Συμβουλές θηλασμού για πρόωρα μωρά
Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον θηλασμό των πρόωρων μωρών;
Το μητρικό γάλα είναι η ιδανική τροφή για το μωρό σας σε οποιαδήποτε ηλικία, ιδιαιτέρως αν αυτό γεννηθεί πρόωρα.
Το γάλα που παράγει η μαμά που γεννά πρόωρα είναι πλούσιο σε λίπος και ανοσοσφαιρίνη, περιέχει αντισώματα που προστατεύουν το μωρό από λοιμώξεις, ιδιαίτερα του εντέρου του-αφού τα πρόωρα είναι πιο επιρρεπή σε αυτές, περιέχει ορμόνες, θρεπτικά συστατικά και αυξητικούς παράγοντες που βοηθούν το μωρό να μεγαλώσει και να αναπτυχθεί.
Επιπλέον, το μητρικό γάλα είναι εύπεπτο και πιο εύκολο να το αφομοιώσει το μωρό σας από το γάλα σε σκόνη, καθώς είναι γάλα παρασκευασμένο εξατομικευμένα, από το σώμα σας για το μωρό σας.
Εάν το πρόωρο μωρό σας είναι πολύ μικρό ή ασθενές ακόμη ή απαιτείται η παραμονή του μέσα σε θερμοκοιτίδα, μπορεί να μην μπορεί να θηλάσει απευθείας από το στήθος σας στην αρχή. Για το λόγο αυτό η μαία σας θα σας συστήσει να αρχίσετε να συλλέγετε τακτικά (ανά 3 ώρες σε όλη τη διάρκεια του 24ώρου) το γάλα σας με χρήση θηλάστρου, ξεκινώντας το συντομότερο δυνατό μετά τη γέννα.
Το γάλα που αντλείτε μπορεί συντηρηθεί σε κατάλληλες συνθήκες ώστε να μπορεί να χορηγείται στο μωρό με μπιμπερό ή άλλο τρόπο εντός της θερμοκοιτίδας ενώ παράλληλα η χρήση του θηλάστρου θα βοηθήσει να συντηρηθεί η παραγωγή σας και όταν το μωρό θα είναι σε θέση να θηλάσει απευθείας από το στήθος σας, το γάλα σας να επαρκεί.
Ακόμα κι αν δεν επιθυμείτε να θηλάσετε από επιλογή, μην παραμελήσετε να προσφέρετε στο πρόωρο μωρό σας το πρωτόγαλα (το γάλα που παράγεται έως και το δεύτερο 24ωρο από τη γέννα). Μπορείτε να το συλλέξετε σε ένα μικρό αποοστειρωμένο φλιτζάνι και να το αποθηκεύσετε σε μια σύριγγα για να χορηγηθεί στο μωρό.
Η σημασία της επαφής δέρμα με δέρμα (skin to skin)
Εάν το μωρό σας είναι αρκετά καλά, θα σας ενθαρρύνουν μέσα στο μαιευτήριο να αφιερώσετε χρόνο κρατώντας το στην αγκαλιά σας και σε επαφή δέρμα με δέρμα, το συντομότερο δυνατό ( ίσως το ακούσετε με τον όρο «φροντίδα καγκουρό»).
Για το πρόωρο μωρό σας η επαφή δέρμα με δέρμα:
- μειώνει το άγχος και τον πόνο
- προάγει την υγιή αύξηση βάρους
- βοηθά στην εδραίωση του θηλασμού
- το βοηθά να κοιμάται καλύτερα
- βοηθά στη ρύθμιση και υποστήριξη του καρδιακού παλμού και της αναπνοής του
Για τη μητέρα η επαφή δέρμα με δέρμα:
- βοηθά στη μείωση της πιθανότητας επιλόχειας κατάθλιψης
- αυξάνει την αυτοπεποίθησή της ως νέα μαμά
- προάγει το θηλασμό και αυξάνει την παραγωγή γάλακτος
Για τους μπαμπάδες-συντρόφους, η επαφή δέρμα με δέρμα με το μωρό:
- βοηθά να δεθούν με το μωρό αλλά και να νιώσουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ως γονείς
Εάν το μωρό σας γεννηθεί πριν τις 34 εβδομάδες εγκυμοσύνης, μπορεί να χρειαστεί να πάρει το μητρικό γάλα αρχικά μέσω ενός σωλήνα σίτισης, ο οποίος τοποθετείται στο στόμα ή τη μύτη και φτάνει στο στομάχι του. Το προσωπικό της μονάδας νεογνών θα το αναλάβει, χρησιμοποιώντας το γάλα που αντλείτε.
Πάντα υπάρχει τρόπος να πετύχει ο θηλασμός!
Για κάθε ξεχωριστή περίπτωση και για κάθε ειδική ανάγκη των πρόωρων μωρών υπάρχουν και ειδικοί τρόποι που βοηθούν τα μωρά αυτά να θηλάσουν.
Συμβουλευτείτε μια μαία εκπαιδευμένη στο θηλασμό, ιδιαίτερα αν έχει εμπειρία στο θηλασμών προώρων. Θα είναι η σύμμαχός σας σε αυτό το απαιτητικό, αλλά πραγματικά μοναδικό ταξίδι!
Σημαντική σημείωση: Κάθε δυάδα μητέρας-μωρού είναι διαφορετική, συνεπώς συστήνεται πάντα εξατομικευμένη συμβουλευτική καθοδήγηση. Οι παραπάνω πληροφορίες αποτελούν γενικές συμβουλές που είναι πιθανό να αλλάζουν ανάλογα με τις ανάγκες κάθε μωρού ή τις επιθυμίες κάθε μητέρας. Στα πρόωρα μωρά οι συστάσεις του νεογνολόγου για όλα τα παραπάνω είναι απαραίτητη.
Φανή Ζαχείλα-Δαμαρλάκη, Μαία-Σύμβουλος θηλασμού
Website: www.maia.authorway.com
Ε-mail: fani.damarlaki@gmail.com
Social media
Facebook: https://www.facebook.com/maia.Kifissia
Instagram: https://www.instagram.com/fani_zachila_damarlaki_maia/
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCjfwc72MNCrcBqNL9aTJbQA
Δείτε εδώ το αφιέρωμα που ετοιμάσαμε με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού