Οριοθέτηση συμπεριφοράς στα παιδιά: Ποια είναι η ιδανική ηλικία;
Η θέσπιση ορίων είναι μια διαδικασία που απασχολεί όλους τους γονείς.
Ο αναπτυξιακός εργοθεραπευτής, διαπιστώνει ότι οι γονείς συμφωνούν πως τα όρια είναι σημαντικά, αλλά δυσκολεύονται πραγματικά στο να τα θέσουν και ακόμα περισσότερο να τα τηρήσουν.
Τι σημαίνει οριοθέτηση
Οριοθέτηση σημαίνει να καθοδηγούμε και να ενθαρρύνουμε το παιδί ώστε να διορθώνει τις ανεπιθύμητες συμπεριφορές και να αποκτά αυτοέλεγχο. Ο ειδικός επισημαίνει ότι στόχος της οριοθέτησης είναι να βοηθήσουμε το παιδί να αναπτύξει τον αυτοέλεγχο και την υπευθυνότητα ώστε να μπορεί αργότερα ως ενήλικας να βάζει από μόνο του υγιή όρια στον εαυτό του και να διεκδικεί δημιουργικά τα δικαιώματά του.
Ποια είναι η ιδανική ηλικία για να αρχίσει η οριοθέτηση του παιδιού;
Η οριοθέτηση ξεκινάει από νωρίς, προσαρμοσμένη πάντα στην ηλικία των παιδιών, είναι σαφής, τηρείται και πραγματοποιείται με υπομονή, αγάπη και όχι με φωνές, απειλές, λεκτική και σωματική βία.
Πώς βάζουμε όρια
Η οριοθέτηση δεν είναι κάτι που επιβάλλεται, είναι κάτι που μαθαίνεται. Μαθαίνουμε το παιδί μας να υπακούει όχι με αυστηρούς κανόνες και αναποτελεσματικές τιμωρίες. Η πειθαρχία πρέπει να στηρίζεται στην αγάπη και την εμπιστοσύνη.
Η οριοθέτηση του παιδιού, εξαρτάται από το αναπτυξιακό στάδιο στο οποίο βρίσκεται. Για παράδειγμα, όσο πιο μικρό είναι ένα παιδί τόσο πιο σύντομες, ξεκάθαρες και λιτές είναι οι εντολές του γονιού προς αυτό.
Σε κάθε περίπτωση οι γονείς που οριοθετούν το παιδί τους χρειάζεται να επιδεικνύουν σταθερότητα και συνέπεια. Ό,τι απαγορεύεται σήμερα, απαγορεύεται και αύριο.
Η ασυνέπεια και οι αλλαγές κάθε τόσο των μεθόδων ανατροφής μπερδεύουν τα παιδιά, τα οποία δεν ξέρουν τι ισχύει και τι δεν ισχύει, τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται. Τα διπλά μηνύματα προκαλούν σύγχυση, αποδυναμώνουν το γονιό και αφαιρούν το έδαφος εμπιστοσύνης και ασφάλειας από το παιδί.
Η γνώμη του ειδικού
Το να θέτει όρια ένας γονιός στο παιδί του δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ακόμα κι αν πρόκειται να τα δυσαρεστήσουμε εκείνη τη στιγμή που τα επιβάλλουμε, μέσα από τα όρια νιώθουν ασφάλεια και σιγά σιγά καταλαβαίνουν ότι είναι απαραίτητα. Το να μπορούν να ελέγχουν τη συμπεριφορά τους και να είναι συνεργάσιμα ειδικά όσο μεγαλώνουν είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη τους και χρειάζεται σταθερή και συστηματική εκπαίδευση από όταν είναι αρκετά μικρά.