Το άγχος των γονιών για το αν το μωρό τους τρώει και αναπτύσσεται σωστά είναι μεγάλο.Τα περισσότερα μωρά διπλασιάζουν το βάρος της γέννησής τους μέχρι τον πέμπτο με έκτο μήνα και το τριπλασιάζουν όταν γίνουν ενός έτους.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το μέσο μωρό ζυγίζει κατά την γέννηση περί τα 3.400 κιλά, παρόλο που η διακύμανση του φυσιολογικού βρίσκεται μεταξύ των 2.490 και 4.500 κιλών.
Μην ανησυχήσετε όταν, φεύγοντας από το μαιευτήριο, μάθετε ότι το μωρό σας θα έχει χάσει περί το 5-10% του βάρους γέννησής του. Απλά το νεογνό έχασε κάποια υγρά μετά τον τοκετό, το οποίο είναι απολύτως φυσιολογικό.Ο παιδίατρος θα παρακολουθεί το βάρος του μωρού σας και θα το εξετάζει πολύ συχνά τον πρώτο καιρό.
Το φυσιολογικό βάρος για ένα μωρό που έχει συμπληρώσει τον πρώτο χρόνο ζωής μπορεί να είναι από 8,4 έως 12 κιλά.
Βάρος νεογέννητων
Τυπικά, τα νεογέννητα παίρνουν από 170 έως 225 γραμμάρια ανά εβδομάδα κατά τους πρώτους 6 μήνες . Τα μωρά διπλασιάζουν το βάρος γέννησης σε ηλικία 5 μηνών και συνήθως το τριπλασιάζουν στο τέλος του 1ου χρόνου. Σε γενικές γραμμές τα μωρά παίρνουν τους πρώτους τρεις μήνες γύρω στα 700 γραμμάρια το μήνα και τους επόμενους τρεις γύρω στα 600 γραμμάρια.
Παρακολούθηση βάρους
Η μηνιαία επίσκεψη στον παιδίατρο αρκεί για την παρακολούθηση του βάρους ενός μωρού. Σε μερικές περιπτώσεις, ωστόσο, είναι αναγκαίο οι γονείς να έχουν μια ηλεκτρονική βρεφική ζυγαριά στο σπίτι ώστε να ζυγίζουν το βρέφος μία φορά την εβδομάδα, την ίδια πάντα μέρα και ώρα.
Αν το μωρό σας πάρει λιγότερο βάρος από το αναμενόμενο μην αγχωθείτε. Αν ο θηλασμός ή το συμπλήρωμα επαρκεί θα το ανακτήσει τις επόμενες μέρες. Να θυμάστε πώς δεν πρέπει να ζυγίζετε το μωρό πριν και μετά από κάποιο γεύμα γιατί θα μπερδευτείτε.
Αν προκύψει κάποιο περιστατικό αρρώστιας που έχει συμπτώματα διάρροιας ή εμετού, είναι σημαντικό να παρακολουθείται το βάρος πολύ αυστηρά. Αν εξαιτίας της αρρώστιας το μωρό παιδί έχασε το 5% του βάρους, τότε συμβουλευτείτε αμέσως το γιατρό σας καθώς υπάρχει σοβαρή περίπτωση αφυδάτωσης.