Είναι αδέξιο το νηπιάκι σας; Δείτε τι πρέπει να προσέξετε

Το μικρό σας χτυπάει συνέχεια, του πέφτουν πράγματα και η πέφτει το ίδιο; Πότε πρέπει να ανησυχήσετε;

Τα περισσότερα νήπια είναι αδέξια και είναι απόλυτα φυσιολογικό αν αναλογιστούμε το στάδιο της ανάπτυξης στο οποίο βρίσκονται.

Το σώμα τους είναι υπό ανάπτυξη και ακόμα δεν έχουν τον πλήρη έλεγχο των κινήσεών τους.

Πότε όμως η αδεξιότητα του νηπίου πρέπει να μας προβληματίσει;

Όταν το μικρό σας θα κάνει τα πρώτα του βήματα θα παρατηρήσετε ότι ένα χαρακτηριστικό στο περπάτημά του είναι ότι έχει πολύ ανοιχτά τα δύο ποδαράκια του. Αυτό το κάνουν τα περισσότερα νήπια και ο λόγος είναι ότι προσπαθούν ακόμα να μάθουν να ισορροπούν. Εάν όμως, παρατηρήσετε ότι το νήπιό σας βάζει περισσότερο βάρος στο ένα πόδι από ό,τι στο άλλο, αυτό σημαίνει ότι ίσως κάποιος από τους μυς του να είναι λίγο πιο αδύναμος εκ γενετής ή να έχει τραυματιστεί. Μία ακόμα πιθανότητα είναι να έχει νεανική αρθρίτιδα. Εάν παρατηρήσετε ότι κάποιο από τα άρθρα του είναι πρησμένο και παράλληλα έχει πυρετό, επισκεφτείτε αμέσως το γιατρό.

Κάτι που επίσης θα έχετε παρατηρήσει είναι ότι πέφτουν πολύ συχνά τα πράγματα που κρατάει το παιδί σας στα χέρια του. Δεδομένης της ηλικίας του, είναι απόλυτα φυσιολογικό, καθώς για κάθε τέτοια κίνηση χρειάζεται προσπάθεια και αυτοσυγκέντρωση από το μικρο σας μέχρι να συνηθίσει να το κάνει αυτόματα. Εάν ωστόσο παρατηρήσετε ότι η αδεξιότητα αυτή του μικρού σας είναι αρκετά έντονη, καλό είναι να επισκεφτείτε άμεσα τον παιδίατρο. Η Αναπτυξιακή Διαταραχή Κινητικού Συντονισμού είναι ένα σύνδρομο όχι και τόσο ασυνήθιστο στα παιδιά και εάν κρίνετε ότι το παιδί σας είναι πιο αδέξιο από ότι οι συνομήλικοί του ή εάν δυσκολεύεται περισσότερο με το περπάτημα και γενικά την κίνηση, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.

Κάτι ακόμα που θα πρέπει να ελέγχετε όσο ακόμα το παιδί σας είναι μικρό, είναι η όρασή του. Κάποιο πρόβλημα στην όραση ενδέχεται να επηρεάσει την αντίληψη του παιδιού σας για το περιβάλλον γύρω του με αποτέλεσμα οι κινήσεις που κάνει για να πιάσει κάτι ή για να περπατήσει προς τα κάπου, να μην είναι αυτές που πρέπει να κάνει στην πραγματικότητα.

Όπως και να έχει, ακόμα και εάν δεν συντρέχει τίποτε από τα παραπάνω, καλό είναι το μικρό σας να εξασκεί συχνά τα χέρια και τα ποδαράκια του για να μάθει να χειρίζεται το σώμα του. Μπορεί να λατρεύει να το κρατάτε στην αγκαλιά σας όταν κάνετε βόλτες, αλλά την επόμενη φορά που θα σας το ζητήσει προσπαθήστε να το πείσετε να περπατήσει μόνο του.

Πηγή: todaysparents.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved