Γιατί δαγκώνει το νήπιο και πώς θα το αντιμετωπίσετε;
Πολλά νήπια στην ηλικία των δύο με τριών ετών, έχουν την τάση να δαγκώνουν.
Γιατί όμως συμβαίνει αυτό και με ποιους τρόπους μπορείτε να το αντιμετωπίσετε;
Εάν έχετε παιδί ηλικίας δύο ή τριών ετών, είναι πολύ πιθανό να παρατηρήσετε ότι έχει αρχισει να δαγκώνει εσάς, άλλα παιδάκια, γιαγιάδες, παππούδες και γενικά ό,τι βρει. Οι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό ποικίλουν:
1. Εκφράζει τον θυμό ή τη σύγχυσή του
Τα παιδιά αυτής της ηλικίας δεν έχουν αναπτύξει την ομιλία τους σε τέτοιο βαθμό ώστε να μπορούν να εκφράσουν αυτό που νιώθουν ή σκέφτονται. Για αυτόν ακριβώς το λόγο εκφράζονται με αντιδράσεις του σώματος, όπως είναι και το δάγκωμα.
2. Ανακαλύπτει τον κόσμο
Για ένα νήπιο δύο με τριών ετών, όλα γύρω του είναι καινούρια και διψάει να τα ανακαλύψει. Έχει μόλις μάθει να περπατάει και ό,τι γίνεται γύρω του, του εξάπτει το ενδιαφέρον. Για πολλά παιδιά λοιπόν, το δάγκωμα είναι μία νεά ικανότητα την οποία θέλουν να χρησιμοποιήσουν για να δούν πώς θα αντιδράσει ο άλλος.
3. Αναζητά την προσοχή
Και όμως, είναι πολύ πιθανό το μικρό σας να δαγκώνει μόνο και μόνο για να κερδίσει την προσοχή σας. Ξέρει ότι είναι μία κίνηση που δεν θα περάσει απαρατήρητη απο εσάς και αυτός ακριβώς είναι και ο σκοπός του.
4. Βγάζει δόντια
Εάν το παιδί σας βγάζει δόντια, τότε το κάθε είδους δάγκωμα του προσφέρει ανακούφιση στον πόνο που νιώθει στα ούλα.
5. Μιμείται κάποιο άλλο παιδί
Σε αυτήν την ηλικία τα παιδιά πολλές φορές λειτουργούν μιμητικά και αντιγράφουν κινήσεις άλλων παιδιών. Αν λοιπόν είδε κάποιο άλλο παιδάκι να δαγκώνει, ενδέχεται να θεώρησε ότι είναι καλή ιδέα να κάνει το ίδιο και αυτό.
6. Εκφράζει τον ενθουσιασμό του
Όσο απίθανο και αν σας φαίνεται, πολλές φορές ένα παιδί δαγκώνει για να εκφράσει τον ενθουσιασμό του για κάτι και όχι τον θυμό ή τα νεύρα του όπως μπορεί να νομίζετε.
Για όποιον από τους παραπάνω λόγους και αν δαγκώνει το μικρό σας, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Οι παιδίατροι αναφέρουν ότι είναι ένα αναμενόμενο στάδιο για τα παιδιά αυτής της ηλικία το οποίο περνάει σε διάστημα μερικών μηνών.
Τι μπορείτε ωστόσο να κάνετε εσείς από την πλευρά σας;
- Την επόμενη φορά που το μικρό σας θα δαγκώσει κάποιον, απομακρύνετέ το αμέσως από το πρόσωπο που δάγκωσε.
- Εξηγήστε του ότι με αυτόν τον τρόπο, τραυματίζει και πληγώνει τον φίλο ή την φίλη του.
- Αν δαγκώνει αντικείμενα, όπως για παράδειγμα το παιχνίδι του, εξηγήστε του ότι με αυτόν τον τρόπο το χαλάει και δεν μπορείτε να το φτιάξετε
- Αν το μικρό σας επιμένει, σημαίνει πιθανότατα ότι προσπαθεί να κερδίσει την προσοχή σας. Μην του κάνετε το χατίρι και στρέψτε την προσοχή σας στο πρόσωπο που δάγκωσε.
- Επίσης, ζητήστε συγγνώμη από το πρόσωπο που δάγκωσε και βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας βλέπει και αντιλαμβάνεται την κίνηση αυτή.
Πηγή: momjunction.com
Κάντε Bookmark τις σελίδες του Newsbomb.gr για τα Exit Poll 2019 και τα Αποτελέσματα Εκλογών της 7ης Ιουλίου, ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι και με εγκυρότητα!
Διαβάστε επίσης όλες τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις επερχόμενες Εθνικές Εκλογές 2019