε πάντα στο νου σας την πειθαρχία και όχι την τιμωρία. Το μόνο που θα καταφέρετε με το να τιμωρείτε το παιδί σας συνέχεια, είναι να γεμίζετε με τύψεις.
Κάθε φορά που βλέπετε μια μικρή αλλαγή στην συμπεριφορά του να το επιβραβεύεται και να το ενθαρρύνετε. Έτσι έχει μεγαλύτερο κίνητρο να συμπεριφέρεται λιγότερο άναρχα και να νιώθει πιο ικανοποιημένο.

Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι τις περισσότερες φορές που τα παιδιά με διάσπαση προσοχής γίνονται «ενοχλητικά» και υπερκινητικά, το κάνουν επειδή δεν μπορούν να ελέγξουν την συμπεριφορά τους.

Μη τους λέτε συνεχώς όχι

Ναι τα παιδιά μπορεί να γίνουν πολύ απαιτητικά, ειδικά τα παιδιά με διάσπαση προσοχής, καθώς είναι πολύ συχνά αφηρημένα όμως απαιτούν την προσοχή των άλλων. Προσπαθήστε να βρίσκετε εναλλακτικές λύσεις στις απαιτήσεις του και να μην απαντάτε με ένα ξερό όχι.

Έχετε υπομονή

Τι σας λέμε τώρα … όμως είναι πραγματικά ο μόνος τρόπος για να βοηθήσετε και το παιδί σας να αρχίσει να μιμείται την υπομονή σας και να εκπαιδεύεται. Και θα κάνει φυσικά και πολύ καλό σε εσάς τις ίδιες.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved