Πώς θα περιορίσετε το κλάμα στο νεογέννητο;
Τα συναισθήματα που αναπτύσσονται τις πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννηση είναι δυνατά. Καθώς περνά ο χρόνος, αυτά γίνονται βαθύτερα λόγω της συναισθηματικής σχέσης μητέρας- παιδιού γνωστής και με τον όρο «συναισθηματικός δεσμός».
Τι σχέση έχει ο συναισθηματικός δεσμός με το κλάμα του νεογέννητου
Τα μωρά κλαίνε για να εκφράσουν τα συναισθήματα και τη διάθεσή τους. Κλαίνε όταν πεινάνε, κρυώνουν, ζεσταίνονται ή όταν δε νιώθουν άνετα. Μπορεί να κλαίνε γιατί ενοχλούνται από πόνους, γιατί είναι κουρασμένα, αισθάνονται μοναξιά και θέλουν αγκαλιά. Ελέγξτε αν συμβαίνει κάτι από όλα αυτά.
Τα διαφορετικά είδη κλάματος στο νεογέννητο
- Το κλάμα του πόνου είναι δυνατό, έντονο, διαπεραστικό.
- Το κλάμα της πείνας διαφέρει σε ένταση.
- Το κλάμα της κούρασης είναι έντονο, αλλά σταθερό σε ένταση.
- Το κλάμα της γκρίνιας είναι διακοπτόμενο, εναλλασσόμενο.
Ορισμένα μωρά κλαίνε περισσότερο από άλλα και δεν είναι πάντα δυνατό να αντιληφθείτε την αιτία. Σε κάθε περίπτωση ανταποκρινόμαστε στο κλάμα του μωρού και το παίρνουμε αγκαλιά χωρίς να φοβόμαστε ότι θα το κακομάθουμε.
Το κλάμα και η γλώσσα του σώματος
Καθώς μεγαλώνει το μωράκι σας, τόσο εσείς, όσο και αυτό θα καταλαβαίνετε ο ένας τον άλλο από τις εκφράσεις του προσώπου και τη γλώσσα του σώματος. Σύντομα, θα καταλαβαίνετε αν κάτι το ενοχλεί, ενώ όταν είναι ταραγμένο θα διαπιστώνετε ότι οι κινήσεις του θα είναι βίαιες και δηλώνουν εκνευρισμό και δυσφορία.
Η γνώμη του ειδικού
Το κλάμα είναι αυτό που αναστατώνει περισσότερο τους νέους γονείς. Πολύ συχνά αναφέρουν ότι δεν αντέχουν να το ακούν. Μολονότι για κανένα δεν είναι ευχάριστο να ακούει ένα βρέφος να κλαίει, ωστόσο κανένα βρέφος δεν έπαθε τίποτα από το κλάμα. Διατηρήστε την ψυχραιμία σας και προσπαθήστε να αποκωδικοποιήσετε την αιτία του.