Μωρό 12 μηνών: Κοινωνικά και συναισθηματικά αναπτυξιακά ορόσημα
Το μωρό σας έχει φτάσει σε ένα από τα πιο αξιοσημείωτα ορόσημα της νηπιακής ηλικίας, τους 12 μήνες.
Ένα μωρό, ένα νήπιο ενός έτους μπορεί να καταλάβει τις βασικές οδηγίες, μπορεί να πάει μια βόλτα και να αναγνωρίζει πρόσωπα. Σιγά σιγά αρχίζει να περνάει από τη βρεφική στη νηπιακή φάση. Αν αναρωτιέστε ποιες θα πρέπει να είναι οι κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες του παιδιού σας όταν συμπληρώσει τον πρώτο χρόνο της ζωής του διαβάστε παρακάτω:
Απαντά σε απλά αιτήματα
Όταν του ζητήσετε να σας δώσει ένα αντικείμενο, το μωρό θα μπορεί να ανταποκριθεί. Όταν του ζητηθεί να καθίσει, θα το κάνει. Το μωρό κατανοεί τα απλά αιτήματα και ξέρει ότι η εκτέλεση τους ισοδυναμεί με μια απάντηση.
Προσπαθεί να «μιλήσει»
Όταν μιλάτε στο μικρό σας εκείνο προσπαθεί να σας δώσει μια απάντηση προσπαθώντας να μιλήσει. Μπορεί να είναι ακόμα να μην είναι ξεκάθαρα τα όσα λέει αλλά θα παρατηρήσετε μια άνοδο και πτώση του τόνου φωνής σαν να προσπαθεί να μιλήσει.
Νιώθει φόβο
Εάν το μωρό βλέπει κάτι που βρίσκει τρομακτικό, θα προσκολληθεί στον γονέα αμέσως. Θα φωνάξει επίσης με φόβο όταν υπάρχει σκοτάδι και δεν μπορεί να δει τους γονείς του.
Είναι ντροπαλό ή νιώθει άγχος με τους ξένους
Όταν βρίσκεται κοντά σε άγνωστα πρόσωπα, το μωρό θα πανικοβληθεί. Μπορεί επίσης να είναι ντροπαλό και διστακτικό όταν συναντά ένα άγνωστο άτομο.
Δοκιμάζει τις απαντήσεις των γονέων και των φροντιστών
Ένας ηλικίας 12 μηνών παιδί θα αξιολογήσει τον τρόπο με τον οποίο οι γονείς ανταποκρίνονται στις ενέργειές του. Για παράδειγμα, την αντίδραση των γονέων όταν ρίχνει ένα αντικείμενο στο πάτωμα ή όταν εσκεμμένα αρνείται να φάει.
Δείχνει την προτίμηση προς ένα άτομο
Το μωρό προτιμά να περνά χρόνο με τον έναν γονέα περισσότερο από τον άλλο ή ένα αδελφό έναντι άλλου. Αυτό υποδεικνύει ότι το βρέφος αναπτύσσει κοινωνικούς δεσμούς.
Κάθε μωρό είναι διαφορετικό και μερικά μωρά μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο από άλλα για να επιτύχουν τα ορόσημα τους. Ωστόσο, παραμείνετε σε εγρήγορση και αν παρατηρήσετε κάτι που σας ανησυχεί, στη συμπεριφορά του, ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας.