Κολατσιό στο σχολείο: Συνταγές για μία εβδομάδα

Πέντε συνταγές για νόστιμο και υγιεινό κολατσιό στο σχολείο.

Κολατσιό στο σχολείο: Συνταγές για μία εβδομάδα
Bigstock

Το κολατσιό είναι το ενδιάμεσο από το πρωινό και το μεσημεριανό γεύμα. Κρατά το παιδί χορτάτο τις ώρες που βρίσκεται στο σχολείο, ενισχύει τη λειτουργία του μεταβολισμού και παράλληλα εάν περιέχει τροφές με υψηλή διατροφική αξία, αποτελεί πηγή θρεπτικών συστατικών.

Όπως κάθε εβδομάδα, έτσι και αυτήν την Παρασκευή έχουμε συγκεντρώσει παρακάτω πέντε συνταγές για υγιεινό κολατσιό στο σχολείο, μία για κάθε μέρα από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή.

Δευτέρα

Πατατοκροκέτες χωρίς τυρί

Υλικά

  • 2 βρασμένες πατάτες
  • 25 γραμμάρια corn flour
  • 1 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
  • 50 γραμμάρια ρυζάλευρο
  • 2 κ.τ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.τ.γ. αλάτι
  • 30 ml νερό (μπορεί να είναι και περισσότερο αν η ζύμη βγει αρκετά σφιχτή)
  • σπορέλαιο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση συνταγής

Σε ένα μπολ λιώστε τις πατάτες πολύ καλά. Βάλτε έπειτα τα υπόλοιπα υλικά μέσα στο μπολ και ζυμώστε.

Προσθέστε το νερό κουταλιά κουταλιά και ζυμώστε.Μόλις η ζύμη σας είναι έτοιμη πλάστε τη σε μπαλάκια και τηγανίστε τα στο καυτό λάδι.

Μόλις είναι έτοιμες οι κροκέτες πατάτας, αφαιρέστε τις, βάλτε της σε χαρτί κουζίνας να φύγει το περίσσιο λάδι και σερβίρετέ τις στα παιδιά σας.

Τρίτη

Κέικ με μπανάνες και καρύδια

9a77bc4a-sokolatenio-keik-me-mpananes-kai-karidia.jpg

Υλικά

  • 3 μπανάνες
  • 1/2 κούπα καρύδια
  • χυμό από μισό λεμόνι
  • 60 γραμμάρια ζάχαρη
  • 2 κ.τ.σ βούτυρο
  • 2 αβγά
  • μια πρέζα αλάτι
  • 1 φακελάκι βανίλια-ζάχαρη
  • 1/4 κούπας σπορέλαιο
  • 1/2 κούπα γάλα
  • 160 με 180 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ.τ.σ. κακάο (άγλυκο)
  • 1 κ.τ.σ.baking powder
  • λίγη άχνη για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Ξεφλουδίστε τις μπανάνες και κόψτε της σε ροδέλες. Βάλτε το χυμό λεμονιού και ανακατέψτε τις. Σε ένα τηγάνι βάλτε τη ζάχαρη και μόλις λιώσει προσθέστε το βούτυρο. Αφού λιώσει και αυτό προσθέστε τις μπανάνες.

Ανακατέψτε και προσθέστε τα καρύδια. Σβήστε το μάτι της κουζίνας και αφήστε στην άκρη. Σε ένα μπολ βάλτε τα αβγά, το αλάτι, το φακελάκι βανίλιας-ζάχαρης και ανακατέψτε καλά.

Προσθέστε το σπορέλαιο και ανακατέψτε ξανά. Βάλτε έπειτα το γάλα, ανακατέψτε και προσθέστε το αλεύρι, το κακάο, το baking, κοσκινίζοντάς το.

Ανακατέψτε το μείγμα σας μέχρι να έχετε μια ομοιογενή ζύμη και ρίξτε μέσα τις μπανάνες με τα καρύδια που είχατε αφήσει στην άκρη.

Ανακατέψτε για τελευταία φορά και βάλτε το μείγμα σε μια φόρμα κέικ που θα έχετε τοποθετήσει αντικολλητικό χαρτί. Ψήστε στους 180 βαθμούς Κελσίου για περίπου 30-35 λεπτά.

Δοκιμάστε με μια οδοντογλυφίδα και αφού βεβαιωθείτε ότι έχει ψηθεί, αφήστε το να κρυώσει. Αναποδογυρίστε σε μια πιατέλα, πασπαλίστε με άχνη ζάχαρη και απολαύστε.

Τετάρτη

Τρουφάκια με βρόμη, σοκολάτα και cranberries

Υλικά

για 15-20 τρουφάκια

  • 1 κούπα χουρμάδες (περίπου 11 με 12 χουρμάδες χωρίς το κουκούτσι)
  • 1/4 κούπα νερό (ή σιρόπι σφένδαμου)
  • 1 κ.τ.σ σπόρους chia seeds
  • 1/2 κ.τ.γ κάρδαμο ή κανέλα (προαιρετικά)
  • μια πρέζα αλάτι
  • 1 1/2 κούπα βρόμη
  • 1 κούπα ανάλατα φιστίκια Αιγίνης
  • 1 κούπα cranberries
  • 1/4 κούπας δάκρυα σοκολάτας ή ψιλοκομμένη μαύρη σοκολάτα

Εκτέλεση

Βάλτε στο μπλέντερ τους χουρμάδες και φτιάξτε μια κρέμα. Προσθέστε αν θέλετε λίγο σιρόπι σφένδαμου, σπόρους chia και λίγο αλάτι. Αν δεν θέλετε να προσθέσετε σιρόπι, βάλτε λίγο νεράκι.

Σε ένα μπολ βάλτε τα φιστίκια, τη βρόμη, τα cranberries, τα δάκρυα σοκολάτας, προσθέστε την πάστα από τους χουρμάδες και ανακατέψτε καλά.

Με ένα κουτάλι έπειτα, φτιάξτε μπαλάκια. Αφήστε τα σε ένα ταψί με λαδόκολλα που θα έχετε τοποθετήσει στον πάγκο.

Να θυμάστε να ξεπλένετε τα χέρια σας ανά δύο ή τρία μπαλάκια, αφήνοντας λίγη υγρασία για τα επόμενα μπαλάκια που θα πλάσετε.

Μόλις σταθεροποιηθούν, αποθηκεύστε τα σε ένα σκεύος με καπάκι. Μπορείτε να τα διατηρήσετε για πάνω από μια εβδομάδα στο ψυγείο και για πάνω από 2-3 μήνες στην κατάψυξη.

Πέμπτη

Μπισκότα με φυστικοβούτυρο

piskota fustikovouturo

Υλικά

  • 1/2 φλιτζάνι βούτυρο
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζάνι γάλα
  • 4 κ.σ. κακάο
  • 1/3 του φλιτζανιού φυστικοβούτυρο
  • 3 φλιτζάνια βρόμη

Δείτε την εκτέλεση της συνταγής στο παρακάτω βίντεο.

Παρασκευή

Αλμυρά muffins τυριού

https://www.instagram.com/p/CLAWCWOnXen

Υλικά

  • 2 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 2 φλιτζάνια τυρί τριμμένο (ό,τι τυρί θέλετε, κατά προτίμηση κίτρινο)
  • 1 1/2 φλιτζάνι γάλα

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάλτε όλα τα υλικά και ανακατέψτε με ένα σύρμα χειρός.

Χρησιμοποιήστε ένα κουτάλι της σούπας για να μοιράσετε τη ζύμη σε φόρμες για cupcake.

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C, για 15-20 λεπτά μέχρι να αποκτήσουν ένα χρυσαφί χρώμα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved