Τι έτρωγε ένα υγιές παιδί 2 ή 3 ετών το 1839
Κι όμως αυτή ήταν η βασική παιδική διατροφή εκείνη την εποχή και θα σας εκπλήξει.
Σε σύγκριση με την ποικιλόμορφη διατροφή του σημερινού παιδιού 2 ή 3 ετών, αυτή που συμβουλεύτηκε ο Δρ. Caleb Ticknor το 1839 και θα τη δείτε και εσείς παρακάτω, θα σας δώσει την εντύπωση ότι τα παιδιά εκείνης της εποχής δεν έτρωγαν καλά.
Τι έτρωγε ένα υγιές παιδί εκείνη την εποχή;
Ένα υγιές παιδί, 2 ή 3 ετών, συνήθως ξυπνούσε πεινασμένο και διψασμένο, στις πέντε ή έξι η ώρα το πρωί, μερικές φορές και νωρίτερα. Αμέσως μετά το ξύπνημα έτρωγε λίγο ψωμί και γλυκό γάλα ή -αν το παιδί ήταν πολύ μικρό για να φάει ψωμί- λίγο ψωμί παπ (παλιός όρος που χρησιμοποιούσαν για να χαρακτηρίσουν ένα είδος ψωμιού που έδιναν στα μωρά). Το τελευταίο, έπρεπε να ήταν ζεστό, στην πρώτη όμως περίπτωση, το ψωμί μπορούσε να καταναλωθεί με το χέρι και το γάλα, επιτρεπόταν να το πιει κρύο.
Μετά το πρωινό, το παιδί συνήθως κοιμόταν ξανά για μία ή δύο ώρες. Περίπου στις εννιά, έτρωγε το δεύτερο γεύμα του. Τι ήταν αυτό; Ψωμί μαλακωμένο σε ζεστό νερό, το οποίο έπρεπε να στραγγίξει και φρέσκο γάλα με λίγη ζάχαρη, που πρόσθεταν στο στραγγισμένο ψωμί.
Το μεσημέρι (13.00 ή 14.00), το παιδί μπορούσε να φάει ζωμό βοείου κρέατος, προβάτου ή κοτόπουλου (χωρίς λίπος) και ψωμί.
Αν είχε αναπτυχθεί ο επαρκής αριθμός δοντιών και μπορούσε να μασήσει, επιτρεπόταν να φάει λίγο κρέας όπως κοτόπουλο, ψητό ή βραστό πρόβειο ή βοδινό κρέας, χωρίς πολλά μπαχαρικά, με πατάτα ή ψωμί και λίγα λαχανικά όπως, κουνουπίδι.
Αν διψούσε; Το μόνο που επιτρεπόταν να πιει ένα υγιές μωρό ήταν το νερό
Πνευματικά δικαιώματα © 1972 από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής πηγή: pediatrics.aappublications.org