Κολατσιό στο σχολείο: Συνταγές για μία εβδομάδα
Ιδέες και συνταγές για το κολατσιό των παιδιών στο σχολείο.
Το κολατσιό στο σχολείο είναι ένα σημαντικό γεύμα στη διατροφή των παιδιών. Είναι το ενδιάμεσο από το πρωινό και το μεσημεριανό γεύμα και κρατά τα παιδιά χορτάτα τις ώρες που βρίσκονται στο σχολείο, δίνοντάς τους παράλληλα την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται.
Το σπιτικό κολατσιό είναι σίγουρα η καλύτερη λύση για αυτό και αυτή τη σχολική χρονιά, κάθε εβδομάδα θα σας δίνουμε ιδέες και συνταγές για αλμυρά και γλυκά σνακ που θα λατρέψετε εσείς και τα παιδιά.
Παρακάτω οι προτάσεις μας για αυτήν την εβδομάδα.
Δευτέρα
Εύκολα τυροπιτάκια χωρίς φύλλο
Υλικά:
- 1 κούπα σπορέλαιο
- 1 κούπα γάλα (χλιαρό)
- 1 αυγό + 1 κρόκο για επάλειψη
- 3 κούπες τριμμένο τυρί (κεφαλογραβιέρα ή πεκορίνο Αμφιλοχίας)
- λίγο πιπέρι
- 1 φακελάκι baking powder
- 2,5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- σουσάμι
Εκτέλεση:
Σε ένα βαθύ μπολ προσθέτω το σπορέλαιο, το γάλα, το αυγό και το πιπέρι κι ανακατεύω. Στη συνέχεια προσθέτω το τυρί το baking και το αλεύρι.
Δημιουργώ ένα εύπλαστο ζυμαράκι, παίρνω ένα μικρό κομμάτι κάθε φορά και πλάθω τυροπιτάκια.
Αλείφω με τον κρόκο αυγού πασπαλίζω με σουσάμι και ψήνω σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και προθερμασμένο φούρνο στους 170 για 10 περίπου λεπτά.
Τρίτη
Σπιτικές μπάρες δημητριακών με βρόμη και μύρτιλα
Υλικά:
- 180 γραμμάρια ώριμη μπανάνα (περίπου δύο μεσαίου μεγέθους μπανάνες)
- 100 γραμμάρια βρόμη porridge (1 ¼ φλιτζάνια)
- 2 μεγάλες κουταλιές της σούπας φυστικοβούτυρο απαλό
- 1 χούφτα ψιλοκομμένες φράουλες
- 1 χούφτα ψιλοκομμένα μύρτιλα
Εκτέλεση:
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς C και σε ένα μικρό ταψί στρώστε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί.
Βάλτε στο ταψί τις μπανάνες και πολτοποιήστε τις με ένα πιρούνι. Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε καλά. Ψήστε για 35 με 40 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσουν ένα χρυσαφί χρώμα.
Μόλις βγάλετε το ταψάκι από το φούρνο αφήστε το να κρυώσει καλά και έπειτα κόψτε σε κομμάτια.
Τετάρτη
Στριφτά πατατοπιτάκια
Υλικά:
- 250 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κ.τ.γ. ξερή μαγιά
- 1 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
- 1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό
- αλάτι
- μια πρέζα ζάχαρη
Για τη γέμιση:
- 2 μεγάλες βρασμένες πατάτες
- αλάτι
- πιπέρι
- 2 κ.τ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
- 1 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
Για την επάλειψη:
- 1 αυγό
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ, βάλτε το νερό, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατέψτε καλά. Προσθέστε τη μαγιά και συνεχίστε το ανακάτεμα. Αφήστε να ενεργοποιηθεί για λίγο η μαγιά και έπειτα βάλτε σιγά-σιγά το αλεύρι ζυμώνοντας.
Προσθέστε το λάδι και συνεχίστε το ζύμωμα.
Αφού έχετε μια αφράτη και μαλακή ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια σας, αφήστε τη στο μπολ, σκεπάστε τη και αφήστε τη στην άκρη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει. Πάρτε τις βραστές πατάτες και με ένα πιρούνι πιέστε τις.
Προσθέστε το λάδι, το αλάτι, το πιπέρι και τον άνηθο. Ανακατέψτε ξανά και αφήστε στην άκρη. Αφού φουσκώσει η ζύμη σας, με έναν πλάστη ανοίξτε τη όπως, θα ανοίγατε τη ζύμη για πίτσα.
Απλώστε από επάνω το μείγμα της πατάτας και ρολάρετε.
Έπειτα, κόψτε με ένα μαχαίρι το ρολό σε κομμάτια. Τοποθετήστε τα κομμάτια σε ένα ταψί, όπου πρώτα θα έχετε στρώσει αντικολλητικό χαρτί.
Αφήστε ένα ικανοποιητικό διάστημα, μεταξύ των κομματιών.
Χτυπήστε το αυγό και με ένα πινέλο περάστε όλα τα πατατοπιτάκια.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, μέχρι να ψηθούν και να αποκτήσουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.
Πέμπτη
Μπουκίτσες με ταχίνι
Υλικά:
- 2 φλιτζάνια (350 g), χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
- 1/2 φλιτζάνι ταχίνι (125 γρ.)
- 1/2 φλιτζάνι ακατέργαστη σκόνη κακάο (45 γρ.)
- προαιρετικά: 1 κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι
Εκτέλεση:
Προσθέστε τους χουρμάδες, τη σκόνη κακάο και το ταχίνι σε έναν επεξεργαστή τροφίμων και ανακατέψτε μέχρι να γίνει μια πηχτή, κολλώδες ζύμη ώστε να μπορείτε να την πιέσετε ανάμεσα στα δάχτυλά σας.
Χρησιμοποιήστε τα χέρια σας για να πλάσετε τη ζύμη σε μπάλες. Αν θέλετε, κυλήστε κάθε μπάλα σε σκόνη κακάο, ζάχαρη καρύδας ή καρύδα σκέτη.
Αποθήκευση: Αποθηκεύστε τις μπάλες στο ψυγείο για έως και 10 ημέρες ή καταψύξτε για έως και 2 μήνες.
Παρασκευή
Muffin βρόμης με σάλτσα μήλου
Πηγή φωτογραφίας: muddypuddles.com
Υλικά:
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη
- 1 φλιτζάνι βρόμη
- 1 φλιτζάνι σάλτσα μήλου (χωρίς ζάχαρη)
- 1 μεγάλο αυγό
- ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
- ½ φλιτζάνι αποξηραμένες σταφίδες
- ½ φλιτζάνι γάλα
- 1/3 φλιτζάνι ζάχαρη (κρυσταλλική)
- ¼ κουτ. αλάτι
- ¾ φλιτζάνι αλεύρι ολικής αλέσεως
- 4 κ.σ. λάδι καρύδας (βούτυρο)
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 C. Ανακατεύετε το γάλα, τη βανίλια, το αυγό, το βούτυρο, τη βρόμη, τη σάλτσα μήλου και τη ζάχαρη μαζί σε ένα μικρό μπολ. Σε ένα άλλο, αναμειγνύετε την κανέλα, το αλεύρι, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ, τις σταφίδες και το αλάτι.
Στο κέντρο των ξηρών υλικών κάνετε μια τρύπα και ρίχνετε το υγρό μείγμα. Ανακατεύετε καλά μέχρι αναμειχθούν όλα τα υλικά και στη συνέχεια μοιράζετε το μείγμα στη φόρμα για muffin και ψήνετε για 15 με 20 λεπτά.