Παιδική γκρίνια: Γιατί το παιδί μου γκρινιάζει συνέχεια;

Τα παιδιά γκρινιάζουν για πολλούς και διαφορετικούς λόγους.

 

Υπάρχουν παιδιά που κάποια περίοδο γίνονται αφόρητα γκρινιάρικα, και άλλα που είναι έτσι από τη γέννησή τους. Η γκρίνια στην πρώτη βρεφική ηλικία μπορεί να οφείλεται και σε αισθητηριακές διαταραχές που δεν έχουν διαγνωστεί. Εμείς σήμερα θ αναφερθούμε περισσότερο στην γκρίνια που συναντάμε σε παιδιά νηπιακής και σχολικής ηλικίας .

Τι πρέπει να κάνετε αν το παιδί σας γκρινιάζει

Αν το παιδί σας γκρινιάζει, να παρατηρήσετε πρώτα καλά τη συμπεριφορά του. Γκρινιάζει όταν θέλει κάτι από εσάς, όταν νευριάζει, όταν δεν μπορεί να καταφέρει κάτι, όταν είναι κουρασμένο, όταν δε σας βλέπει πολύ ή όσο θα ήθελε, όταν θέλει να το προσέξετε ή καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας;

Τι είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι γονείς για την παιδική γκρίνια;

Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε σαν γονείς είναι ότι τα παιδιά βιώνουν όλα τα συναισθήματα στον υπέρτατο βαθμό, είτε πρόκειται για κάτι ευχάριστο, είτε για κάτι δυσάρεστο κι ότι η γκρίνια τους συνδέεται συνήθως με κάποιο συναίσθημα που δυσκολεύονται να διαχειριστούν και να εκφράσουν.
Παίξτε μαζί του. Μιλήστε του μιμούμενοι τη φωνή του και πείτε τις ίδιες λέξεις άλλοτε με κανονική φωνή κι άλλοτε με γκρινιάρικη. Θα του φανεί διασκεδαστικό.
Δραματοποιείστε το. Παίξτε κουκλοθέατρο. Φτιάξτε μια ιστορία με έναν γκρινιάρη πρωταγωνιστή που κανείς δεν τον ακούει και νιώθει μοναξιά. Όταν μια μέρα ο ήρωας αλλάζει συμπεριφορά όλοι τον αγαπούν. Το παραμύθι θα λειτουργήσει παραδειγματικά.

Η γνώμη του ειδικού

Για να αποφύγετε την γκρίνια, προσπαθήστε να καταλάβετε από πού προέρχεται και αντιμετωπίστε τη με ενσυναίσθηση, σταθερότητα κι αποφασιστικότητα. Έχετε στο μυαλό σας ότι όσο τα παιδιά μεγαλώνουν και μαθαίνουν να διαχειρίζονται και να επικοινωνούν τα συναισθήματά τους η γκρίνια ολοένα και θα περιορίζεται.

Στις περιπτώσεις όμως που η γκρίνια είναι καθημερινή, έντονη, ενοχλητική σε σημείο που διαταράσσει το ήρεμο, οικογενειακό κλίμα, τότε η γκρίνια αυτή μπορεί να είναι παθολογική. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται διερμήνευση γιατί μπορεί να υποκρύπτει μια βαθύτερη συναισθηματική ανάγκη του παιδιού ή μια εσωτερική σύγκρουση που δεν ικανοποιείται επαρκώς και εκδηλώνεται με συνεχή γκρίνια.

Σε μια τέτοια περίπτωση η επικοινωνία αλλά και η επίσκεψη σε ένα αναπτυξιακό κέντρο είναι αναγκαία ώστε να γίνει μια ψυχολογική εκτίμηση ή μια αισθητηριακή αξιολόγηση ώστε να εντοπιστούν τα αίτια αλλά και να δοθεί καθοδήγηση στους γονείς σχετικά με το πως πρέπει να αντιμετωπίζουν την γκρίνια του παιδιού τους.

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved