4 tips για να βοηθήσετε το μωρό σας να μάθει να κάθεται μόνο του & τι πρέπει να προσέξετε
Όσο περνούν οι μήνες, το μωρό σας μαθαίνει όλο και περισσότερο να ελέγχει το σώμα του.
Στην ηλικία των τεσσάρων μηνών, μαθαίνει σιγά σιγά να γυρίζει μόνο του το σώμα του και να σηκώνει ελαφρά το κεφαλάκι του. Δύο μήνες αργότερα, θα μπορεί πλέον να κάθεται, αν και κάποια μωρά περνούν αυτό το αναπτυξιακό στάδιο λίγο αργότερα. Εξαρτάται καθαρά από το πότε οι μυς θα έχουν δυναμώσει αρκετά, ώστε να μπορεί να στηρίξει το βάρος του.
Τι μπορείτε να κάνετε εσείς;
Γυμνάστε τους μυς όσο το δυνατόν περισσότερο
Βάλτε το μωράκι σας μπρούμυτα και αποσπάστε του την προσοχή ώστε να πρέπει να ανασηκώσει το κεφαλάκι του. Η κίνηση αυτή γυμνάζει όλο του το σώμα και δυναμώνει τους μυς του.
«Κουνήστε» μόνες σας το μωρό
Στην αρχή, είναι λογικό το μωρό σας να μην κάνει από μόνο του πολλές κινήσεις, για αυτό και χρειάζεται τη δική σας βοήθεια και κινητοποίηση. Ξαπλώστε ανάσκελα το μωρό σας και έπειτα βοηθήστε το ώστε να γυρίσει μπρούμυτα. Έτσι, θα εξοικειωθεί με αυτήν την κίνηση και σιγά σιγά θα μάθει να την κάνει και μόνο του.
Καθίστε οκλαδόν και βάλτε το μωρό σας να κάτσει στα πόδια σας
Με αυτόν τον τρόπο και το μικρό σας εξοικειώνεται με τη συγκεκριμένη στάση του σώματος, αλλά και το προστατεύετε από τυχόν πεσίματα και τραυματισμούς.
Αξιοποιήστε την περιέργεια του
Για ένα μωρό, οτιδήποτε υπάρχει γύρω του, είναι κάτι καινούριο και του τραβάει την προσοχή. Εκμεταλλευτείτε την όρεξη του για να ανακαλύψει τον κόσμο, παρακινώντας το να κινηθεί και να γυμνάσει τους μυς του.
Όσο για το τι πρέπει να προσέξετε, είναι σημαντικό να έχετε δυο πράγματα στο μυαλό σας. Το είναι να αφουγκράζεστε τις ανάγκες και τον ρυθμό ανάπτυξης του μωρού σας και το δεύτερο να είστε πάντα παρούσα όταν αφήνετε μόνο του το μωρό στο πάτωμα, στο κρεβάτι ή σε κάποιον άλλο χώρο που δεν είναι προστατευμένος.
Πηγή: momjunction.co.uk