Γιατί αρέσουν τα τυχερά παιχνίδια στα παιδιά και τους εφήβους;
Τα τυχερά παιχνίδια αποτελούν ένα διαδεδομένο έθιμο της Πρωτοχρονιάς.
Ποιοι οι πιθανοί κίνδυνοι εθισμού.
Τα τυχερά παιχνίδια
Αρκετά παιδιά και έφηβοι παίζουν τυχερά παιχνίδια αρχικά με χαρτιά όπως είναι το 21 ή το 31 και συνεχίζουν με μικρές ρουλέτες. Τα μεγαλύτερα παιδιά συχνά παίζουν και διασκεδάζουν, δοκιμάζουν την τύχη τους και σε τυχερά παιχνίδια στο διαδίκτυο που προτρέπουν τον παίκτη να συμμετέχει δελεάζοντάς τον με σημαντικά κέρδη.
Γιατί αρέσουν τα τυχερά παιχνίδια στα παιδιά και στους εφήβους;
Η συμμετοχή σε κάθε παιχνίδι προσφέρει στο παιδί και στον έφηβο συναισθηματική επιβράβευση. Η χαρά της επιτυχίας και της νίκης αφήνει ένα αποτύπωμα στους νευρώνες του εγκεφάλου, η δε επανάληψη αυτής της διαδικασίας δημιουργεί θετική συναισθηματική σύνδεση με το παιχνίδι και το παιδί θέλει να παίζει όλο και περισσότερο. Ο παίκτης δε συμμετέχει μόνο για να διασκεδάσει και να χαλαρώσει, αλλά παίζει και για να κερδίσει. Στα τυχερά παιχνίδια όμως υπάρχει και ένα πρόσθετο στοιχείο, το οικονομικό κέρδος. Πρόκειται για μία διπλή ικανοποίηση για τον παίχτη ο οποίος όχι μόνο χαίρεται που παίζει αλλά κερδίζει και χρήματα μέσα από αυτό. Ο έφηβος μέσω τέτοιων τυχερών παιχνιδιών αποκτά μια νέα ικανότητα, την καταναλωτική δύναμη.
Η διπλή ικανοποίηση των συναισθηματικών μας αναγκών μπορεί να γίνει εθιστική;
Η καθημερινή ενασχόληση με τυχερά παιχνίδια σίγουρα μπορεί να γίνει εθιστική ειδικά αν ο έφηβος συνδέσει τη χαρά του παιχνιδιού με την απόκτηση οικονομικού κέρδους. Ο Στέλιος Μαντούδης αναπτυξιακός εργοθεραπευτής εξηγεί πως οι επαναλαμβανόμενες νίκες κάνουν τον έφηβο να αναγνωρίσει κάποιες ειδικές ικανότητες που μπορεί να έχει, όπως είναι μία ιδιαίτερη εξυπνάδα, τύχη ή ταλέντο στα τυχερά παιχνίδια. Ο έφηβος αισθάνεται μεγάλη αυτοπεποίθηση πιστεύοντας ότι είναι ένας πολύ ικανός παίκτης. Η αυτοπεποίθηση αυτή σε συνδυασμό με τα κέρδη ωθεί τον έφηβο να ρισκάρει όλο και πιο πολύ, να παίζει περισσότερο, να καταστρώνει σενάρια νίκης και εύκολου πλούτου και με την πάροδο του χρόνου σταδιακά να διαμορφώνει το προφίλ του τζογαδόρου.
Τα τυχερά παιχνίδια και ο τζόγος έχουν την ίδια επίδραση όπως και η χρήση ναρκωτικών;
Οι περισσότεροι έφηβοι που δοκιμάζουν εθιστικές ουσίες όπως είναι το τσιγάρο, το αλκοόλ ή και το χασίς, αρχικά το κάνουν από περιέργεια ή για πλάκα (χαβαλέ όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν) πιστεύοντας ότι θα τους βοηθήσει να ενσωματωθούν στην παρέα και να περάσουν καλά. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τα τυχερά παιχνίδια, ο παίχτης αρχικά συμμετέχει για να περάσει καλά με την παρέα του, σταδιακά όμως η φαινομενική διασκέδαση μετατρέπεται σε μία ιδέα εύκολου κέρδους που τον οδηγεί σε μια αόρατη εξάρτηση, έναν εθισμό δηλαδή στην επανάληψη του παιχνιδιού ακόμα και χωρίς παρέα.
Ποιο είναι το προφίλ των παιδιών και των εφήβων που είναι πιο ευάλωτα στον εθισμό σε τυχερά παιχνίδια
Τα παιδιά που είναι πιο επιρρεπή στον εθισμό σε τυχερά παιχνίδια, είναι αυτά που συχνά δοκιμάζουν νέες δραστηριότητες αλλά γρήγορα τις εγκαταλείπουν, διακατέχονται από μια ανωριμότητα στη συμπεριφορά, συχνά δεν έχουν σαφείς στόχους ή δε διαθέτουν δυνατή θέληση ώστε να προσπαθήσουν να υποστηρίξουν τις επιλογές τους. Μία άλλη κατηγορία παιδιών είναι οι αδιάφοροι μαθητές που κρύβουν προσεκτικά τη χαμηλή τους αυτοπεποίθηση πίσω από μία εφηβική ιδεολογία άρνησης του κατεστημένου χαρακτηρίζοντας τους καλούς μαθητές ως ‘φλώρους’ ή ‘φυτά’. Τα παιδιά αυτά παρουσιάζουν προκλητική συμπεριφορά, λειτουργούν παράτολμα και ριψοκίνδυνα παραβιάζοντας τους κανόνες συμπεριφοράς. Η τελευταία κατηγορία των παιδιών που τείνει σε εθισμό είναι εκείνα που έχουν καλό δείκτη ευφυΐας και πιστεύουν ότι μέσα από την παρατηρητικότητα, τη μνήμη και την ευελιξία της σκέψης μπορούν εύκολα να γίνουν ευφυείς τζογαδόροι. Συνήθως διακατέχονται από μία υπεροψία σε σχέση με τους αντιπάλους τους ενώ αναγάγουν τον τζόγο σε μαθηματική επιστήμη πιθανοτήτων που τη μελετούν παραβλέποντας το γεγονός ότι τα τυχερά παιχνίδια είναι φτιαγμένα έτσι ώστε ο παίκτης πάντα μακροπρόθεσμα να χάνει.
Η απόσταση από τη συμμετοχή στον εθισμό
Η ενασχόληση ενός παιδιού ή εφήβου με τυχερά παιχνίδια δεν αποτελεί από μόνη της προϋπόθεση για εθισμό. Η ‘ευχαρίστηση από τα τυχερά παιχνίδια’ όμως μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε εθισμό ένα παιδί που κερδίζει όχι μόνο τη χαρά της διασκέδασης αλλά και του εύκολου κέρδους. Ο εθισμός που προκαλεί ένα παιχνίδι χαρακτηρίζεται από μία κατάσταση προσδοκίας της επιτυχίας η οποία, όπως φαίνεται από επιστημονικές μελέτες, εθίζει πολύ έντονα τον εγκέφαλο δημιουργώντας την προσδοκία στον παίχτη για επιτυχία και ουσιαστικά χάνει την πραγματική επιτυχία και φτάνει στον εθισμό χωρίς να το καταλάβει.
Η γνώμη του ειδικού
Η ενασχόληση με τυχερά παιχνίδια αποτελεί ένα σύγχρονο κοινωνικό ζήτημα. Σύμφωνα με μελέτες το 6% των εφήβων 14-16 ετών παρουσιάζουν μια έντονη ενασχόληση με τον τζόγο.Οι γονείς που αναγνωρίζουν ορισμένα από τα ανησυχητικά σημάδια εθισμού σε τζόγο στο παιδί τους σωστό είναι να απευθύνονται είτε σε κάποια υπηρεσία που ασχολείται με τα εξαρτημένα άτομα ή να μιλήσουν με ένα ειδικό σε ένα αναπτυξιακό κέντρο αρχικά για συμβουλευτική στους γονείς.