Παιδική χαρά, γιατί είναι σημαντική για τα παιδιά όσο και η σωστή διατροφή και ο ύπνος

Το παιδί μέσα από το παιχνίδι στην παιδική χαρά αποκομίζει πολλαπλά οφέλη.

Αρχικά, εξελίσσει τις κινητικές του δεξιότητες. Μαθαίνει να αντιλαμβάνεται καλύτερα τη θέση του στο χώρο, να έχει καλύτερη αίσθηση του σώματός του και να το συντονίζει σε σχέση με τις κινήσεις των άλλων παιδιών γύρω του.

Το παιχνίδι στην παιδική χαρά αναπτύσσει και ενισχύει την αυτοπεποίθηση του παιδιού

Καθώς δοκιμάζει τις ικανότητές του (π.χ. να κατέβει μόνο του από την ψηλή τσουλήθρα ή να σκαρφαλώσει σε μια μεγάλη κατασκευή), αισθάνεται μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του.

Στην παιδική χαρά το παιδί λαμβάνει πλήθος ερεθισμάτων που αφορούν τις αισθήσεις (π.χ. οπτικά, ακουστικά).

Πώς η παιδική χαρά βοηθά στην αισθητηριακή ολοκλήρωση

Το βρέφος αναγνωρίζει το περιβάλλον και τον εαυτό του μέσα από τις αισθήσεις του. Σταδιακά, οι αντανακλαστικές κινήσεις του γίνονται όλο και πιο σκόπιμες και λειτουργικές. Τον πρώτο μήνα μπορεί μόνο να παρακολουθεί τα αντικείμενα και μετά από 3 μήνες κάνει προσπάθεια να τα αγγίξει. Αυτή η πρόοδος οφείλεται στη σωστή αισθητηριακή ολοκλήρωση.

Τι είναι η αισθητηριακή ολοκλήρωση

Είναι η επεξεργασία που κάνει ο εγκέφαλος, προκειμένου να ταξινομήσει τα διάφορα ερεθίσματα, απτικά, ακουστικά, οσφρητικά κ.α που λαμβάνει, ώστε να μπορεί να τα οργανώσει και με αυτό τον τρόπο να λειτουργήσει ικανοποιητικά χρησιμοποιώντας το σώμα και την αντίληψή του.

Τα 6 πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού είναι σημαντικά γιατί οργανώνει όλες τις σημαντικές κινητικές και αντιληπτικές ικανότητες

Ένα παιδί κλεισμένο σε ένα δωμάτιο, είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να εξελιχτεί ικανοποιητικά. Το νήπιο χρειάζεται ερεθίσματα και πεδίο δράσης να τρέξει, να φωνάξει, να εξερευνήσει, να πειραματιστεί. Μέσα από την καθημερινή εξάσκηση θα μάθει να χρησιμοποιεί σωστά το σώμα, γεγονός που θα το γεμίσει με αυτοπεποίθηση.

Η παιδική χαρά δίνει τη δυνατότητα στο παιδί να εκτονώσει την πλεονάζουσα ενέργεια

Ειδικά για τα παιδιά που μεγαλώνουν σε διαμερίσματα, όπου οι δυνατότητες σωματικής δραστηριότητας είναι σαφώς περιορισμένες, οι παιδικές χαρές θεωρούνται σημαντική διέξοδος για τα παιδιά, όσο και η σωστή διατροφή και ο ύπνος.

Παιδική χαρά και κοινωνικοποίηση

Η συναναστροφή του με άλλα παιδιά διαφόρων ηλικιών, συνομήλικα, μικρότερα ή μεγαλύτερα το βοηθάει να κοινωνικοποιηθεί. Το παιδί μαθαίνει εμπειρικά κοινωνικούς κανόνες, όπως περιμένω τη σειρά μου, μοιράζομαι, συνεργάζομαι. Η μίμηση των άλλων παιδιών το κάνει να λειτουργεί ανταγωνιστικά και να προσπαθεί να βελτιώσει τις ικανότητες του στο τρέξιμο, στην αναρρίχηση, στην αντοχή.

Παιδική χαρά και ρίσκο. Μη λέτε στο παιδί μην δεν είναι αυτό για σένα

Κίνδυνοι υπάρχουν παντού αλλά υποχρέωση των γονιών είναι να είναι κοντά στα παιδιά και να τα προσέχουν. Σπάνια ένα παιδί θα χτυπήσει άσχημα, αν είναι υπό την επίβλεψη των ενηλίκων. Οι γονείς χρειάζεται να καθοδηγούν το παιδί τους να μάθει να δοκιμάζει τις δυνάμεις του, να αυτοπροστατεύεται, να υπολογίζει σωστά το ρίσκο. Έτσι, σταδιακά θα μπορέσει και εκείνο βιωματικά να αντιληφθεί τους κινδύνους που εμείς οι μεγάλοι γνωρίζουμε αλλά εκείνο δεν είναι ακόμα σε θέση να τους αντληθεί λόγω της ηλικίας του.

Η παιδική χαρά εξασκεί δυο σημαντικά συστήματα του εγκεφάλου, το αιθουσαίο και το ιδιοδεκτικό που είναι υπεύθυνα για τη σωστή κινητική οργάνωση του παιδιού.

Μέσα από την εξάσκηση στην κούνια ή τον περιστρεφόμενο μύλο, την τραμπάλα, το μονόζυγο, την αναρρίχηση εξασκεί κάθε φορά το αιθουσαίο σύστημα που είναι υπεύθυνο για την ισορροπία και την ιδιοδεκτικότητα, λειτουργία που είναι υπεύθυνη για τη σωστή στάση του σώματος. Τα δυο αυτά συστήματα όταν εξασκηθούν κατάλληλα το παιδί μαθαίνει να συντονίζει το σώμα του και να το χρησιμοποιεί με αποτελεσματικό τρόπο.

Παιδική χαρά, τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Η ασφάλεια του παιδιού εξαρτάται από την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα παιχνίδια, σε συνδυασμό πάντα με τη δική σας ετοιμότητα.

  • Αν το παιδί είναι ακόμα μικρό, προσέξτε να μην ανεβαίνει μόνο του σε ψηλές κατασκευές παρά μόνο με τη δική σας επίβλεψη, ωστόσο ενθαρρύνετε το να δοκιμάσει.
  • Επιτρέψτε στο παιδί να παίξει ελεύθερα, μη του λέτε «μη» και «όχι» . Καταπολεμήστε τους φόβους σας (μη χτυπήσει το παιδί) και αφήστε το να δοκιμάσει τις ικανότητές του.
  • Εξηγήστε του τους κινδύνους, δείξτε πως αν περνάει μπροστά ή πίσω από τις κούνιες που χρησιμοποιούν άλλα παιδιά γιατί υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού.
  • Εξηγήστε του ότι στις τσουλήθρες ανεβαίνουμε από τη σκάλα περιμένοντας τη σειρά μας και ύστερα γλιστράμε με τα πόδια προς τα κάτω και όχι με το κεφάλι γιατί είναι επικίνδυνο.
  • Αφήστε το παιδί να λερωθεί! Η παιδική χαρά είναι για να διασκεδάσει και όχι για να φοβάται μη λερώσει τα ρούχα του.

Η γνώμη του ειδικού

Η παιδική χαρά είναι ο χώρος του παιδιού για ελεύθερο παιχνίδι, είναι ένα σχετικά ασφαλές εξωτερικό περιβάλλον με ποικίλες ευεργετικές επιδράσεις, όχι μόνο για το παιδί αλλά και για τους γονείς, που χαλαρώνουν, διασκεδάζουν με τα παιδιά τους κι έτσι ενισχύουν το συναισθηματικό δεσμό με το παιδί τους. Παίξτε και εσείς μαζί με το παιδί σας όσο το δυνατόν συχνότερα και ενισχύστε τη δραστηριότητα αυτή, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρει για υγιή ανάπτυξη και καλή διαπαιδαγώγηση.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved