Βρεφική διατροφή: Τροφές που δεν κάνει να τρώνε τα μωρά μικρότερα του ενός έτους
Οι τροφές αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε λοιμώξεις, αλλεργίες και μολύνσεις.
Μέχρι και τον έκτο περίπου μήνα τα παιδιά τρέφονται αποκλειστικά με γάλα, μητρικό ή ξένο. Η εισαγωγή των στερεών τροφών στη διατροφή του παιδιού γίνεται σταδιακά, ξεκινάει τον πέμπτο με έκτο μήνα και θεωρείται ορόσημο για την ανάπτυξη του.
Τα μωρά μικρότερα του ενός έτους ακόμα αναπτύσσουν δεξιότητες όπως το να μασούν και να καταπίνουν την τροφή, το πεπτικό τους σύστημα είναι ακόμα ανώριμο για αυτό και πρέπει οι γονείς να επιλέγουν με προσοχή τις τροφές που θα τους δώσουν.
Ποιες τροφές δεν πρέπει να δίνετε σε παιδιά μικρότερα του ενός έτους
Επεξεργασμένη ζάχαρη
To CDC συμβουλεύει τους γονείς να μην δίνουν καθόλου ζάχαρη στα παιδιά που είναι μικρότερα των 24 μηνών και αυτό γιατί περιέχει πολλές θερμίδες και μπορεί να προκαλέσει στα παιδιά ακόμα και μακροπρόθεσμα οδοντικά προβλήματα.
Μέλι
Το μέλι είναι ένα φυσικό γλυκαντικό, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά και γενικά θεωρείται μία υγιεινή εναλλακτική για να χρησιμοποιήσετε αντί για ζάχαρη. Ωστόσο, τα μωρά μικρότερα του ενός έτος δεν πρέπει να τρώνε καθόλου μέλι και αυτό λόγω του του κινδύνου βρεφικής αλλαντίασης, ένας είδος τροφικής δηλητηρίασης που μπορεί να προκαλέσει στα μωρά ακόμα και θάνατο.
Αλάτι
Τα μωρά ηλικίας 7-12 ετών χρειάζονται 0,37 γραμμάρια νατρίου την ημέρα, ποσότητα που προσλαμβάνουν από το μητρικό ή το γάλα φόρμουλας. Για αυτό και οι ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς να μην προσθέτουν καθόλου αλάτι στο φαγητό που μαγειρεύουν για τα παιδιά.
Αγελαδινό γάλα
Οι πρωτεΐνες που βρίσκονται στο αγελαδινό γάλα μπορεί να ερεθίσουν το πεπτικό σύστημα του μωρού. Επίσης, το αγελαδινό γάλα είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, δεν είναι όμως κατάλληλο για παιδί αυτής της ηλικίας και αυτό γιατί παρουσιάζει έλλειψη σε συγκεκριμένα συστατικά που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του παιδιού όπως είναι η βιταμίνη Ε, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος.
Τυρί
Πολλά ήδη τυρίου μπορούν να γίνουν κομμάτι μίας ισορροπημένης διατροφής για τα μωρά καθώς είναι καλή πηγή ασβεστίου, πρωτεϊνών και βιταμινών. Ωστόσο, κάποια τυριά πρέπει να αποφεύγονται όπως είναι τα μαλακά τυριά καθώς αυξάνουν τον κίνδυνο για λιστερίωση.
Μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά
Καταναλώνοντας μη παστεριωμένο γάλα και γιαούρτι το μωρό μπορεί να εκτεθεί σε βακτήρια E. coli. Το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού δεν είναι σε θέση να χειριστεί αυτά τα βακτήρια και μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες όπως σηψαιμία και μηνιγγίτιδα.
Ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο
Τα ψάρια είναι καλή πηγή σημαντικών θρεπτικών συστατικών όπως είναι το ιώδιο, ο ψευδάργυρος και οι πρωτεΐνες. Επιπλέον, έχουν απαραίτητα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου ενός βρέφους. Ωστόσο, θα πρέπει να δίνετε στο μωρό ψάρια με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο, όπως ο τόνος και ο σολομός.
Ο υδράργυρος είναι ένα βαρύ μέταλλο που θα μπορούσε να βλάψει τη νευρολογική ανάπτυξη του βρέφους, οδηγώντας σε προβλήματα ανάπτυξης και ανάπτυξης, όπως μειωμένη ανάπτυξη ομιλίας και κινητικών δεξιοτήτων.
Ολόκληρους ξηρούς καρπούς
Οι ολόκληροι ξηροί καρπού θα πρέπει να αποφεύγονται δίνονται ολόκληροι σε παιδιά κάτω των 4 ετών και αυτό γιατί αυξάνεται ο κίνδυνος του πνιγμού. Δεδομένου ωστόσο ότι οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά, μπορείτε να τους κάνετε σκόνη και να τους προσθέσετε στα γεύματα του παιδιού.
Ωμά και μελάτα αυγά
Τα αυγά είναι σούπερ θρεπτικά και μπορούν να ενταχθούν στη διατροφή του παιδιού ήδη από την ηλικία των έξι μηνών. Σημαντική προϋπόθεση να είναι μαγειρεμένα καλά για να μην υπάρχει ο κίνδυνος σαλμονέλας.
Με πληροφορίες από momjunction.com