Καλοκαιρινά λαχανικά για μικρούς και μεγάλους
Tα λαχανικά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που ο οργανισμός τόσο των μικρών όσο και των μεγάλων, χρειάζεται σε καθημερινή βάση.
Στην Ελλάδα μας υπάρχει πληθώρα λαχανικών και ειδικά το καλοκαίρι. Οι κήποι και οι μπαχτσέδες γεμίζουν με φασολάκια, κολοκυθάκια, πιπεριές, καλαμπόκια, ντομάτες, αγγούρια και μελιτζάνες. Λαχανικά που οι γιαγιάδες και οι μαμάδες φυτεύουν, φροντίζουν με αγάπη και έπειτα κόβουν για να φτιάξουν νόστιμα και θρεπτικά πιάτα για τα παιδιά και τα εγγόνια τους.
Ας δούμε λοιπόν μερικά από τα πιο θρεπτικά καλοκαιρινά λαχανικά που μας προσφέρει η φύση.
Ντομάτα
Η ντομάτα, που βρίσκεται σχεδόν καθημερινά στο διαιτολόγιό μας είτε ως σαλάτα είτε ως συστατικό του φαγητού, είναι μία εξαιρετική πηγή λυκοπενίου. Το λυκοπένιο είναι μία ουσία που ανήκει στα καροτενοειδή και ασκεί αντικαρκινική δράση.
Φτιάξτε νόστιμες σαλάτες στα παιδιά σας και προσθέστε διάφορα άλλα λαχανικά μέσα, δημιουργώντας ένα λαχταριστό, με πολλά χρώματα, πιάτο.
Κολοκυθάκια
Ένα μέτριο κολοκυθάκι καλύπτει πάνω από 10% του μαγνησίου, του φωσφόρου, του καλίου και του μαγγανίου που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός. Επίσης είναι πλούσιο σε μέταλλα όπως ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος.
Το καλοκαίρι είθισται να φτιάχνουμε γεμιστά, κολοκυθοκεφτέδες, να τρώμε τα κολοκυθάκια βραστά με λίγο ελαιόλαδο και λεμόνι. Εκμεταλλευτείτε τους κολοκυθοκορφάδες ή τα κολοκυθολούλουδα και γεμίστε τα είτε με ρύζι, είτε με τυρί και άνηθο και τηγανίστε τα. Θα μας θυμηθείτε.
Καλαμπόκι
Το καλαμπόκι είναι ένα λαχανικό, που περιέχει πληθώρα πολύτιμων θρεπτικών συστατικών, όπως είναι η βιταμίνη Α, η βιταμίνη C, ο φώσφορος και το μαγνήσιο.
Δεν υπάρχει τίποτε καλύτερο το καλοκαίρι από ένα ψητό καλαμπόκι με αλάτι. Αν δεν μπορείτε να τα ψήσετε; Βράστε τα. Θα είναι ακόμη πιο νόστιμα και ακόμη πιο γλυκά.
Φασολάκια
Τα φασολάκια αποτελούν μια καταπράσινη ασπίδα υγείας στην κουζίνα, προσφέροντάς σε μικρούς και μεγάλους βιταμίνες Α, C και K, φυτικές ίνες, ασβέστιο και φυλλικό οξύ.
Αν τα παιδιά σας βλέπουν τα κλασικά λαδερά φασολάκια και στρίβουν το κεφάλι, μαγειρέψτε τα τους αλλιώς. Πώς; Βράστε τα και φτιάξτε τα σαλάτα ή προσφέρετέ τους τα με λίγο χοντρό αλάτι (όπως τα edamame).
Μελιτζάνες
Οι μελιτζάνες είναι μια τροφή πυκνή σε θρεπτικά συστατικά, που σημαίνει ότι περιέχουν καλή ποσότητα βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών σε λίγες θερμίδες. Περιέχουν επίσης μικρές ποσότητες άλλων θρεπτικών συστατικών, όπως νιασίνη, μαγνήσιο και χαλκό.
Όλες οι νοικοκυρές ξέρουν να φτιάχνουν παπουτσάκια, μουσακά, να τις τηγανίζουν ή να τις κρύβουν μέσα σε σάλτσες και σαλάτες.
Πιπεριές
Οι πιπεριές είναι μέτριες έως καλές πηγές καλίου, το οποίο τις κάνει ιδανική επιλογή αν κάποιος θέλει να μειώσει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης. Επίσης είναι πολύ καλές πηγές βιταμίνης C ενώ από αρκετές μελέτες έχει αποδειχθεί ότι οι πιο ώριμες (κόκκινες) κλασσικές πιπεριές, είναι πιο πλούσιες σε υδατοδιαλυτές βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία σε σχέση με τις πιο «αγίνωτες» (πράσινες και κίτρινες). Αντίστοιχα, η κλασσική πράσινη πιπεριά είναι καλύτερη πηγή βιταμίνης K από τις πιο ώριμες του είδους.
Οι πιπεριές είναι ένα ακόμη λαχανικό που τα παιδιά μπορούν να απολαύσουν ωμή και κομμένη σε μπαστουνάκια αν δεν την προτιμούν στο πιάτο τους γεμιστή με ρυζάκι. Εκτός από μπαστουνάκια και γεμιστά όμως, μπορείτε να τις βάλετε μέσα σε σαλάτες ή wraps.
Αγγουράκια
Για το τέλος αφήσαμε το υπέροχο αγγουράκι. Το αγγούρι δεν έχει θερμίδες (15-17 θερμίδες ένα μεσαίου μεγέθους), είναι όμως πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, βιταμίνες C, K και B, κάλιο, μαγγάνιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και μαγνήσιο. Για να πάρετε όλα τα θρεπτικά συστατικά του αγγουριού, μην το ξεφλουδίσετε, καθώς τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στη φλούδα.
Εδώ δεν έχουμε και πολλές συμβουλές να σας δώσουμε σε ό,τι έχει να κάνει με το σερβίρισμά του. Τρώγεται ολόκληρο με τη φλούδα, μέσα στις σαλάτες, σε wraps, κομμένο σε μπαστουνάκια.