Πώς η διατροφή επηρεάζει τη συμπεριφορά των παιδιών

pexels.com / Pavel Danilyuk
  • Επιδράσεις του ψευδάργυρου
  • Επιδράσεις του μαγνησίου
  • Επιδράσεις της βιταμίνης Β
  • Επιδράσεις της βιταμίνης D
  • Επιδράσεις των Ωμέγα-3

Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο όχι μόνο στην ανάπτυξη του παιδιού αλλά και στη συμπεριφορά του.

Οι ειδικοί λένε ότι ορισμένα θρεπτικά συστατικά μπορεί να επιδεινώσουν ή να προκαλέσουν προβλήματα συμπεριφοράς σε παιδιά που έχουν μαθησιακές διαταραχές ή ΔΕΠΥ.

Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους η διατροφή επηρεάζει τη συμπεριφορά του παιδιού από μικρή ακόμα ηλικία.

Επιδράσεις του ψευδάργυρου

Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητο συστατικό που επηρεάζει το μεταβολισμό του εικοσιδυαεξανοϊκού οξέος (DHA) στον εγκέφαλο του παιδιού. Προωθεί επίσης την καλύτερη λειτουργία του συστήματος νευροδιαβίβασης εκτός από τη ρύθμιση της μελατονίνης, συμβάλλοντας στην καλή διάθεση και στον σταθερό ύπνο του παιδιού. Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι ο ψευδάργυρος όχι μόνο βοηθά το παιδί να παραμείνει ήρεμο αλλά βελτιώνει επίσης την κοινωνική του συμπεριφορά.

Επιδράσεις του μαγνησίου

Όταν το παιδί σας καταναλώνει τροφές που είναι πλούσιες σε μαγνήσιο, το σώμα του επωφελείται από ένα πιο ήρεμο κεντρικό νευρικό σύστημα. Το θρεπτικό αυτό συστατικό αυξάνει το εύρος προσοχής του παιδιού , καθιστώντας το απαραίτητο ειδικά για όσα έχουν διαταραχές ελλειμματικής προσοχής.

Επιδράσεις της βιταμίνης Β

Η βιταμίνη Β είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που διευκολύνει την παραγωγή νευροδιαβιβαστών όπως η σεροτονίνη. Αυτός ο νευροδιαβιβαστής βοηθά στη ρύθμιση της διάθεσης και της συμπεριφοράς του παιδιού σας. Μελέτες δείχνουν ότι όταν το παιδί τρώει τροφές που περιέχουν αυτή την απαραίτητη βιταμίνη, όπως σπόρους, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά, φρούτα και όσπρια, θα έχει καλύτερη ψυχική υγεία και γενική ευεξία, εξηγεί η Medical Daily.

Επιδράσεις της βιταμίνης D

Η βιταμίνη D είναι ένα από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά στο σώμα, επειδή επιτρέπει τη λειτουργία όλων των κυττάρων στο σώμα του παιδιού. Επιπλέον, παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου.Όταν τα επίπεδα βιταμίνης D του παιδιού είναι βέλτιστα, θα έχει καλή διάθεση, περισσότερη ενέργεια και θα κοιμάται καλύτερα . Αν και ο ήλιος είναι η καλύτερη και πιο άμεση πηγή βιταμίνης D, τροφές όπως το συκώτι, τα λιπαρά ψάρια και οι κρόκοι αυγών είναι εξίσου καλές εναλλακτικές.

Επιδράσεις των Ωμέγα-3

Οι ειδικοί έχουν δείξει ότι τα παιδιά που έχουν υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο σώμα τους τείνουν να είναι καλύτερα στην ορθογραφία και την ανάγνωση. Έχουν επίσης λιγότερα προβλήματα σχετικά με τη συμπεριφορά τους. Εάν το παιδί σας έχει ανεπάρκεια αυτού του θρεπτικού συστατικού, μπορεί να γίνει παρορμητικό, ανήσυχο και να αντιμετωπίζει προβλήματα ύπνου.

Επιδράσεις της πρωτεΐνης

Δεδομένου ότι η πρωτεΐνη αναφέρεται ως το δομικό στοιχείο του σώματος και του εγκεφάλου, κάθε γονέας πρέπει να γνωρίζει τη σημασία αυτής της θρεπτικής ουσίας για το παιδί του. Η ανεπάρκεια πρωτεΐνης οδηγεί σε κακή συγκέντρωση , κόπωση και άλλες αρνητικές φυσικές επιπτώσεις. Μερικές πηγές πρωτεΐνης περιλαμβάνουν πουλερικά, άπαχα κρέατα, θαλασσινά, γαλακτοκομικά προϊόντα και ψάρια.

Επιδράσεις του σιδήρου

Ο σίδηρος επιδρά θετικά στην ενέργεια, την προσοχή και τη διάθεση του παιδιού. Επομένως, για να διατηρήσετε υπό έλεγχο τη μακροπρόθεσμη καλή διάθεσή του και τα επίπεδα προσοχής του, βεβαιωθείτε ότι έχει άφθονο σίδηρο στη διατροφή του. Η έλλειψη σιδήρου είναι συχνή σε παιδιά με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ). Τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι οι : συκώτι, φασόλια, εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού, βερίκοκα, αλεύρι σόγιας και άλλα.

Η διατροφή του παιδιού δεν πρέπει να είναι περιοριστική ή επαναλαμβανόμενη, αλλά να περιλαμβάνει τροφές από όλες τις ομάδες, πολλά φρούτα και λαχανικά. Με έξυπνους τρόπους μπορείτε να πείσετε ακόμα και το πιο δύσκολο παιδί να δοκιμάσει όσπρια ή λαχανικά που συνήθως δεν θέλουν να φάνε.

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved