Εβδομαδιαίο μενού για σχολικά γεύματα
Υγιεινά σνακ για να πάρει μαζί του το παιδί στο σχολείο.
Οι μαθητές επέστρεψαν στα θρανία και μία νέα σχολική χρονιά μόλις ξεκίνησε. Η μάχη με τον κορονοϊό συνεχίζεται, συνεπώς και αυτή τη χρονιά η ισορροπημένη διατροφή των παιδιών είναι πολύ σημαντική, όχι μόνο για την υγιή ανάπτυξή τους, αλλά και για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού τους συστήματος.
Τα μικρά και συχνά γεύματα είναι σημαντικό κομμάτι της καθημερινής διατροφή των παιδιών. Τώρα λοιπόν που ξεκίνησαν τα σχολεία, μην αμελήσετε να εφοδιάσετε τα παιδιά με υγιεινά σνακ για το κολατσιό τους στο διάλειμμα.
Εάν έχετε ξεμείνει από ιδέες, δείτε παρακάτω πέντε συνταγές, μία για κάθε μέρα της εβδομάδας.
Δευτέρα
Μπάρες γκρανόλας
Πηγή φωτογραφίας: pexels.com / photo credits Annelies Brouw
Θα χρειαστείτε:
- 2 κούπες βρόμη
- 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3/4 κούπας καστανή ζάχαρη
- 3/4 κούπας σταφίδες
- 1/2 κούπας τριμμένο λιναρόσπορο
- 3/4 κ.τ.γ. κανέλα
- 3/4 κ.τ.γ. αλάτι
- 1/2 κούπα σπορέλαιο
- 1/2 κούπα μέλι
- 1 αβγό χτυπημένο
- 2 κ.τ.γ υγρή βανίλια
Πώς θα τις φτιάξετε:
Βάλτε όλα τα στερεά υλικά σε ένα μπολ και ανακατέψτε με μία ξύλινη κουτάλα. Στη συνέχεια, προσθέστε το σπρέλαιο, το μέλι το χτυπημένο αυγό και τη βανίλια. Βάλτε λίγο ακόμα σπορέλαιο στα χέρια σας και ανακατέψτε πολύ καλά.
Αδειάστε το περιεχόμενο σε ένα πυρέξ που τα έετε ψεκάσει με λίγο σπορέλαιο και απλώτε το μείγμα να πάει παντού. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C, μέχρι να ροδίσει.
Έπειτα κόψτε τις μπάρες με ένα μαχαίρι και αφήστε τις να κρυώσουν.
Τρίτη
Σπανακόπιτα κέικ
Θα χρειαστείτε:
- 250 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 4 αβγά
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 2 κούπες σπανάκι τσιγαρισμένο
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 μικρό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- 2 κούπες τριμμένη με το χέρι φέτα
Πώς θα το φτιάξετε:
Σε ένα μπολ βάλτε τα αβγά και το γιαούρτι και ανακατέψτε με ένα πιρούνι. Προσθέστε το αλεύρι και συνεχίστε το καλό ανακάτεμα.
Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά, ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθεί και βάλτε το μείγμα σε μια φόρμα για κέικ, που θα έχετε βουτυρώσει και αλευρώσει καλά.
Ψήστε στους 180 βαθμούς Κελσίου για περίπου μία με μιάμιση ώρα. (ο χρόνος διαφέρει από φούρνο σε φούρνο, γι' αυτό τσεκάρετε με ένα μαχαιράκι για να δείτε αν έχει ψηθεί μέσα). (Μπορείτε να το βάλετε και σε φορμάκια ώστε να γίνουν ατομικά κεκάκια σπανακοπιτάκια)
Τετάρτη
Σοκολατένιο ψωμί με αβοκάντο
Θα χρειαστείτε:
- 1 1/2 φλιτζάνι αβοκάντο
- 3 κ.σ. έλαιο καρύδας
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 2 ½ κ.σ. κρέμα καρύδας
- 3 κ.σ. μέλι
- 2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- ½ φλιτζάνι πεκάν
- 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή αλεύρι
αμυγδάλου - ¼ φλιτζάνι κακάο
- 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
- ½ κ.γ. αλάτι
- ⅓ φλιτζάνι σταγόνες σοκολάτας
Δείτε την εκτέλεση της συνταγής στο παρακάτω βίντεο.
Πέμπτη
Εnergy balls με κακάο και αμύγδαλα
Θα χρειαστείτε:
- 100 γραμμάρια αμύγδαλα
- 200 γραμμάρια χουρμάδες
- 2 κουταλιές της σούπας κακάο
- 1 κουταλιά της σούπας έλαιο καρύδας
- 1 κουταλιά της σούπας αμυγδαλοβούτυρο
Πώς θα τα φτιάξετε:
Αρχικά βάλτε στο μπλέντερ τα αμύγδαλα και "χτυπήστε τα μέχρι να γίνουν μικρά μικρά κομμάτια, αλλά όχι σκόνη. Προσθέστε τους χουρμάδες, το κακάο, το έλαιο καρύδας και το αμυγδαλοβούτυρο και "χτυπήστε" ξανά για μερικά δευτερόλεπτα.
Το μείγμα θα πρέπει να είναι συμπαγές και με αυτό θα δημιουργήσετε τις ενεργειακές μπαλίτσες, παίρνοντας μικρές ποσότητες από το μείγμα για την κάθε μία.
Δείτε την εκτέλεση της συνταγής και στο παρακάτω βίντεο.
Παρασκευή
Αλμυρό κέικ με ζαμπόν και τυρί
Θα χρειαστείτε:
- 1 ½ κούπες λευκό αλεύρι ολικής άλεσης
- 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κ.τ.γ baking powder
- 1 κ.τ.γ αλάτι
- ½ κ.τ.γ baking soda
- 2 κούπες τριμμένο τυρί τσένταρ
- 1 ½ κούπες τριμμένα κολοκυθάκια
- ½ κούπα κομμένο σε κύβους ζαμπόν (ή ό,τι αλλαντικό θέλετε εσείς)
- 2 κ.τ.σ ψιλοκομμένο σχινόπρασο
- ½ κούπα γάλα
- ½ κούπα γιαούρτι
- 2 αβγά ελαφρώς χτυπημένα
- ⅓ κούπα ελαιόλαδο
Πώς θα το φτιάξετε:
Λαδώστε τη φόρμα σας ή βάλτε λαδόκολλα και αφήστε τη στην άκρη. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Σε ένα μπολ ανακατέψτε τα αλευρια σας, το αλάτι, τη baking soda και το baking powder. Προσθέστε τα κολοκυθάκια, το τυρί, το ζαμπόν και συνεχίστε το ανακάτεμα.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατέψτε το γιαούρτι, το γάλα, τα αβγά και το λάδι. Ρίξτε αυτό το μείγμα στο μπολ με το αλεύρι και όλα τα υπόλοιπα υλικά που ανακατέψατε πιο πριν.
Βάλτε το μείγμα στην φόρμα που ετοιμάσατε στην αρχή.
Ψήστε για περίπου 1 ώρα και δέκα λεπτά. Ελέγξτε το πριν το βγάλετε από τον φούρνο με ένα μαχαιράκι για να δείτε αν έχει ψηθεί καλά και αυτό γιατί φούρνος με φούρνο διαφέρει.
Για να το συντηρήσετε μπορείτε να το βάλετε στο ψυγείο για 4 μέρες. Κόψτε το όπως θα κόβατε τις φέτες κέικ.