Κολατσιό στο σχολείο: Συνταγές για μία εβδομάδα
Πέντε συνταγές για γλυκό και αλμυρο κολατσιό στο σχολείο.
Το κολατσιό είναι ένα σημαντικό γεύμα στη διατροφή των παιδιών. Είναι το γεύμα που κρατά τα παιδιά χορτάτα τις ώρες που βρίσκονται στο σχολείο, τους δίνει την ενέργεια που χρειάζονται και είναι πηγή θρεπτικών συστατικών.
Όπως κάθε εβδομάδα, και αυτήν την Παρασκευή έχουμε συγκεντρώσει παρακάτω τις προτάσεις μας για το κολατσιό όλης της εβδομάδας. Γλυκές και αλμυρές συνταγές που θα ξετρελάνουν τα μικρά σας.
Δευτέρα
Αφράτη μηλόπιτα χωρίς μίξερ
Υλικά:
- 1 κούπα γάλα αμυγδάλου
- 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.τ.γ. baking powder
- 3/4 κούπας ζάχαρη καστανή
- 3 κ.τ.γ. κανέλα
- μια πρέζα αλάτι
- 3-4 μήλα
- 1/4 κούπας σπορέλαιο
Εκτέλεση:
Πάρτε ένα μεσαίο στρογγυλό ταψάκι και βάλτε λαδόκολλα στον πάτο. Περάστε με μαργαρίνη και αλεύρι, γύρω ώστε να μην κολλήσει η μηλόπιτα στα τοιχώματα.
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου (αντιστάσεις)
Σε ένα μπολ ανακατέψτε το γάλα, το σπορέλαιο και τη ζάχαρη. Σε ένα άλλο μπολ κοσκινίστε το αλεύρι, το baking powder, την κανέλα και το αλάτι.
Ρίξτε το μείγμα με το αλεύρι στο μπολ με τα υγρά υλικά και ανακατέψτε με μια σπάτουλα μέχρι να ανακατευτούν καλά τα υλικά.
Μη χρησιμοποιήσετε το μίξερ, με το χέρι θα γίνει πιο αφράτο το κέικ σας. Κόψτε 2 μίλα σε κυβάκια και ρίξτε τα μέσα στο μείγμα.
Ρίξτε το μείγμα στο ταψάκι σας και τέλος διακοσμήστε με φέτες μήλου από πάνω. (τοποθετήστε τα κυκλικά σαν τριαντάφυλλο).
Πασπαλίστε με λίγη ζάχαρη και κανέλα. Ψήστε για 55 - 60 λεπτά. (δοκιμάστε με μια οδοντογλυφίδα ώστε να βεβαιωθείτε ότι έχει ψηθεί καλά μέσα.
Βγάλτε, αφήστε να κρυώσει καλά και πασπαλίστε με άχνη (προαιρετικά)
Τρίτη
Σπανακόπιτα
Υλικά:
- 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο για πίτες
- 1 κιλό σπανάκι
- 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2-3 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
- αλάτι
- πιπέρι
- ελαιόλαδο (για τη γέμιση και για το λάδωμα των φύλλων)
Εκτέλεση:
Πλένουμε, στύβουμε και κόβουμε το σπανάκι.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το σπανάκι, τα φρέσκα και τα ξερά κρεμμύδια και ανακατεύουμε συνεχώς, να "βραχεί" καλά και να μαραθεί το σπανάκι.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά, ώστε να απορροφηθούν τα πολλά υγρά. Αποσύρουμε απ' τη φωτιά. Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε τα μισά φύλλα του πακέτου, λαδώνοντάς τα ένα-ένα.
Βάζουμε τη γέμιση. Συνεχίσουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, που επίσης λαδώνουμε. Λαδώνουμε και το τελευταίο φύλλο και χαράζουμε την πίτα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου, ώσπου να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα το φύλλο.
Τετάρτη
Μπισκότα με μπανάνα, φυστικοβούτυρο και βρόμη
Υλικά:
- 1 φλιτζάνι βρώμη
- 2 ώριμες μπανάνες
- 3/4 φλιτζανιού σταγόνες σοκολάτας
- 1 κ.σ. γεμάτη φυστικοβούτυρο
Εκτέλεση:
Βγάλτε τις φλούδες από τη μπανάνα και κόψτε τις σε μικρά κομματάκια, Πιέστε τις με ένα πιρούνι μέχρι να γίνει πουρές. Προσθέστε το φυστικοβούτυρο τη βρόμη και ανακατέψτε με μία ξύλινη κουτάλα. Στο τέλος προσθέστε τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατέψτε ξανά.
Για να φτιάξετε τα μπισκότα βάλτε μία κουταλιά από το μείγμα στο ταψί, πάνω στο αντικολλητικό χαρτί και επαναλάβετε για όλο το μείγμα. Ψήστε στους 180 βαθμούς C σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
Πέμπτη
Μπουκίτσες με ταχίνι
Υλικά:
- 2 φλιτζάνια (350 g), χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
- 1/2 φλιτζάνι ταχίνι (125 γρ.)
- 1/2 φλιτζάνι ακατέργαστη σκόνη κακάο (45 γρ.)
- προαιρετικά: 1 κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι
Εκτέλεση:
Προσθέστε τους χουρμάδες, τη σκόνη κακάο και το ταχίνι σε έναν επεξεργαστή τροφίμων και ανακατέψτε μέχρι να γίνει μια πηχτή, κολλώδες ζύμη ώστε να μπορείτε να την πιέσετε ανάμεσα στα δάχτυλά σας.
Χρησιμοποιήστε τα χέρια σας για να πλάσετε τη ζύμη σε μπάλες. Αν θέλετε, κυλήστε κάθε μπάλα σε σκόνη κακάο, ζάχαρη καρύδας ή καρύδα σκέτη.
Αποθήκευση: Αποθηκεύστε τις μπάλες στο ψυγείο για έως και 10 ημέρες ή καταψύξτε για έως και 2 μήνες.
Παρασκευή
Πατατοκεφτέδες στον τρίφτη
Υλικά:
- 3 πατάτες περασμένες από τον τρίφτη (και σουρωμένες)
- 1 κρεμμύδι τρυμμένο
- λίγη πάπρικα γλυκιά
- αλατοπίπερο
- ελαιόλαδο
- λίγη φρυγανιά τριμμένη
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
Εκτέλεση:
Βάλτε όλα τα υλικά μαζί, ζυμώστε τα, αν χρειαστεί προσθέστε λίγη φρυγανιά και ψήστε είτε σε δυνατή φωτιά στο φούρνο, είτε σε καυτό λάδι στο τηγάνι.