Σταματήστε να γίνεστε υπηρέτες των παιδιών σας αν θέλετε αυτά να μεγαλώσουν & να ωριμάσουν

Μήπως συμπεριφέρεστε στα παιδιά σα να είναι βασιλιάδες; Μήπως τα έχετε μάθει να τους τα δίνετε όλα στο χέρι;

Μήπως πιάνετε τον εαυτό σας ορισμένες φορές να γίνεστε υπηρέτες τους; Μήπως τα παιδιά σας αυτή τη διαπαιδαγώγηση τη θεωρούν αυτονόητη, δεδομένη και πιστεύουν ότι έτσι πρέπει να κάνετε και ότι τελικά είναι υποχρέωση σας; Ο κύριος Στέλιος Μαντούδης αναπτυξιακός εργοθεραπευτής εξηγεί ότι αν είστε σε αυτή την κατεύθυνση είστε σε λάθος δρόμο.

Προτρέποντας τα παιδιά να αυτοεξυπηρετηθούν

Όταν εμείς οι γονείς προτρέπουμε τα παιδιά μας να αυτοεξυπηρετηθούν τα βοηθάμε να γίνουν αυτόνομα. Η προτροπή αυτή δε σημαίνει ότι είμαστε αδιάφοροι ως προς τις ανάγκες τους, αντίθετα τους δίνουμε την ευκαιρία να συμμετέχουν, να δοκιμάσουν και να εξασκήσουν τις δυνάμεις τους, να μάθουν να παίρνουν πρωτοβουλίες.

Σέβομαι σημαίνει κοιτάζω γύρω μου

Σέβομαι πάει να πει συμπεριφέρομαι έχοντας στο νου μου ότι δεν είμαι μόνος. Αναγνωρίζω ότι υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι γύρω μου που μπορεί να έχουν ίδιες ή διαφορετικές ανάγκες από τις δικές μου.

Μιλήστε στο παιδί σας από νωρίς για την αξία της συνύπαρξης

Η επιθυμία για χαλάρωση, για διασκέδαση είναι κάτι που το θέλουμε όλοι. Μικροί μεγάλοι έχουν ανάγκη να γυρίσουν στο σπίτι και να χαλαρώσουν βλέποντας τηλεόραση, να μην κάνουν τίποτα. Εξηγήστε στο παιδί σας ότι είναι ωραίο να τα βρίσκουμε όλα έτοιμα << το τραπέζι, το φαγητό >> αυτό όμως δε γίνεται, χρειάζεται όλοι μαζί να συνεργαζόμαστε.

Μιλήστε στο παιδί σας για τη συνεργασία, εξηγήστε ξανά και ξανά

Όταν ο καθένας συνεισφέρει μέσα στο σπίτι, η οικογενειακή ζωή είναι πιο ευχάριστη. Την επόμενη φορά που θα σας πει το παιδί «Μαμά φέρε μου νερό...μαμά πεινάω, βάλε μου φαγητό...δε μου αρέσει αυτό, φτιάξε μου άλλο...μαμά φέρε μου τα παπούτσια.. », εξηγήστε την αξία της αυτό εξυπηρέτησης. Μπορείς να βάλεις νερό και μόνος σου, είσαι ικανός. «Μαμά μάζεψέ μου εσύ τα παιχνίδια...καθάρισε το δωμάτιο, εγώ δε θέλω να πάω τα σκουπίδια στον κάδο αυτό είναι δική σου δουλειά» εξηγήστε την αξία της συμμετοχής.

Η συμμετοχή του παιδιού και η αυτενέργεια θα το μάθει να ζει πραγματικά

Ο κύριος Μαντούδης επισημαίνει ότι συμμετέχοντας στις δραστηριότητες, μαθαίνει να ζει πραγματικά με αυτόν τον τρόπο, εσωτερικεύονται στο παιδί και το κάνουν να νιώθει περισσότερη αυτοπεποίθηση. Όλες οι επιστημονικές μελέτες συμφωνούν ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον σταθερό, ασφαλές, προβλέψιμο, που τους δίνει από νωρίς πρωτοβουλίες, ευθύνες, αρμοδιότητες, είναι πιο χαρούμενα και ευτυχισμένα, σε αντίθεση με αυτά που μεγαλώνουν σε ένα δοτικό, υπερπροστατευτικό, δήθεν φιλελεύθερο περιβάλλον όπου όλες οι ανάγκες τους εκπληρώνονται αμέσως.

Σταματήστε να γίνεστε υπηρέτες των παιδιών σας αν θέλετε αυτά να μεγαλώσουν και να ωριμάσουν

Εξηγήστε ότι ο ρόλος των γονέων είναι η φροντίδα στο παιδί και η εξυπηρέτηση των αναγκών του, μέχρι να γίνει ικανό να εξυπηρετείται μόνο του. Όταν ένα παιδί μπορεί να βάλει νερό μόνο του και το ζητά συνεχώς από τη μητέρα του, τότε το υπηρετεί, δεν το εξυπηρετεί και το κακομαθαίνει.

Απομυθοποιήστε την πιθανώς λανθασμένη εντύπωση του παιδιού σας

Το γεγονός ότι κάποιος άλλος θα υπάρχει πάντα να το υπηρετεί. Δεν υπάρχουν υπηρέτες!!!

Ποιος είναι ο σωστός ρόλος του παιδιού μέσα σε μια οικογένεια

Το παιδί από τη σχολική ηλικία και μετά οφείλει να συμμετέχει με συγκεκριμένα καθήκοντα μέσα στο σπίτι. Χρειάζεται να γνωρίζει τι οφείλει να κάνει πχ. καθημερινά έχει στην ευθύνη του να πετάξει τα σκουπίδια στον κάδο φεύγοντας για το σχολείο. Είναι απλό, είναι εύκολο και δίνει το μήνυμα ότι και αυτό μπορεί να προσφέρει μέσα στο σπίτι που μένει.

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος να μάθουν τα παιδιά να συμμετέχουν στο σπίτι;

Αποφύγετε να λέτε στο παιδί σας «άστο αυτό δεν είναι για σένα. Εσύ κάνε μόνο τα μαθήματά σου».

Εξηγήστε ότι με τη συμμετοχή και τη συνεργασία είναι πιο δίκαιο για όλους. Κι εγώ δουλεύω κι εσύ πας σχολείο κι εγώ γυρίζω κουρασμένος κι εσύ γυρίζεις κουρασμένο, όμως κάποια πράγματα χρειάζεται να γίνουν. Εσύ θα κανείς αυτό που αναλογεί στην ηλικία σου κι εγώ αυτό που αναλογεί σε μένα. Δημιουργήστε κανόνες που βασίζονται στο σεβασμό και στην ισότητα.

Στέλιος Μαντούδης
Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής
Επιστημονικά Υπεύθυνος των Αναπτυξιακών Κέντρων Mandou
www.mandou.gr

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πανελλήνιες 2019: Δείτε πρώτοι τα θέματα, τις απαντήσεις τους και τις εκτιμήσεις για τις βάσεις 2019

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved