Ποια είναι τα συμπτώματα αποβολής και τι πρέπει να κάνω;
Σε μία εγκυμοσύνη υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο αποβολής. Είναι μία δύσκολη, κυρίως ψυχολογικά στιγμή για τη γυναίκα που το βιώνει.
Η αποβολή, ουσιαστικά είναι μια φυσική διαδικασία και από τη στιγμή που θα ξεκινήσει είναι αδύνατον να αναστραφεί. Όμως, οι περισσότερες από τις γυναίκες που έχουν αποβάλλει, σύντομα, μένουν έγκυες ξανά και έχοντας μία καλή κύηση πια, αποκτούν υγιέστατα μωρά.
Πότε πρέπει να ανησυχήσω;
Αν δούμε κηλίδες αίματος, στην αρχή της εγκυμοσύνης μας, πρέπει άμεσα να καλέσουμε τον γιατρό μας. Το πιο πιθανό είναι πως θα μας ζητήσει να τον επισκεφτούμε στο ιατρείο ή στο μαιευτήριο για να ελέγξει αν ακούγεται η καρδιά, σε ποιά κατάσταση βρίσκεται ο τράχηλος και αν το έμβρυο είναι καθόλα εντάξει.
Η θεραπεία όταν υπάρχει πιθανότητα αποβολής, είναι κατάκλιση και φάρμακα που αποτρέπουν τις συσπάσεις μέχρι να σταματήσει η αιμορραγία. Ταυτόχρονα απογορεύεται η έντονη άσκηση καθώς και οι σεξουαλικές επαφές μέχρι τη 20η εβδομάδα αν είναι το πρώτο παιδί και μέχρι τη 18η εβδομάδα αν είναι το δεύτερο. Αν υπήρχε ιστορικό αποβολής σε κάποια προηγούμενη εγκυμοσύνη ο γιατρός θα μας συστήσει ξεκούραση τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης, περιορισμό των μετακινήσεων και αποχή από το σεξ.
Αν η διάγνωση δείξει, ανεπαρκή τράχηλο τότε ο γιατρός είναι πιθανόν να προχωρήσει σε περίδεση τραχήλου. Περίδεση σημαίνει πως θα γίνει ένα ράμμα που θα ασφαλίσει τον τράχηλο και θα παραμείνει εκεί μέχρι τον τοκετό.