Νυχτερινή ενούρηση συμβουλές σχετικά με τη χορήγηση υγρών

Ορισμένα παιδιά, ενώ έχουν καταφέρει να κόψουν την πάνα κατά τη διάρκεια της ημέρας και να χρησιμοποιούν το γιο-γιο, ωστόσο συνεχίζουν να ουρούν τη νύχτα και να βρέχουν το κρεβάτι τους.

Ο ειδικός αναφέρει ότι πρόκειται για μία κατάσταση που αγχώνει όλη την οικογένεια και ιδιαίτερα το παιδί που φορτίζεται ψυχολογικά και στεναχωριέται.

Τι είναι η νυχτερινή ενούρηση

Η νυχτερινή ενούρηση είναι ένα πρόβλημα που εμφανίζεται συχνά στα παιδιά, κυρίως στα αγόρια. Ως νυχτερινή ενούρηση είναι η αδυναμία ελέγχου της κύστης κατά τη διάρκεια του ύπνου και η απώλεια ούρων που επαναλαμβάνεται δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα για περίοδο τουλάχιστον 3 κατά συνέχεια μηνών σε παιδιά ηλικίας 5 ετών και άνω.

Πρωτοπαθής ή Δευτεροπαθής ενούρηση

Η ενούρηση μπορεί να είναι πρωτοπαθής, που σημαίνει ότι το παιδί δεν είχε κατακτήσει ποτέ τον έλεγχο της κύστης, ή δευτεροπαθής, όταν παρουσιάζεται μετά από ένα διάστημα κατά το οποίο το παιδί είχε τον έλεγχο της κύστης.

Τι προκαλεί τη νυχτερινή ενούρηση σε παιδιά προσχολικής ηλικίας

Ο βαθύς ύπνος. Μπορεί το παιδί να κοιμάται βαριά και να μην αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να σηκωθεί για να πάει στην τουαλέτα.

Κάποια νοσολογική οντότητα. Διαβήτης, ουρολοίμωξη, δυσκοιλιότητα.

Η κληρονομικότητα. Αν ένας εκ των δύο γονιών βρεχόταν στην παιδική του ηλικία, η πιθανότητα να συμβεί το ίδιο σε κάποιο από τα παιδιά του αυξάνεται 8 φορές, ενώ και με τους 2 γονείς ενουρητικούς η πιθανότητα αυξάνεται 16 φορές.

Ψυχολογικοί παράγοντες. Αν το παιδί αντιμετωπίζει κάποιο στρεσογόνο παράγοντα, για παράδειγμα κάποια φοβία, ενδεχόμενο διαζύγιο των γονιών, ένα νέο μέλος στην οικογένεια, μια αλλαγή στην οικογένεια, τότε είναι πιθανό να παρουσιάσει νυχτερινή ενούρηση.

Η μικρή χωρητικότητα της κύστης με αποτέλεσμα να συμβαίνουν ατυχήματα, αφού το βράδυ παράγονται περισσότερα ούρα από το φυσιολογικό.

Συμβουλές σχετικά με τη χορήγηση υγρών στη νυχτερινή ενούρηση

  • 180-250 ml υγρών κάθε 1-1/2 ώρα από τη στιγμή που το παιδί θα ξυπνήσει μέχρι τις 3:30 μ.μ. (όχι κόκα-κόλα, σοκολάτα, εσπεριδοειδή και ανθρακούχα).
  • Όχι καφεΐνη μετά τις 3:30 μ.μ. (συμπεριλαμβάνονται κόκα-κόλα, σοκολάτα, Red Bull, κρύο τσάι, κρύος καφές, κ.λπ.).
  • Αποφυγή των τροφών/ποτών με κόκκινες χρωστικές, οι οποίες ίσως είναι ερεθιστικές για την ουροδόχο κύστη.
  • 125-180 ml υγρών από τις 3:30- 6:00 μ.μ.
  • 125- 180 ml υγρών το μέγιστο κατά το δείπνο.
  • Καθόλου υγρά μετά τις 6:00 μ.μ.
  • Να θυμάστε ότι το παιδί δεν είναι απαραίτητο να πιει τίποτα μετά τις 3:30 μ.μ., αν δε διψάει.
  • Παγωτό, καρπούζι, γάλα με δημητριακά και άλλες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υγρά υπολογίζονται ως υγρά από τις 3:30 μ.μ. μέχρι το παιδί να πάει για ύπνο.
  • Κρατήστε ένα ημερολόγιο για να ελέγχετε την πρόοδο του παιδιού και φέρτε το μαζί σας στο ραντεβού σας με το γιατρό.

Πώς μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν το παιδί με νυχτερινή ενούρηση

Η νυχτερινή ενούρηση είναι ένα πρόβλημα που εμφανίζουν ορισμένα παιδιά στην προνηπιακή ηλικία και που τις περισσότερες φορές εξαλείφεται μόνο του. Αντιμετωπίστε το με ψυχραιμία και σε καμία περίπτωση μη μαλώσετε το παιδί που ήδη ντρέπεται γι’ αυτό. Αν πάλι το παιδί σας έχει κλείσει τα πέντε και εξακολουθεί να βρέχει το κρεβάτι του αρκετά συχνά, μιλήστε με τον παιδίατρο να αποκλείσετε παθολογικά αίτια και στη συνέχεια αν δε λυθεί το πρόβλημα προγραμματίστε μία επίσκεψη σε κάποιο αναπτυξιακό κέντρο γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις η νυχτερινή ενούρηση μπορεί να οφείλεται σε ψυχολογικά αίτια και τότε θα χρειαστείτε συμβουλές από ψυχολόγο.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved