Πώς επηρεάζουν τη συμπεριφορά του παιδιού τα βίαια ηλεκτρονικά παιχνίδια;

Τα βίαια ηλεκτρονικά παιχνίδια κυριαρχούν και από πολύ μικρή ηλικία τα παιδιά τα ανακαλύπτουν και γοητεύονται από κάθε είδους οθόνη.

 

 

Ένα συχνό ερώτημα που θέτουν οι γονείς στον ειδκό είναι τι επίδραση μπορεί να έχει στη συναισθηματική και νοητική τους ανάπτυξη όλος αυτός ο καταιγισμός εικόνων και εικονικής επικοινωνίας.

Η θετική πλευρά των βίαιων ηλεκτρονικών παιχνιδιών

Είναι αλήθεια ότι ένα παιχνίδι περιπέτειας συχνά περιέχει σκηνές σύγκρουσης. Το βίαιο παιχνίδι πάντα υπήρχε με τα στρατιωτάκια, τα όπλα και τα σπαθιά. Σύμφωνα με μια άποψη ψυχολόγων, τα βίαια παιχνίδια μπορούν να αποτελέσουν μια θαυμάσια διέξοδο για έκφραση του θυμού και της επιθετικότητας. Γνωρίζουμε ότι το ανταγωνιστικό παιχνίδι επιτελεί μια λειτουργία κάθαρσης, που επιτρέπει στον παίκτη να εκτονωθεί από τις εντάσεις και τις απογοητεύσεις που έχουν συσσωρευτεί μέσα του στη διάρκεια της ημέρας και αυτό έχει μάλλον ηρεμιστική επίδραση.

Η βία, η επιθετικότητα σαν υγιής αντίδραση

Το περιεχόμενο της βίας είναι αυτό που κάνει τη διαφορά σε κάθε παιχνίδι. Υπάρχουν παιχνίδια που ο παίκτης δέχεται επίθεση θηριωδών αντιπάλων ή κινδυνεύει. Σε αυτό το πλαίσιο αιτιολογεί κατά κάποιο τρόπο τη βία των μαχών που δίνει για να επιβιώσει. Αποτελεί υγιής αντίδραση σε έναν κίνδυνο.

Η βία, η επιθετικότητα αδικαιολόγητη και βάναυση

Ωστόσο, υπάρχουν παιχνίδια τα οποία παρουσιάζουν έναν ήρωα που κάνει αδικαιολόγητη χρήση βίας και ο παίκτης έχει τη δυνατότητα να βασανίζει ή να σκοτώνει κάποιο πρόσωπο χωρίς κανένα λόγο. Πολλά δε, ανταμείβουν και τον παίκτη π.χ. κερδίζοντας πόντους κάθε φορά που θα πατήσει ένα πεζό. Νομίζω ότι είναι φανερό ποια παιχνίδια βίας πρέπει να αποφεύγονται.

Η βία που βιώνει ένα παιδί μέσα από τις εικόνες μπορεί να το κάνει να συμπεριφέρεται με επιθετικό τρόπο στην καθημερινή του ζωή;

Η απάντηση είναι ότι θα μπορούσε. Επιστημονικές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι σε παιδιά και εφήβους που παίζουν πολλές ώρες βίαια παιχνίδια έχει παρατηρηθεί μείωση των περιοχών του εγκεφάλου που ευθύνονται για την αυτορρύθμιση της συμπεριφοράς, τη συγκέντρωση προσοχής, ενώ παράλληλα δραστηριοποιούνται περισσότερο τμήματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με την υπέρ διέγερση.
Παιδιά που έχουν μια προδιάθεση στην επιθετική συμπεριφορά, η ενασχόληση με βίαια- επιθετικά ηλεκτρονικά παιχνίδια μπορεί να επιδεινώσει και να ενισχύσει ένα πρόβλημα που ήδη υπάρχει.

Η στάση των γονιών στα βίαια ηλεκτρονικά παιχνίδια: τι να κάνω;

Ορισμένοι γονείς επιλέγουν να απαγορεύουν τη χρήση κάθε είδους οθόνης στα παιδιά τους όσο εκείνα είναι πολύ μικρά. Η ακραία αυτή στάση συχνά έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, οδηγώντας το παιδί στην έλξη του απαγορευμένου. Άλλοι γονείς πάλι καταφέρνουν να βρουν το μέτρο ελέγχοντας το είδος των παιχνιδιών αλλά και την ώρα απασχόλησης με αυτά. Το καλύτερο είναι να εξηγούμε, να καθοδηγήσουμε, να προσφέρουμε εναλλακτικές λύσεις στρέφοντας το ενδιαφέρον του παιδιού σε άλλες δραστηριότητες.

Η γνώμη του ειδικού

Οι σωστές οικογενειακές συνήθειες που ξεκινούν από μικρή ηλικία αποτελούν σίγουρα το καλύτερο μέτρο πρόληψης των καταχρήσεων που εμφανίζονται πιο συχνά κατά την εφηβεία. Οι γονείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο τι βιντεοπαιχνίδια χρησιμοποιούν τα παιδιά τους όπως επίσης και για τα άλλα μέσα ηλεκτρονικής επικοινωνίας ή ψυχαγωγίας με τα οποία έρχονται σε επαφή.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved