Συμβουλές για τη σωστή συντήρηση του μητρικού γάλακτος

Bigstock

Τι πρέπει να γνωρίζετε για να συντηρήσετε σωστά το μητρικό γάλα;

Πολλές μητέρες, για διαφορετικούς λόγους η καθεμιά, χρειάζεται να αντλούν το γάλα τους.

  • Είτε γιατί γέννησαν ένα πρόωρο μωράκι που ακόμη βρίσκεται στη θερμοκοιτίδα και δεν είναι ιατρικά εφικτό να σιτιστεί ακόμη, ή δεν είναι ιατρικά εφικτό ακόμη να θηλάσει απευθείας από τη μαμά,
  • Είτε γιατί γέννησαν δίδυμα και επιλέγουν για προσωπικούς και πρακτικούς λόγους να σιτίζουν και με αυτό τον τρόπο τα μωρά τους
  • Είτε γιατί επιστρέφουν στη δουλειά και επιλέγουν να συνεχίσουν παράλληλα τον αποκλειστικό θηλασμό
  • Είτε γιατί χρειάζονται γάλα για να δημιουργούν σπιτικές συνταγές για το μωρό τους όταν αυτό θα ξεκινήσει να τρώει και στερεές τροφές
  • Είτε για κάποιο άλλο λόγο.

Όποιος και αν είναι ο λόγος, η χρήση θηλάστρου από τη μαμά πρέπει να γίνεται με την καθοδήγηση της συμβούλου θηλασμού, βάσει εξατομικευμένου πρωτοκόλλου αντλήσεων, ώστε αυτή να μην επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή της.

Δεδομένου ότι το μητρικό γάλα είναι μια πολύτιμη τροφή, καθώς περιέχει πολυάριθμα θρεπτικά συστατικά, απαιτείται ιδιαίτερη φροντίδα και προσοχή στη σωστή διαχείριση και συντήρησή του.

Ακολουθώντας πιστά τους κανόνες υγιεινής αλλά και τις οδηγίες της κατασκευάστριας εταιρείας της αντλίας (θηλάστρου), η μαμά συλλέγει το γάλα της και το αποθηκεύει στο μέσο που έχει επιλέξει (ειδικό σακουλάκι, μπιμπερό κτλ).

Κατόπιν, έχει πολλές επιλογές για τη συντήρησή του, ανάλογα με το πότε επιθυμεί να το χρησιμοποιήσει.

Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να το αποθηκεύσει είτε στο ψυγείο, είτε στην κατάψυξη. Το μητρικό γάλα μπορεί να συντηρηθεί με ασφάλεια έως και για μια εβδομάδα στους 0-4 βαθμούς Κελσίου (ψυγείο), έως 2 εβδομάδες στους -15 βαθμούς Κελσίου(ψυγειοκαταψύκτης), έως και 6 μήνες στους -18 βαθμούς Κελσίου (κατάψυξη) και έως και ένα έτος στους -20 βαθμούς Κελσίου (καταψύκτης). Για μερικές ώρες (4-5) μπορεί άνετα να συντηρηθεί και σε θερμοκρασία δωματίου.

Οι παραπάνω χρόνοι αναφέρονται σε φρέσκο αντλημένο γάλα.

Αν παρατηρήσετε μετά από κάποιο διάστημα στο γάλα σας να διαχωρίζεται η κρέμα (το λίπος δηλαδή) από το υπόλοιπο υγρό, μην ανησυχήσετε. Ανακινήστε απλώς το μπουκάλι ελαφρώς πριν το ζεστάνετε.

Είναι σημαντικό να θυμάστε πως δεν πρέπει το γάλα να υφίσταται πολλαπλές θερμικές επεξεργασίες, ούτε συχνές αλλαγές θερμοκρασίας.

Επιπλέον, όταν αναμιγνύετε γάλατα διαφορετικών αντλήσεων, αυτά θα πρέπει ιδανικά να βρίσκονται στην ίδια θερμοκρασία.

Επιλέγετε να ζεσταίνετε το γάλα με τη μέθοδο μπεν-μαρί (πχ. Σε ειδικό θερμαντήρα) και ποτέ σε φούρνο μικροκυμάτων.

Η ασφαλής θερμοκρασία του γάλακτος για να καταναλωθεί από το μωρό σας είναι οι 36 βαθμοί Κελσίου (χλιαρό).

Πριν ξεκινήσετε τη χρήση θηλάστρου, προγραμματίστε μια συνεδρία με τη μαία σας, η οποία θα σας καθοδηγήσει εξατομικευμένα, καταγράφοντας τις ανάγκες σας και ορίζοντας το πρωτόκολλο αντλήσεων που σας ταιριάζει και θα παρακολουθεί στη συνέχεια στενά την πορεία σας, αλλάζοντας όταν απαιτείται το παραπάνω πρωτόκολλο.

Ανάλογα με την ηλικία του μωρού σας, θα σας ενημερώσει και για το ιδανικό μέσο σίτισης (μπιμπερό, sns, σύριγγα, κυπελάκι, ποτηράκι κτλ) καθώς και για τους τρόπους που θα πετύχει το εγχείρημα αυτό.

Σημαντική σημείωση: Kάθε δυάδα μητέρας-μωρού είναι διαφορετική, συνεπώς συστήνεται πάντα εξατομικευμένη συμβουλευτική καθοδήγηση. Οι παραπάνω πληροφορίες αποτελούν γενικές συμβουλές που είναι πιθανό να αλλάζουν ανάλογα με τις ανάγκες κάθε μωρού ή τις επιθυμίες κάθε μητέρας.

Φανή Ζαχείλα-Δαμαρλάκη, Μαία-Σύμβουλος θηλασμού
Website: www.maia.authorway.com
Ε-mail: fani.damarlaki@gmail.com
Social media
Facebook: https://www.facebook.com/maia.Kifissia
Instagram: https://www.instagram.com/fani_zachila_damarlaki_maia/
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCjfwc72MNCrcBqNL9aTJbQA

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved