Όταν οι γονείς διαφωνούν για την ανατροφή του παιδιού
Το να λέει ο πατέρας «ναι» και η μητέρα «όχι» είναι από τα πιο συνηθισμένα και συχνά λάθη στη διαπαιδαγώγηση.
Η ομοφωνία των γονέων και η ανατροφή του παιδιού
Όπως εξηγεί ο κος Στέλιος Μαντούδης αναπτυξιακός εργοθεραπευτής, το μεγάλωμα ενός παιδιού απαιτεί ομοφωνία σε θέματα συμπεριφοράς, πειθαρχίας και τήρησης του καθημερινού προγράμματος. Τι είναι όμως αυτό που την επηρεάζει;
Αντρική σκέψη εναντίον γυναικείας
Αρχικά, χρειάζεται να αναφέρουμε ότι υπάρχει διαφορά στην αντρική και τη γυναικεία σκέψη. Η πρώτη διακατέχεται από τη λογική και την πραγματικότητα, ενώ η δεύτερη από την ευαισθησία, τη φαντασία και το ρομαντισμό.
Διαφορετικά βιώματα, πεποιθήσεις, αξίες, στόχοι ζωής
Συχνά, τα ζευγάρια έχουν διαφορετικές απόψεις, πεποιθήσεις, αντιλήψεις για την ζωή, γεγονός που αποδίδεται στο διαφορετικό περιβάλλον που έχει μεγαλώσει ο καθένας και στα διαφορετικά βιώματα που έχουν ζήσει.
Ποια είναι η βαθύτερη σχέση με το σύντροφό σας;
Εάν επιθυμείτε να μεγαλώσετε το παιδί σας με σωστό τρόπο, αναλογιστείτε αν και κάτω από ποιες συνθήκες λειτουργεί η σχέση σας. Αν μεταξύ σας συχνά κυριαρχούν πείσματα, εγωισμοί, διαφωνίες, συγκρούσεις κι ανταγωνισμοί. Στις περισσότερες περιπτώσεις διαφωνίας μεταξύ του ζευγαριού υποβόσκουν βαθύτερα θέματα "εξουσίας " σχετικά με ποιου γνώμη θα επικρατήσει.
Τι χρειάζεται να κάνει το ζευγάρι
Το πρώτο βήμα είναι να αποδεχτεί ο ένας τις διαφορές απόψεων, χαρακτήρα, φύλου του άλλου και να κάνουν βήματα αμοιβαίας υποχώρησης ώστε να βρουν τη χρυσή τομή για τη διαπαιδαγώγηση του παιδιού τους. Να χωρίσουν τις εξουσίες, σε ποια θέματα θα έχει εξουσία λόγου ο μπαμπάς και σε ποια η μαμά. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει κοινή στάση απέναντι στο παιδί και κοινή αντιμετώπιση «εγώ και η μαμά σου πιστεύουμε ότι πρέπει να ….»
Χειριστικές συμπεριφορές από το παιδί διπλά μηνύματα από τους γονείς
Όταν επικρατεί διαφωνία μεταξύ των γονέων στη διαπαιδαγώγηση, συμβαίνουν δυο γεγονότα. Πρώτον, οι χειριστικές συμπεριφορές από το παιδί συχνά αναγνωρίζουν και στρέφονται προς αυτόν που είναι "ο πιο εύκολος " ή συναισθηματικά ευάλωτος και κατ’ επέκταση διαχειρίσιμος ώστε να αποκτήσουν αυτό που επιθυμούν. Δεύτερον, τα διπλά μηνύματα, δηλαδή ο ένας γονιός λέει αυτό ο άλλος υποστηρίζει το αντίθετο, προκαλούν σύγχυση στο παιδί, δεν ξέρει τι να κάνει, συνήθως παίρνει το μέρος του γονιού που το επηρεάζει περισσότερο ή επικαλείται την άποψη του γονιού που το συμφέρει πιο πολύ.
Οι γονείς λειτουργούν σαν πρότυπα
Η γνώμη του ειδικού
Τα παιδιά αντιγράφουν τις συμπεριφορές τις δικές μας. Τα παιδιά αφομοιώνουν συμπεριφορές του γονέα που τα επηρεάζει περισσότερο και μεγαλώνοντας τείνουν να υιοθετούν απόψεις. Πολύ συχνά, οι πατέρες αποσύρονται και αφήνουν τη μητέρα να διαπαιδαγωγεί το παιδί με όποιο τρόπο επιθυμεί πιστεύοντας ότι δεν μπορούν να επηρεάσουν την κατάσταση. Άλλες φορές πάλι, το παιδί γίνεται υποχείριο από τους γονείς, το χρησιμοποιούν σαν ενδιάμεσο στις αντιπαλότητες ή τις διαφορές που έχουν μεταξύ τους, συνήθως ο ένας γονέας υπονομεύει τις ανάρμοστες συμπεριφορές μόνο και μόνο για να εκδικηθεί το σύντροφό του, παραβλέποντας ότι το πιο σημαντικό είναι να βγει κερδισμένο το παιδί και όχι ο υπερήφανος εγωισμός της μαμάς ή του μπαμπά. Αν δυσκολεύεστε να βρείτε κοινό έδαφος και να διαχειριστείτε την κατάσταση σκεφτείτε το ενδεχόμενο να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό σε ένα αναπτυξιακό κέντρο.