Το μωρό μου έχει μπλε μάτια, θα αλλάξει το χρώμα τους;
Πότε αλλάζει το χρώμα των ματιών του μωρού και γιατί;
Πολλά μωρά γεννιούνται με γκρίζα ή γαλανά μάτια. Ωστόσο καθώς περνούν οι μήνες το χρώμα των ματιών αλλάζει.
Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;
Σύμφωνα με μία παραδοχή, το χρώμα των ματιών του μωρού αλλάζει, όταν σταματά να θηλάζει. Υπάρχει μία δόση αλήθειας καθώς η αλλαγή του χρώματος συνδέθηκε με την αλλαγή της διατροφής . 'Οπως διαπιστώθηκε αργότερα, η χρωστική ουσία χρειάζεται μερικούς μήνες για να κατανεμηθεί ομοιόμορφα και οριστικά στα μάτια.
Το τελικό χρώμα των ματιών είναι θέμα γενετικής, αναφέρει η Δρ. Virginia Beckett στο βιβλίο της «Η εγκυμοσύνη μου», εκδόσεις Διόπτρα. Τα γαλάζια μάτια αντιστοιχούν σε υπολειπόμενο γονίδιο ενώ τα καστανά σε επικρατές. Αν λοιπόν έχουν και οι δύο γονείς γαλάζια μάτια, το μωρό θα έχει κι αυτό γαλάζια, ενώ αν ένας ο γονιός έχει γαλάζια και άλλος καφέ ή μαύρα, το μωρό έχει μισές πιθανότητες να αποκτήσει γαλάζια, και άλλες τόσες καστανά ή κάτι ενδιάμεσο, δηλαδή πράσινα ή γκρι.
Μπορεί να φαίνονται περίπλοκα όλα αυτά, αλλά όπως εξηγεί η Δρ. Virginia Beckett, δείτε το ως εξής: Τα άτομα με γαλάζια μάτια έχουν πάντα δύο γονίδια για γαλάζια μάτια, γιατί το γαλάζιο είναι υπολειπόμενο. Οι καστανοί μπορεί να έχουν ένα γονίδιο για γαλάζια και ένα για καστανά ή δύο για καστανά.
Μελανίνη
Ωστόσο η κύρια αιτία αλλαγής του χρώματος των ματιών είναι η μελανίνη. Η μελανίνη είναι η φυσική χρωστική του οργανισμού μας που χρωματίζει τα μαλλιά, τα μάτια και το δέρμα και σε αυτήν την ηλικία δεν έχει εναποτεθεί πλήρως στην ίριδα των ματιών.
Η παραγωγή μελανίνης αυξάνεται κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου ζωής ενός μωρού, με αποτέλεσμα όσο περνάνε οι μήνες και συνήθως μέχρι τον έκτο μήνα, το χρώμα των ματιών να γίνεται ολοένα και πιο σκούρο.
Όσο περισσότερη μελανίνη έχουμε τόσο πιο σκούρα θα είναι τα μάτια, τα μαλλιά και το δέρμα μας, αλλά και τόσο περισσότερο θα αντανακλά την ηλιακή ακτινοβολία.
Για αυτό το λόγο, μία μικρή ποσότητα μελανίνης στην ίριδα, κάνει τα μάτια να δείχνουν μπλε, μία μέτρια τα κάνει να δείχνουν πράσινα ή γκρίζα, ενώ πολλή μελανίνη, καφέ που είναι και τα πιο συνηθισμένα.